Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan Karpuzu yakından tanımaya ne dersiniz? Haydi başlayalım!
Karpuz meyvesi tek yıllık olup, toprak üstünde sürünerek büyür ve gelişir.
Karpuz bitkisinin dalları uygun ortamda 2-4 metre arası uzayabilmektedir. Gövdesinde hafif tüyler yer almaktadır.
İyi havalanabilen, derin, kumlu, tınlı ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişme göstermektedir. Toprağın ph derecesi 6-7 arasında olmalıdır. Toprağında herhangi bir hastalık olmamalı ve drenaj sorunu olmamalıdır.
Karpuz yetiştiriciliğinde daha çok hibrit ve standart tohum kullanılmaktadır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı minimum 12-15 derecede olmalıdır.
Karpuz yetiştiriciliği genelde sonbahar mevsiminde başlanılır. Ahır gübresi ile toprak tazelenmelidir.
Karpuz sıcak ve ılık iklim koşullarında daha güzel gelişme göstermektedir.
Karpuzda verimin yüksek olması için kök bölgesindeki toprakta yeterli nem olmalıdır. Karpuz fideleri alana dikilip iyi bir can suyu verildikten sonra uzun süre su istemezler. Karpuz meyve oluşum döneminde az sulanmalıdır. Eğer meyve büyüklüğü 5-10cm boyutlara yaklaşmışsa sulama periyodu normal seviyede olmalıdır.
Karpuzun iyi gelişmesi için çevresinde hızlıca gelişen yabani otlardan temizlenmelidir.
Karpuz yetiştirme sırasında toprak ara ara çapa yardımı ile havalandırılmalıdır.
Karpuz gibi tatlı bir YAZ MEVSİMİ yaşamanız dileğimle…….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI