Yaz sıcağı her yeri ısıtmaya devam ediyor. Evlerimizin içi, ofislerimiz çok sıcak. Biraz serinlemek, biraz dinlenmek, biraz keyif yapmak için yeşil alanlara kaçıyoruz. Şöyle çimlerin üzerinde dinlenmek, güneşlenmek hepimizin hoşuna gider. Toprak ve çim yüzeyine dokunmak ve kokusunu duymak, insanı motive eder, rahatlatır, dinlendirir. Eğer sizde yaz keyfini yemyeşil çim üzerinde çıkarmak istiyorsanız, çim alanlarınıza yaz bakımı yapmayı ihmal etmeyin. Haydi gelin yaz bakımında yapmanız gereken işleri beraber sıralayalım;
Öncelikle mevcut çiminizi kontrol edin. Görünümünü, rengini, dokusunu tespit edin. Çim aralarında açıklıklar, yosunlaşmalar, yanıklar var ise bunları da not almayı ihmal etmeyin.
Çiminizin görünümündeki renk değişikliği iki şekilde açıklanır. Ya ek çimlendirme yapılırken farklı çim çeşidi kullanılmıştır. Ya da atılan gübre yeterli tesirde olmamıştır.
Çiminizin renk değişikliği gübreden kaynaklanıyor ise mevcut çiminizin her tarafına eşit gelecek şekilde gübreleme yapın. Özellikle amonyum nitrat ağırlıklı gübre kullanırsanız daha etkili olacaktır.
Çim alanlarınızın boyunu yaz mevsiminde uzun tutmayın. Yerinize göre uygun tutulan çim boyutu daha fazla güneş ve ışık alır. Kök yapısı güçlü olur, hastalıklara karşı dirençli olur.
Bu mevsimde çiminizi sulamayı ihmal etmeyin. Su yaz mevsiminde çimleriniz için çok önemlidir. Çiminiz küçük boyutta ise manuel sulama, büyük boyutta ise otomatik sulama sistemini kullanın. Sulamanızı sabah erken saatlerde uygulayın.
Mevcut çiminizde ara ara yosunlaşmalar var ise biran evvel mücadeleye başlayın. Çünkü yosunlu çim hızlı yayılır, kokar ve kötü görüntüye neden olur. Bu durum ile 2 şekilde mücadele edebilirsiniz. Kazıma yöntemi ve ilaçlama yöntemi. Kazıma yönteminde bir tırmık yardımı ile o bölgeyi temizleyin. Eğer çim alanınız büyük ise bu işlemi mekanik kazıyıcılar ile temizlemeniz gerekmektedir. İlaçlama yönteminde ise; demir sülfat ağırlıklı ilaçlar kullanarak sorunlu bölgedeki yosunları kurutup temizleyerek kullanabilirsiniz. Özellikle zirai ilaç satan yerlerde yosun temizleyici ilaçları bir uzmana danışarak alıp kullanabilirsiniz.
Yaz mevsiminde çimlerde yabani ot çok görülmektedir. Yabani ot çiminizin görüntüsünü bozar, kalitesini düşürür ve zamanla çimini yok eder. Mevcut çiminizi yanlış gübreleme sonucu yabani ot oluşumuna sebep vermiş olabilirsiniz, ya da çiminizin kalitesinde farklılıklar kullanmış olabilirsiniz. Bu durumdan ya yabani otları elle temizleyerek kurtulabilirsiniz, ya da zirai ilaç satan yerlerde bir uzmana danışarak alacağınız ilacı kullanarak kurtulabilirsiniz.
Unutmayın çiminizde gereksiz gübre, ilaç ve su kullanımı çiminizin sararmasına, kahverengileşmesine, zayıflamasına, hastalanmasına neden olur. Bu nedenle çim alanınızın ihtiyacına ve bulunduğunuz yerin hava şartlarına göre bakımını yapın. İşte o zaman yemyeşil çim üzerinde yaz keyfini çıkarmış olursunuz.
Yaz sıcağı size huzur, mutluluk getirmesi dileğimle……..
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI