RamazanCüzi İrade Nedir? Cüzi İrade Ve Külli İrade Örnekleri Nelerdir?

Cüzi İrade Nedir? Cüzi İrade Ve Külli İrade Örnekleri Nelerdir?

27.02.2021 - 03:11 | Son Güncellenme:

İrade kelimesinin ne anlama geldiği konusunda bir bilgiye sahip olsanız bile cüzi irade ve külli idare denildiği zaman ne anlama geldiğini bilmiyor olabilirsiniz. Siz de duyduğunuz bu kelimenin anlamı ile ilgili araştırma yapmak isteyebilirsiniz. Cüzi irade nedir? Cüzi irade ve külli irade örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Cüzi İrade Nedir Cüzi İrade Ve Külli İrade Örnekleri Nelerdir


İrade, kelime anlamı olarak dilek ve istek manasına gelmekte olan bir kelimedir. Kişinin içinde bulunan yapabilme gücünü ifade edebilmek için kullanılan irade kelimesi kendi içerisinde de ikiye ayrılmaktadır. İrade kelimesi, cüzi irade ve külli irade olarak ikiye ayrılmaktadır.

Cüzi İrade Nedir? Cüzi İrade ve Külli İrade Örnekleri Nelerdir?

Cüzi irade, Allah'ın sınırsız iradesinin karşısında insanlara verilen ve sınırlı olan iradeyi ifade etmek için kullanılmaktadır. İnsanların kendi iradeleri bulunmasına rağmen bu irade sınırlar çerçevesinde bulunan cüzi bir iradedir.

İnsanın yaşantısı içerisinde seçim yaptığı tercihleri bulunur. İnsanın tüm yaşantısı boyunca bazı kararlar alması ve seçimler yapması gerekir. Verilen kararlar arasında ise tercih edilen meslek seçimi, eş seçimi ve arkadaşların seçilmesi gibi konular insanın kendi cüzi iradesini ifade etmek için kullanılır.

Külli irade ise ilahi idareyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Sonsuz irade ve sonsuz dileyebilme olarak ifade edilen külli irade ise yalnızca Allah'a mahsus olan iradeyi ifade etmektedir. İnsanların ise iradesi sınırlıdır ve sadece cüzi miktarda seçim yapma hakları bulunmaktadır. Cüzi irade kelimesinde kullanılan cüzi kelimesi, Arapça da kısmi anlamında kullanılmaktadır.

Yaratılan canlılar içerisinde sadece insanlara irade verilmiştir. İnsanların kendi yaptıkları seçimler doğrultusunda yaşantılarını yönlendirmeleri cüzi irade olarak ifade edilmektedir. Külli irade ise kader olarak ifade edilebilecek olan sınırsız idareyi ifade etmek için kullanılmaktadır.

 

Yazarlar