Açelyalar; dikkat çekici çicekleri ile evlerimizde ve bahçelerimizde tercih edilen bitkiler arasındadır. Açelyaların yaşam istekleri zor gibi gözükse de dikkatli ve özverili bakım sonucunda oldukça dayanıklı bitkilerdir.Peki!!!... Güzel görünümü ve dayanıklılığı ile tercih ettiğimiz açelya bitkilerini yakın dostlarınıza hediye etmeye ne dersiniz? O zaman açelyaları üretim çeşitlerini hep beraber inceleyelim!!
Çelik ile çoğaltma; Tepe çeliği ile üretebilirsiniz. Yeni gelişen dalların üst kısmından 8-10 cm uzunluğunda ( dal üzerinde en az 3 boğum olmalı) dal parçaları alın. Üzerindeki yaprakların fazla olanları kopartın. Temiz bir kaba su koyun ve bu çelikleri dikene kadar suda bekletin. Üretim yapacağınız kabın dibine ufak çakıl taşlarından koyun (suyun süzülmesi için gerekli). Taşların üzerine perlit+torf+ açelya toprak karışımı dökün. Bu karışım oranını dikeceğiniz kabın büyüklüğüne göre belirleyebilirisiniz. Perlit diğerlerinden biraz daha fazla olabilir. Hazırladığınız toprağı biraz nemlendirirseniz çeliklerin daha hızlı köklenmesini sağlamış olursunuz. Çeliklerin üzerine temiz naylon ile örtüp bağlayın. Üç veya dört gün geçtikten sonra naylon örtüyü kaldırın ve en fazla bir saat havalandırın. Bu işlemi bir aydan fazla yapın. Eğer toprak kurumuşsa mutlaka sulamayı /nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Bulunduğu ortam direk güneşe maruz kalmamalı ve gün boyunca gün ışığı görmelidir. Çeliklerin köklenmesi bulunduğu ortama göre uzun sürebilir. Arada çeliklerin boğumları kontrol edilmeli, yaprak durumu izlenmelidir. Eğer çelikleriniz köklenme başlamışsa ama çürümelerde tesbit etmişseniz hemen toprağını kalsiyumlu (yumurta kabuklu su)-kireçli su ile sulayın. Bu işlemi iki haftada bir yaparsanız bitkinin çürümesi engellersiniz. Köklenmiş çeliklerinizi uygun küçük saksılara özel açelya toprağına ile dikin ardından sulayın ve bitkinizin gelişimini izleyin.
Tohum ile çoğaltma; Bu tohumları fidanlık ve ziraat ürünleri satan yerlerden bulabilirsiniz. Fazla derin olmayan saksılar temin edin. Saksının drenajını sağladıktan sonra açelya toprağı koyun ve içine biraz perlit karıştırın. Tohumları belli aralıklarla ekin ve üzerine biraz toprak örtün, eliniz ile hafifçe bastırın. Süzgeç yardımı ile sulamayı yapın. Tohumun çabuk çimlenmesini istiyorsanız üzerini naylon örtü ile örtün ve çimlenmesi için iki veya üç günde bir havalandırın.
Ayırma ile çoğaltma; Saksıdaki açelyanızın çiceklerinin geçmesini bekleyin. Çiceksiz açelyanızı saksısından çıkarın. Bitkinin yapısına göre çoklu gövdeleri belirleyin. Uygun ve temiz bir bıçak veya makas yarımı ile topraktaki köklere çok fazla zarar vermemek şartı ile ayırımı gerçekleştirin. Bu işlemi bitkilerin uyku döneminde yani sonbahar-kış mevsimlerinde yaparsanız sonuç daha başarılı olacaktır. Ayırdığınız parçaları özel açelya toprağına dikin ve bir miktar kök kuvvetlendirici gübre ile bitkinizi destekleyin. Direk güneş almayan bir yerde muhafaza edin ve ilk can suyunu verin. Parmak yardımı ile bitki toprağın nemliliğini kontrol edin ve belli periyotlarda sulayın.
HUZUR, MUTLULUK VE SAĞLIK SİZİNLE OLMASI DİLEĞİMLE….
ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI