Meyveleri, meyve ağaçlarını çok severiz. Gerek görüntüsü gerek tadı ile bahçelerimizin sofralarımızı vazgeçilmez ürünleridir. İster 1 ister 10 tane olsun bahçemizde meyve ağacı görmek isteriz. Peki hangi meyve ağacını bahçemize dikmeliyiz? Veya yeni meyve ağacı alırken nelere dikkat etmeliyiz? Hadi gelin bu sorulara çözüm bulalım.
Öncelikle Bahçenizi iyice gözlemleyin. Ağacınızın nerede olmasını istiyorsunuz? Ona göre yerini tespit edin.
Bahçenizin rüzgar yönünü, güneşlenme durumunu tespit edin.
Etrafınızda, çevrenizde hangi meyve ağaçları var. Onları belirleyin. Böylelikle meyve seçiminizde doğru karar vermiş olursunuz. Çünkü her meyve her yerde olmaz.
Bahçe toprağınızın türünü belirleyin. Ya da bir uzmandan tarafından toprak türünü tespit etmesini isteyin. Çünkü meyve ağaçlarının toprak istekleri farklıdır. Kimi meyveler sulak topraklardan hoşlanırken kimi topraklar kumlu topraklardan hoşlanır.
Meyve ağaçlarınızın gelişimindeki etkenlerden bir tanesi bahçe toprağın derinliğidir. Meyve ağaçları derin kök yapısı ile sağlıklı gelişme gösterir. Ağaç kökleri topraktan ne kadar çok besin alırsa meyveleri o kadar güzel ve bol olur.
Meyve ağaçları alırken mutlaka sertifakılı olmasına dikkat edin. Özellikle yapraksız meyve ağacının cinsini ve türünü belirlemede risk olabilir.
Meyve ağaçları piyasada çıplak köklü ve saksılı olarak satılmaktadır. Çıplak köklü meyve ağaçlarını ilkbahar öncesine kadar alıp dikebilirsiniz. Saksılı ağaçları yılın her döneminde dikebilirsiniz.
Satın aldığınız meyve ağaçların sağlığına dikkat ediniz. Üzerinde mantar ve böcek görürseniz almayın.
Her meyve ağacınızın bakım istekleri farklıdır. Mutlaka aldığınız meyve ağacınızın bakım isteklerini öğrenin.
Meyve ağaçlarınızda budama çok önemlidir. Meyve kalitesi ve ağacın sağlıklı büyümesine etkenlerinden biriside budamadır. Şekil budaması, Meyve budaması, Sonbahar budaması, Temizlik budaması meyve ağaçlarında dikkat edilmesi gereken budamalardır.
Meyve ağaçlarınızı bahçenize dikerken bitkinin saksı derinliği kadar toprak kazın hatta 15-20cm daha fazla kazarsanız gübre ve yeni toprak atımı için ideal olur. Bitkiyi saksıdan dikkatlice çıkarın köklerine zarar vermeyin. Saksıdan çıkan saçak kökleri uygun oranda budayın. Ağacınızı toprağa yerleştirdikten sonra boşluklara toprak doldurarak dikim işlemini tamamlayın. Mevsimine uygunluğuna göre bir miktar toprağın üzerine hayvan gübresi koyun.
Meyve ağaçlarını zamanında ilaçlama yapmayı unutmayın. İlaçlama meyve oluşumunu ve bolluğunu etkileyen durumlardan bir tanesidir. Zamanında yapılan budama ağacın meyve kalitesini belirler.
Bahçeniz rüzgarlı ise yeni aldığınız meyve ağacını mutlaka bir destek çubuğu ile sabitleyin. Bu işlem bitkinin topraktan köklerinin çıkmasını engeller. Ağaç toprağa kolaylıkla adapte olur.
PEYZAJ MİMARI////Özlem Özdemir Taş