Merhaba,
Burada asıl tarif esas oğlan değil, yardımcı oyuncu.:) Neden derseniz yıllardır pilavım çok beğenilir, severek yenilir. Sırrı ise düdüklü tencerede pişmesidir. Tarifi yazarken tek endişem çok çeşitli tencere olması ve tabanlarının ısıya karşı hassasiyetinin değişmesi. Benim kullandığım, piyasada efsane adıyla satılan düdüklü tencere. Eh boşuna bu isim verilmemiş. Eskilerin deyimiyle isminle müsemma.:)
Neyse gelelim yapımına: 1 bardak pirinç (baldo) kaynamış suda en az yarım saat bekletilir. Sonra suyu süzülüp birkaç kez yıkanır.Bu sırada düdüklü tencereye yarım fincan sıvı yağ, 1 bardaktan 1 parmak fazla soğuk su (et ya da tavuk suyu tercih edilir) ve tuz konur. Kaynamaya başlayınca pirinçler atılır. Kapağı kapatılır ve buhar düdüğü dik konuma getirilir. Orta ateşte tam 5 dakika tutulur. Ocak ile buhar düdüğü aynı zamanda kapatılır.Yani yatık konuma getirilir.Hemen açılmaz, demlenmesi için beklenir. Açtığınızda tane tane pirinçler ve enfes bir pilav görürsünüz. Şayet neli yapacaksanız pirinçlerle beraber onu da atıyorsunuz. Mesela ben mısırları pirinçle birlikte attım. Aynı uygulama ile haşlanmış nohutu, küçük doğranmış domates ve biberi, bezelyeyi, rendelenmiş havucu ekleyebilirsiniz. Bir de şehriyeli yapacaksanız yağ ile şehriyeleri kahverengi olana kadar kavuruyoruz, sonra suyunu koyup kaynayınca pirinçleri atıyoruz.
Izgara et tavuğun kalça kısmından. Kalınca ise biraz bıçakla inceltip, tuz, karabiber ve kimyon ile harmanlıyorum. Yağsız teflon tavada hiç yağ koymadan mühürlüyorum. Laleler ise baharın müjdecisi.:) Afiyet olsun.