Bitkinizin saksısı küçük mü geldi?Saksınızın rengini,şeklini mi beğenmediniz?Yada yeni bir saksı alıp içine çicek mi dikmek istiyorsunuz? o zaman hep beraber saksılar hakkında ipucları öğrenelim!.
Önce evdeki,balkonunuzdaki veya bahçenizdeki saksılı bitkilerinizi inceleyin.
İnceleme sonucunda hangisinin bitkinize küçük geldiğini tesbit edin.Bunun için bitkinizin boyutunu kontrol edin; hacmi büyük,saksı küçük kalmışsa değiştirebilirsiniz.Bir başka yöntem de saksınızdan bitkinizi dikkatli bir şekilde çıkartın.(bu saksıyı birkaç gün sulamayın, toprak kuru olursa daha kolay çıkacaktır.) Bitkinizin kökleri toprağı sıkı bir şekilde sarmışsa değiştirebilirsiniz.
Değiştireceğiniz saksı mevcut saksının ağız çapı ve derinliği ölçülerinden bir veya iki boy büyük seçmelisiniz.Yani mevcut saksınızın ağız çapı 20cm,derinliği ise 25 cm ise siz ağız çapı 25-30cm,derinliği ise 30-35cm seçmelisiniz.
Unutmayın her bitkinin kendine özgü büyüme oranı vardır. Ona göre saksı değiştirmelisiniz. Kaktüsgiller yavaş büyürken, çicekli bitkiler daha hızlı büyümektedir.
Ayrıca bazı bitkilerin kökleri yayılarak giderken bazı bitkilerde de boylamasına kök salmaktadır. Bu da saksı seçiminizde etken olmaktadır. Özellikle ağac,ağaççık bitkilerin köklerin derine gider.
İç mekan bitkilerinizin saksı değişiminde plastik, seramik ve diğer dekoratif türden saksılar seçerseniz bitkinize daha estetik bir görünüm kazandırmış olursunuz.
İç mekan bitkilerinde saksı rengi de önemlidir.Mobilyalarınıza uyumlu renkteki saksılarınız bitkilerinizi daha güzel gösterecektir.
Yeni saksı alıp içine çicek dikmek isterseniz; önce bitkinizi seçin daha sonra saksınızı seçin. Bu işinizi kolaylaştıracaktır.
Sarkıcı bitki aldıysanız makrome tipi saksıları veya askılı/duvara monteli saksıları, Mevsimlik çicek dikmek isterseniz fazla derin olmayan geniş yüzeyli saksıları, Eğer saksıda maydonoz, kekik gibi baharat bitkisi yetiştirmek isterseniz geniş yüzeyli saksı türlerini tercih edebilirsiniz.
Her ne çeşit olursa olsun mutlaka alacağınız saksının altı delikli olmalıdır. Delik değil ise aldığınız yerde deldirin ve saksı tabaklarıda almayı ihmal etmeyin. Bu sulamada size yardımcı olacaktır.
Saksı tercih ederken kalite son derece önemlidir. Bazı saksılar yaz sıcağında güneş ışığına maruz kalarak saksı renginde ve görüntüsünde değişimlere maruz kalmaktadır. Bu yüzden satın aldığınız saksının malzemesini öğrenin.
Dış mekanda metal, çelik kaplamalı saksı kullanmaktan kaçının. Yaz mevsiminde uzun süre güneş ışınlarıyla karşı karşıya kaldığı için içindeki toprağı ısıtır ve bu ısı köklerine geçebilir.
Büyük bitkilerinizin saksı değiştirmesinde mutlaka uzman bir kişiden yardım alınız.
Şimdiden kolay gelsin.!
Özlem Özdemir Taş////PEYZAJ MİMARI