Dini BilgilerAbdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken boğaza su kaçması orucu etkiler mi?

Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı? Oruçluyken boğaza su kaçması orucu etkiler mi?

11.03.2024 - 11:45 | Son Güncellenme:

Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Ramazan ayı içerisinde en fazla aranan içerikler arasında yer alan Orucu bozan şeylerin yanı sıra bireysel olarak abdest alırken boğaza su kaçması orucu bozar mı sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Peki oruçluyken abdest alırken boğaza su kaçması orucu bozar mı?

Abdest alırken su yutmak orucu bozar mı Oruçluyken boğaza su kaçması orucu etkiler mi

Abdest alırken boğaza su kaçması orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222). Bir sahabî Resûlullah’a (s.a.s.), “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.

Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 629-630).