Merhaba,
Yayla çorbası Osmanlı Mutfağının nadide çorbalarından biridir. Düğün, davet, hasta ziyareti gibi özel günlerde başı çeken çorbalardan olduğu için folklorik değeri de büyüktür. Bizim çorbalarımız genelde daha sulu, az taneli, az sebzeli ve etlidir. Oysa batıda çorbaları karışık sebzeler, bakliyatlar ve kocaman et parçalarıyla pişirirler. Adeta yemek gibi olur. Bu nedenle de onlarda çorbalar yenir, biz de içilir.:)
Malzemeler: Yoğurt, pirinç, nane, kemik, tereyağı, un, yumurta sarısı, tuz.
Yapılışı: Yarım çay bardağı pirinç düdüklü tencerede 10 dakika haşlanır. Bir kaseye alınır. Daha sonra aynı tencerede 4-5 adet kemik iyice yıkandıktan sonra yaklaşık yarım saat pişirilir. Bir süzgeçten geçirilip soğuması beklenir. Başka bir tencerede 1 yumurtanın sarısı, 3 kaşık yoğurt, 2 kaşık un, 1 kaşık tereyağ, 2 çay kaşığı tuz, çırpma teli ile çırpılır. Yoğurdun kesilmemesi için pirinçlerle ılınan kemik suyu ile bu karışıma eklenir. Topak olmaması için tahta kaşıkla devamlı karıştırılır. Kaynamaya başlayınca nanesi ve pul biberi eklenir.
Afiyetle içilir.
Instsgram: https://www.instagram.com/gurmedengecme/