Baharat Yetiştirmek

Gerek kokusu gerek lezzeti gerekse de sağlığa katkısı ile baharat bitkilerini çok severiz. Kurusunu da, tazesini de mutfaklarımızda sıkça kullanırız. Peki bu baharatları bahçenizde balkonunuzda, terasınızda yetiştirmeye ne dersiniz. Haydi o zaman!!! baharat yetiştirmek için neler yapılmalı, nelere dikkat edilmeli, nasıl yapılmalıdır sorularına cevap bulalım.

Öncelikle baharatlarınızı nerede yetişmek istiyorsunuz ona karar verin. Mutfak pencere önünde mi?, Balkonda mı?, Terasta mı?,Bahçede mi?.

Eğer bahçenizde, balkonunuzda, terasınızda, mutfağınızda yer yoksa ama yine de baharat yetiştirmek istiyorsanız bir alternatif olarak; duvara monte edeceğiniz saksılıkta baharat yetiştirebilirsiniz. Böylelikle son derece modern ve estetik bir görüntü oluşturabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bir saksıda birden çok baharat yetiştirebilirsiniz. Kullanacağınız saksının sağlam olmasına, saksı altında delik olmasına ve saksının geniş olmasına dikkat edin.

Yetiştireceğiniz baharatları geniş kasalarda yetiştirerek daha çok ürün alabilirsiniz.

Baharat bitkilerinizi; bitki besin elementlerince zengin, işlenmiş, gübreli ve drenajlı topraklara dikerseniz yüksek verim alırsınız.

Baharat bitkileri düzenli sulama ister. Su ihtiyacı yaz mevsiminde çoğalırken kış mevsiminde azalır.

Baharat bitkileri aromatik kokuları nedeniyle hastalanmaya ve böceklenmeye müsait bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle ara ara bitkilerinizi kontrol edip hastalık durumunu takip edin.

İster saksıda ister bahçede baharat yetiştirin ama mutlaka toprak gübrelemesini ve havalandırılmasını ihmal etmeyin. Çünkü toprak işlenirse bitki gelişimi daha sağlıklı olur.

Baharat bitkilerinin faydalanılan kısımlara göre gruplara ayrıldığını biliyor musunuz? Köklerinden faydalanılan baharat bitkileri (karaturp, kırmızı turp), gövdelerinden yararlanılan baharat bitkileri (zencefil, tarçın), yapraklarında yararlanılan baharat bitkileri (maydanoz, nane, kekik), soğan yapısında olan baharat bitkileri (soğan, sarımsak), Çiceklerinden faydalanılan baharat bitkileri(karanfil,safran), Meyvelerinden faydalanılan baharat bitkiler i(kimyon, anason), Tohumlarından faydalanılan baharat bitkileri (rezene, çörekotu) olmak üzere 7 gruba ayrılır.

Haberin Devamı

Bazı baharatlar güneşli yerleri severken bazıları az güneş alan yerleri isterler. Unutmayın tüm baharatlar bol ışık severler.

Reyhan, Nane, Fesleğen gibi baharatları aynı saksıda yetiştirebilirsiniz. İster tohum ister çelik ile kolayca üretebilirsiniz. Bu baharatlar kendini sürekli tekrarlar ve çok güneş istemezler.

Kekik ve Biberiye baharatlarını aynı saksıda yetiştirebilirsiniz. İkisi de Akdeniz Bitkisi olup Güneşi severler ve hızlı gelişme gösterirler.

Maydanoz ve Dereotu bitkilerini aynı saksıda, mutfak cam önünde veya bahçenizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

Bitkilerinizin tüm güzelliği ve enerjisi size mutluluk getirmesi dileğimle

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI