Öncelikle tüm ev bitkilerinizi gözden geçirin. Bitkinizde fizyolojik değişimler var mı? Tüm değişimleri kontrol edin.
Ev bitkilerinizde aynı bizler gibi soğuktan etkilenebilirler. Bu nedenle öncelikle soğuğa dayanıksız olan bitkinizi daha sıcak olan odanıza koyun.
Cam önünde, balkonunuzda veya terasınızda bulunan soğuklara karşı hassas olan bitkilerinizi ev içine, kış bahçenize veya bahçe seranıza alın. Limon, mercan, sardunya, begonya, begonvil…… gibi bitkileriniz varsa kapalı ortama alabilirsiniz.
Kış nedeniyle oda sıcaklığınız (kalorifer, soba…) artacağından dolayı bitkileriniz de bu sıcaklıktan artarak etkilenecektir.
Hangi bitkiniz olursa olsun kalorifer,soba…. gibi ısıtıcıların yanına yaklaştırmayın. Fazla sıcaklık alan bitkinizde bozulmalar meydana gelir.
Dış etkilerden dolayı bozulan bitkilerinizin bakımını ihmal etmeyin. Yaprakları kurumuş ise kesin, çicekleri dökülmüşse temizleyin bu işlemler bitkinizi rahatlatır ve daha hızlı yaprak ve çicek vermesini sağlar.
Eğer bitkinizde sararmalar, gövde kısmında yumuşamalar gördüyseniz mutlaka sulama aralıklarınızı kontrol edin. Genellikle kış mevsiminde bitkiler fazla su istemezler. Mutlaka toprak kontrol edilerek su verilmelidir.
Eğer bitkilerinizin sulamasını, budamasını, temizliğini düzenli yaptığınız halde hala bitkilerinizde sararma ve dökülmeler gözüküyorsa toprak vitamin eksikliği var demektir. NPK sıvı veya toz ev bitkilerine özel olan gübrelerden alın ve bitkinizi 10-15 gün aralıklarla gübre verin.
Mümkün olduğu kadar kış mevsiminde saksı değiştirmemeye özen gösterin. Çünkü bitkiler bu dönemde uyku döneminde olup daha az çalışırlar. Ama bitkinizin saksısı kırık ise, saksısı küçük gelmeye başladıysa, bitkinin toprağı verdiğiniz suyu alamıyorsa…. Saksısını değiştirebilirsiniz. Her zaman mevcut saksının, 1 numara büyük olan saksıya değiştirin.
Bazı bitkiler gün ışığına bu dönemde daha çok ihtiyaç duyar. Bu tarz bitkilerinizi mümkün olduğunca pencere önüne alın. Özellikle orkide, menekşe gibi ev bitkileri gün ışını sever.
Yapraklı bitkilerinizi haftada bir kez yapraklarına su püskürterek nem ihtiyacını sağlayın.Bu işlem bitkinizi rahtlatır ve sağlıklı gelişimine teşvik eder.
Unutmayın! Her bitkinin ısı, sıcaklık ve su ihtiyacları farklıdır. Bu farklılıklar bilinmeli ve ona göre bitkilere bakılmalıdır.
Bitkilerin Enerjisi içinizi ısıtması dileğimle…………………………
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI.
https://www.instagram.com/tasozdemirozlem