Merhaba,
Börek & Ayran.İşte size muhteşem bir kombinasyon. Türk mutfağı börek çeşidinde oldukça zengindir. Her yörenin muhakkak meşhur bir böreği vardır. Genelde de bu börekler elde açılan cinsindendir. Bu yüzden yufka böreğine rağbet azdır. Ama ben genelde mutfakla yeni tanışanlara çarçabuk yapılacak, onları bunaltmayacak tarifler vermekten yanayım. Biz şimdi en pratiğine kaçalım ve son zamanların popüler yufka sarma şekillerinden olan istiridye formunu birlikte yaratalım.
Malzemeler: 3 yufka, peynir, maydanoz, süt, 3 yumurta, sıvı yağ
Yapılışı : Yufkalar 4 e bölünür, büyükçe bir bardak (kulplu kupa) 3/4 ü süt olmak kaydıyla bardak sıvı yağ ( 1 fincan) ve 2 yumurta ile tamamlanır. Çatalla çırpılır. İç malzemesi de ayrı bir kapta ufalanmış peynir ve maydanoz olarak harmanlanır.Yufkanın bölünen parçalarından biri alınır, sivri kısmı yukarı, yuvarlak kenarı sizden yana olacak şekilde masaya konur. Üzeri bardaktaki sos ile her tarafına gelecek şekilde ıslatılır. Daha sonra yufkanın tepe, yani sivri kısmından kendinize doğru büzerek çekiyorsunuz ve iç harcını orta kısma istediğiniz miktarda koyuyorsunuz. Sonra yanlarından katlayıp sigara böreği sarar gibi sarıyorsunuz ve ters çeviriyorsunuz. Kalan 11 yufka parçasına da aynı işlemi uygulayıp artan sosunuz varsa üstlerine gezdiriyorsunuz. Ayrıca 1 yumurtanın sarısını üstlerine sürüp fırın kağıdı üzerine aralıklı diziyoruz. 180 derece fırında üstleri kızarıncaya kadar tutuyoruz. Siz iç harcını ıspanaklı, kıymalı, sosisli, patatesli de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.