İkili ilişkiler hayat standardımızı çok etkiler. Yolunda giden ilişkiler hayatı güzelleştirir. İlişkinin içindeki olumsuzluklar yaşamda kişiyi iyiliği görmez hale getirebilir. Oysa ki ihtiyacımız olan yaşamın tüm güzelliğiyle birleşmek. Yaşamı paylaşmak, güzelliklerle bağ kurmak için ilişkilerin içinde yer alıyoruz ve eksikliği yalnızlık veriyor.
Yalnızlık derin bir duygudur. İçinde ancak isteyerek olmak keyiflidir. İstem dışı yalnızlıklar acı verir. Partner ilişkilerimiz güvene dayalı olmalıdır. Aşırı kıskançlıklar kişilerin yaşama olan güvensizliklerinin bir yansımasıdır. Kıskanmak yani bedeni, ruhu, duyguyu sahiplenmeye çalışmak ilişkiyi çok yıpratır. Kıskançlık oranı yüksek tarafın kendi güven ilkelerini sorgulaması gerekir. Burada “Sana güveniyorum ama etrafa güvenmiyorum” cümlesinin hiçbir geçerliliği yoktur. Kıskançlık karşıdaki kişiye güvenmemekten çok hayata ve kendine güvenmemektir.
Güvensizlik kıskançlık duygusunda kendisini gösterdiği gibi yetersizlik duygusu ile ortaya çıkabilir. “Ben yapamam ki” diyerek diğerine yüklenmek gibi sonuçlar doğurabilir. Yapabileceğine güvenmemek ilişkide atıl bir kişilik oluşturur. Sürekli geride kalan olmak diğerinin çok öne çıkmasını gerektirir. Başta kolay gelir fakat her iki kişi için de zamanla ağır bir yük olmaya başlar. Tartışmaların gidişatında “hiçbir şey yapmıyorsun” cümlesi etkin olmaya başlar.
Kıskançlık kadar ilişkileri törpüleyen diğer durum ise sorumluluk almamaktır. Yaşam ilişki birliği içinde paylaşıma konudur. Kadın; kadın olmalı yaşamın kadın tarafında yer almalıdır. Erkek; erkek olmalı, yaşamın erkek tarafında yer almalıdır. Sorumlulukların da bu ilkeye göre paylaştırılması gerekmektedir. Kadın; sevgi, şefkat, merhamet ve anne olarak yerini korumalıdır. Erkek; güç, kuvvet, kudret ve baba olarak yerini sağlam tutmalıdır. Roller karıştığı zaman partner ilişkisinde denge bozulmaya başlar ve içinde denge olmayan her ne ise olumsuzluk üretir.
İlişkilerde “fazla” olan ne varsa ayıklamaya niyet edelim. Kıskançlığın fazlası, sorumluluğun fazlası, sorumsuzluğun fazlası, rollerin denge dışındaki kısmı … fazla olanı ilişkiden dolayısıyla hayattan çıkarıp yerine dengeyi koyalım. İlişkideki mutluluk yaşam kalitemizi arttırır. Bundan mahrum kalmaya gerek yok.
Sevgilerimle,
Ebru Demirhan