1- Öncelikle bitki yerleştirmek istediğiniz mekanı belirleyin. Ev içine mi bitki istiyorsunuz, Balkonunuza mı istiyorsunuz, Yoksa bahçenize mi istiyorsunuz? Kararınızı verin!
2- Hangi bitki çeşidini alırsanız alın bakabileceğiniz bitkiyi seçin. Çünkü her bitki bakım ister, bitki bakıldıkça güzelleşir, gelişir, büyür.
3- Ev için düşündüğünüz bitki kullanacağınız yere uyumlu ve uygun olmalıdır. Mutfak, banyo, yatak odasına koyacağınız bitki türleri farklı olmalıdır. Mutfak; nemli bir mekan olduğundan nem seven bitkiler( calathea, difenbachia…) banyo için fazla ışık almayan bitkiler (kauçuk, bamboo sap, benjamin ), yatak odası içinde ışığı seven bitkiler (areca, kentia..) kullanabilirsiniz.
4- Bahçe için düşündüğünüz bitki boyutunu mutlaka göz önünde bulundurun. Büyük Bahçeniz için tercih ettiğiniz bitki küçük ise almak istediğiniz görüntü net olmaz, eğer bahçeniz küçük olup seçtiğiniz bitki büyük ise görüntü manzarası dengeli olmaz. Bu nedenle bitki boyutunu bahçeniz ile doğru orantıda seçin.
5- Bahçeye dikeceğiniz bitkinin güneşlenme ve rüzgar yönü önemlidir. Her bitkinin güneşlenme isteği ve rügara karşı direnci farklıdır. Çicekli bitki rüzgara karşı dayanıksız olur. Çok rüzgarlı alanda bulunan çicekli bitkilerin çicekleri tam gelişmeden dökülmesine neden olur.
6- Bahçenize bitki alırken bahçenizin genel görünümün göz önünde bulundurun ve renklendirmelere dikkat edin. Bahçedeki genel görünümündeki bitki renk skalası önemlidir. Bahçedeki renklendirme bahçenize estetik değer kazandırır.
7- İster evinize ister bahçenize bitki alın; fidanlıktan veya bitki marketlerden aldığınız bitkinin sağlığına dikkat edin. Seçtiğiniz bitki üzerinde böcek olmamasına, yapraklarının renklerinin bozuk görünmemesine, dallarının hasar görmemiş olmamasına dikkat edin.
8- Her bitkinin yaşam şartları farklıdır.Bazı bitkiler çok güneş ışığı isterken ( sardunya, kaktüs, meyve ağaçları, güzellik çalısı…) bazı bitkilerde az güneş ışığı( areca, aralıa, hydreangea….) ister.Bazı bitkilerde az nem(succulentler..) isterken bazı bitkilerde çok nemli ( benjamin, orkide…) hava isterler. Yani bitki alırken bitki yaşam isteklerini( ısı, ışık, sıcaklık, nem) göz önünde bulundurun.
9- Ev içerisine aldığınız bitki boyutuna dikkat edin. Bitki boyu, bitki görünümü odanızı havasını olumlu veya olumsuz etkiler.
10- Sulama her bitki için çok önemlidir. Bazı bitkiler çok su isterken(Japon şemsiyesi), bazı bitkiler az sulama(kaktüs) ister. Sulama bitkinin gelişimi için çok önemlidir. Bitkinin sağlıklı gelişmesi için düzenli sulama yapmak önemlidir.
11- Unutmayın bitki alırken bitkinin görüntüsüne göre seçim yapmayın. Bitkinin yaşam standardına göre satım alın. Bu durum bitki bakımınızı kolaylaştırır.
SEVGİ,HUZUR, MUTLULUK HEP ÇEVRENİZDE OLMASI DİLEĞİMLE……
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/// YÜKSEK PEYZAJ MİMARI