Sonbahar mevsiminin son ayını rengarenk geçirmeye ne dersiniz?! O zaman bahçenize balkonunuza yer açın. Kasımpatı bitkisi geliyor!!! Görüntüsü ile yapısı ile soğuk havalarda içimizi sımsıcak yapan kasımpatı bitkilerini tanımaya ne dersiniz? Hadi o zaman başlayalım;
· Latince ismi chrysanthemum’dur. Halk arasında krizantem diye de bilinir.
· Kasımpatı çiceği bolluk , bereket anlamına gelir.
· Hem yabani hem de kültüre alınarak yetiştirilir.
· Kasımpatı bitkileri çok yıllık olup otsu gövde yapısındadır.
· Yarı gölge yarı güneş ortamlardan hoşlanır. Işığı severler.
· Çicekleri papatya görünümüne benzerdir. Bu yüzden papatyagiller ailesindedir. Çicek yapraklarının fazlalığı dolgun bir görüntü verir. Böylelikle formları,görünümleri farklılık gösterir.
· Çicekleri öyle gösterişlidir ki kesme çicekcilikte, süslemelerde,arajmanlarda sıkça kullanılmaktadır.
· Çiceklenmesi kimi yerlerde eylül kimi yerlerde ekim aylarında başlar.
· Soğuklara karşı dayanıklıdır.-30derecelere kadar direnç gösterebilmektedir.
· Kasımpatı bitkileri hem saksıda hem de bahçede kolayca yetiştirebileceğiniz bir bitki olup bakımı son derece kolaydır.
· Bitki boyu ve formu budamaya ve yetiştirilme tarzına göre değişir. Serbest ve iyi bakıldığında bitki boyu 1-1,5 metreye kadar çıkabilmektedir.
· Kasımpatı bitkileri çelikle üretim, ayırmayla üretim ve tohumla üretim yöntemleriyle çoğaltılmaktadır.
· İlkbahar başında yeni filizlenen köklerinin zedelemeden el yardımı ile ayırın ve gruplar halinde dikerek üretebilirsiniz. Çiceklenme sonrası tohumları toplayın. Topladığınız tohumları kağıda sarın ve güneş görmeyen yerde muhafaza edin. ilkbahar başlangıcında sıcak ortamda düzenli bir bakım ile küçük saksılarda çimlendirin ve daha sonra filizlenmiş bitkinizi ister saksı ister bahçenizin uygun bir yerine dikin . Çelikle üretim yapmak isterseniz mevcut kasımpatınızdan20-30cm uzunluğunda yarı odunsu kısmından bir parça alın ve bu parçaları torflu,kumlu,köklendirici ile karışımlı toprakta köklendirmesini sağlayın.
· Kasımpatı bitkilerinin geçmiş çiceklerini mutlaka budayın. Çicek altındaki yeni tomurcukların patlaması için gün ışığına ve sıcaklığına ihtiyacını gidermesini sağlayın.
· Kasımpatı bitkisini uzun süre çicek açmasını sağlamak istiyorsanız bitki toprağını gübreden eksik etmeyin ve mutlaka çicek açtırıcı vitamin kullanın.
· Kasımpatı bitkileri gerek çicek gerek yaprak yapıları itibari ile hastalıklara yatkın bir hali vardır. Bu yüzden böceklenme ,mantarlaşma hastalıkları görülür görülmez ilaçlama yapılmalıdır.
· Kasımpatı bitkilerinde mantar vakaları sıkça görülmektedir. Böyle bir durumu engellemek için toprağını çok fazla ıslak bırakmayınız ,mevcut toprağını geçirgen bir yapıya dönüştürünüz.
Kasımpatı bitkileri evlerinize neşe ,huzur,bereket getirmesi dileğimle…………..
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI