Çocukluk döneminin tekrarlayan kusma atakları migren midir? Tedavisi nasıl yapılır?
Çocuklarda baş ağrısını bir önceki yazımızda anlatmıştık. Bu yazıda baş ağrısız migren ataklarını anlatalım. Hiç aklınıza gelmeyen durumlar migrenle ilişkili olabilir.
Çocukluk döneminde migren ekivalanları başlığı altında, baş ağrısı olmadan ortaya çıkan bazı tablolar vardır. Periyodik kusma ataklarında, birkaç gün süren ard arda kusmalar olur. Eğer sadece karın ağrısı olursa abdominal migren ya da periyodik karın ağrıları olarak adlandırılır.
Periyodik tekrarlar olması, açıklayıcı hiçbir neden bulunamaması, çocukların çevrelerinde hareket ve uyaran istememeleri çocukluk çağı migreni düşündürür. Ayrıca bu çocukların bebeklik dönemlerinde kolik, kusmalar, huzursuz ağlama nöbetleriyle, tüm yaşamlarına taşınacak olan kabızlık dikkat çekicidir. Kolikli bebeklerin çoğunluğunda ileri yaşta migren gelişir. Bundan dolayı kolik tablosunu da migren ekivalanı olarak kabul edenler vardır.
Migren ataklarında karın bölgesi bulguları ön planda olan hastalarda Gökmen yaklaşımı ile tedavide nöral terapi öncelikli kullanılır. Uygulanacak bölge de göbektir. İlk skar (iyileşmiş yara izi) dokumuz da göbek bölgemizdir. Nöral terapiye buradan başlanmalıdır. Sonraki seanslarda çocuklardaki en sık rastlanan bozucu alan boğaz bölgesi de tedaviye alınabilir.
Periyodik, nedensiz başlayan kusma atakları ya da karın ağrıları olan çocuğunuzu iyi gözlemleyin. Ertesi güne şikayetleri geçince bir şey dokundu diye geçiştirmeyin. Migrenli olmak bir çocuğu içine kapanık, mutsuz yapabilir. “Yılda üç dört atak yaşıyor, aralarda sorun yok” diye düşünebilirsiniz ama bu çocuklar hassastır. Yakındıklarından çok daha fazla sıkıntı çekerler.
Bu ataklar benim çocukluğum ya da aşağıda öyküsünü anlattığım çocuktaki gibi ağır ya da çok daha hafifi olabilir.
“Kızımın, karnı ağrıyor, midesi bulanıyor. El ve ayakları buz gibi oluyor, ateşi de yükseliyor. Karın ağrısı başladıktan yarım saat kadar sonra fenalaşıyor. Hiç konuşmuyor, sürekli yatıyor. Hiçbir şey yiyip içemiyor. Bir yudum su içse kusuyor. Saç kurutma makinesi ile ısıtmak biraz iyi geliyor. Dört gün sürekli kusuyor. Mecburen serum taktırıyoruz. Dört gün sonra tamamen canlanıyor.
Bebekliğinde 15 gün anne sütü emdikten sonra memeyi reddetti. Sürekli sancılı, ağlayan bir bebekti. Geceleri bile ağlıyordu. Bir yaşına kadar aralıklı kusmaları oldu. Bir yaşından sonra fenalaşarak beş dakika kadar kendinden geçiyordu. Ardından kusuyordu. Üç yaşından sonra ciddi kusma atakları başladı. Yılda 4-5 defa oluyordu. Altı yaşında çocuk nöroloğu gördü ve karın migreni olduğunu söyledi. Epilepside kullanılan ilaca başladı. Atakları yılda bire düştü. Şimdi on yaşında, bu yıl ilaca rağmen iki ayda bir atakları oluyor. Çok çaresiziz. Kızım çok sıkıntı çekiyor.”
Tedavi sonrası:“Doktor, sorunun göbek bölgesinden kaynaklandığını söyleyerek göbek deliği çevresine nöral terapi uyguladı. Tedaviden sonra doktorumuz ilacı yavaş yavaş azaltarak kesti. Sonbahara girerken mutlaka atak olurdu. Bu yıl olmadı. Kızım ‘Kendimi iyileşmiş, mutlu hissediyorum’ diyor. Gerçekten çok değişti. Neşeli, sosyal bir çocuk oldu. Eskiden çok sessiz, içine kapanıktı. Şimdi diğer çocuklar gibi rahat oynuyor, okulda öğretmeni bile fark etti. Derslerinde eskiden de başarılıydı, şimdi daha başarılı, hareketli, mutlu bir çocuk oldu.”