Merhaba,
Tatlıya oldukça düşkün bir milletiz. Zaman zaman krizi tutanları bilirim.:) Tabi bu alışkanlığımız çok eskilere dayanıyor. Tatlılar Osmanlı Mutfağı’nda et ve pilav kadar önemli olup, tatlısız bir Osmanlı sofrası düşünülemezdi. Sıradan günlük yemeklerde bile mutlaka bir tatlı yenilirdi. Yoğurt tatlımız da canımız tatlı çektiğinde genelde evlerimizde bulunan malzemelerden hemen yapabileceğimiz kolay bir tarif. Çok hafif ve leziz oluyor. Başında nöbet tutan gözlerini fal taşı gibi açmış papiş için endişe etmeyin , koruma amaçlı duruyor, yoksa kötü bir niyeti yok.:)
MALZEMELER:
3 fincan şeker
3 fincan irmik
3 yumurta
2 fincan yoğurt
3 fincan un
1,5 fincan sıvı yağ
1 kabartma tozu
1/2 paket vanilya
ŞERBETİ:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Bir kaç damla limon
YAPILIŞI:
Önce yumurtalar ve şeker kek yapar gibi çırpılır. Daha sonra irmik, yoğurt, sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilya eklenip çok az karıştırılır. Yağlanmış bir kalıba, ya da mini fırın tepsisine dökülür.
180 derecede üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Kekimiz fırında iken şerbeti hazırlanır.Ilınması beklenir. Kekimiz de fırından çıkıp ılınınca şerbeti dökülür. Yani her ikisi de ılık olacak. Dinlendikten sonra kaymak ya da hindistan cevizi ile sunulur.
Siz ölçüyü ikiye bölüp orta büyüklükte bir borcamda da yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.