Isırgan otu; kolay büyüyen ve gelişen yabani ot türüdür. Bu nedenle saksıda ve bahçelerde rahatlıkla yetiştirilir.
Yol kenarları, ırmak kenarları, nemli topraklar, hayvan gübresinin bulunduğu yerler ve ormanların ışık gören seyrek yörelerinde oldukça sık yetişen ısırgan otu çok faydalı şifalı bitkiler grubundadır. Isırgan otu hem çelikle, hem kökten ayırma ile hem de tohum ile kolaylıkla üretilebilinir. Tohum ile üretim zamanı ilkbahar ve sonbahardır. Çelikten ve kökten ayırma yöntemi ile üretim zamanı ise yılın hemen her döneminde çoğaltılabilinir. Unutmayın ısırgan otunun rahat, hızlı gelişebilmesi için toprak ısısı 15-30 derece olmalıdır.
Isırgan otunun saksıda yetiştirmek istiyorsanız; dikeceğiniz saksının; geniş yüzeyli olmasına ve fazla derin olmamasına dikkat edin. Saksının alt tarafında drenaj delikleri olmalıdır. Bitkiyi yetiştireceğiniz toprak; kumlu, torflu ve organik gübre bakımından zengin olmalıdır.
Isırgan otu fidelerini saksıya sık dikmeyin mutlaka fideler arasında mesafe bırakın. Dikimini yaptığınız ısırgan fidelerin ilk suyunu vermeyi ihmal etmeyin. Can suyu bitkinin köklerinin toprağa kolay alışmasını sağlar.
Dikim yapacağınız ısırgan otu fidelerini elinize alamdan önce mutlaka uzun kollu eldiven takın. Çünkü ısırgan otunun yaprak yüzeyleri tüylü ve tırtıklıdır. Çıplak elle ellendiğinde kaşıntıya neden olur.
Isırgan otunun bahçeye dikmek istiyorsanız, mutlaka geniş bir alan hazırlayın. Fide mesafelerini düşünerek dikimini gerçekleştirin. Yarı gölge yarı güneş alan yere dikin. Yetiştirdiğiniz ısırgan fidelerini rahatlıkla toplayacağınız bir alan dikiminizi gerçekleştirin. Unutmayın ısırgan otunu toplandıkça tekrar aynı yerden çıkar, bu nedenle ısırgan otunuzun bakımını ihmal etmeyin.
Isırgan otu; gerek kozmetik alanda gerek tibbi alanda çokca kullanılan bir yabani ot türüdür. Bu nedenle bahçenizden, sofralarınızdan eksik etmeyin.
DOĞANIN TÜM GÜZELLİKLERİ SİZE POZİTİF ENERJİ VERMESİ DİLEĞİMLE…….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI