Merhaba,

Kışın habercisi ayva, artık yerini bahar meyvelerine bırakacak.Yavaş yavaş tezgahlardan inecek. En sevdiğim meyve tükenmeden reçelimizi de yapalım dedim. Sizi bilmem ama ben ayvaya hak ettiği değeri fazlasıyla veriyorum. Osmanlı mutfağında ve dünya mutfaklarında genellikle etli yemeklerde baş köşede yerini alır. Çocukluğumuzda evde hep kırılarak yenirdi, bıçakla kesilmezdi suyu gider diye. Bu uygulamada gerçekten haklılık payı varmış. Hele eşme ayvasının tadına doyum olmaz. Bazen de ayvalar düşlediğiniz gibi çıkmayabiliyor. O zaman da tatlıya veya reçele dönüştürüyoruz. Bu kez benim de öyle oldu.

Haberin Devamı

Malzemeler: Ayva, şeker, karanfil, limon, ayvanın çekirdekleri.

Tarif: 1 büyük ayva ( 500 gr.geldi). Kabukları soyulup rendenin kalın tarafıyla rendelenir. Üstünü çıkacak şekilde su konur ve yumuşaması için kaynatılır.Sonrasında 500 gr.şeker eklenir. Ayvanın temizlerken çıkarttığımız çekirdekleri ve bir kaç karanfil atılır, kısık ateşte pişirilir. Biraz kıvam alınca 2 yemek kaşığı limon suyu ilave edilir. İki , üç dakika sonra ocaktan indirilir. Artık bir kavanoz reçelimiz mutfak rafımızda yerini almaya hazırdır.:)

Afiyet olsun.