Fobiyi kişinin bir durum, canlı ya da nesne karşısında yaşadığı belli bir barajı aşmış yüksek korku olarak tanımlayabiliriz. Zannedilenin aksine fobilerden kurtulmak ve kendimizi iyileştirmek mümkün ve kolaydır.
Fobi uyaranın ne olduğuna da bağlı olarak hayatı oldukça zorlaştıran, sıkıştıran, kısıtlayan ve aynı zamanda yaşamın devamlılığını ve fiziksel sağlığı da tehlikeye sokabilen bir sorundur. Kişinin sosyal hayatını, ilişkilerini, yaşam enerjisini, güven duygusunu ve hatta kariyerini bile olumsuz etkileyebilir. Örneğin asansör fobisi sebebiyle plazadaki iş görüşmesine gidemeyen ya da uçak fobisinden dolayı uzun mesafe seyahat gerektiren pozisyonlarda çalışamayan kişilerden bahsetmek mümkün. Ayrıca köpek, kedi fobisi köpekle, kediyle karşı karşıya gelen insanı camdan atlamaya kadar götürebilir. Yüksek korkular ve fobiler, kaygı bozukluğu ve panik atağa da sebep olabilirler.
Fobiler genel olarak 2 yolla edinilir. İlki doğup büyüdüğümüz çevre ve ortamdaki kişilerin sahip olduğu korkuları sahiplenmektir. Örneğin yılan korkusu olan bir ebeveyni olan çocuğun da yılan fobisi olması beklenebilir. Ya da kişi birebir yaşayıp deneyimlediği yüksek bir korku anı sonucu bu tecrübesini bir fobiye dönüştürebilir. Asansörde kalmak, köpek saldırısına uğramak gibi.
Uçak fobisi, yılan fobisi, topluluk önünde konuşma fobisi, kapalı alan fobisi ve aslında diğer tüm fobilerin altında yatan ölüm korkusudur. Aklımızla böyle olmadığını bilsek ya da zannetsek de korkuların zemini ölümle eşleşir.
Korkuyu sıfırlamak ya da tamamen ortadan kaldırmak çözüm değildir. Eser miktarda korku hayatı güvenle devam ettirmek için gereklidir. Fobilerden kurtulmak dediğimizde bahsettiğimiz yoğun ve yüksek korkuyu ve bunlarla birlikte bedenin verdiği tepkileri dengelemek ve kontrol edilebilir kılmaktır.
Fobinin başladığı ilk anı bulup o zamandan bugüne birikmiş korku ve beraberinde ürettiği diğer negatif duyguları temizleyerek bir bilinçaltı temizlik ile fobiden özgürleşmek oldukça mümkün. O ilk anı aklımızla hatırlayamasak da bilinçaltında kayıtlıdır ve bilinçaltı bizi ona ulaştırır. Bir anda tamamen ortadan kalkabileceği gibi fobiler zaman içinde azalarak da yok olabilir. İyileşme süreci kişiye özeldir.
Sevgiyle,
Ebru Demirhan