02.07.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:
Aslı Öktener - Yağmurlu günlerin ardından nihayet yaz geldi. Okulların kapanması, bayram tatili derken evlerde, “Hadi, bu hafta sonu denize gidelim…” sohbetleri çoktan başladı. Tabii bu istek “Peki nereye gidelim?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Öyle ya hem ekonomik hem temiz hem de güvenilir bir plaj bulmak lazım…
Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi turizm cennetlerindeki otellerin plajları ve özel beachler’de bu yıl giriş ücretlerinin kişi başı 200-2 bin lira arasında değiştiği düşünülürse bütçeye uygun olanı seçmek hiç de kolay olmuyor. Hadi göze alıp gittik diyelim; giriş ücretine otopark, şezlong, şemsiye parası, içeride yiyecek, içecek de eklenince rakam yükseldikçe yükseliyor. Bu yüzden çoğumuz için rota halk plajlarına çevriliyor. O da uygun bir yer bulabilirsek…
İlki Bodrum ve Çeşme’de
Ama neyse ki artık bir alternatifimiz daha var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5 yıldız konforunda hizmet sunmak amacıyla ilk ikisini 2019’da Bodrum ve Çeşme’de hayata geçirdiği mavi bayraklı ücretsiz plajlar.... Kültür ve Turizm Bakanlığı projesiyle Muğla, İzmir ve Antalya’da bugüne kadar 15 ücretsiz halk plajını hizmete açıldı. Her bir plajın; kıyı bandı, sosyal donatı alanları ve restoran-kafeterya düzenlemeleri yaklaşık 35-45 milyon liraya mal oldu.
Giriş, duş, çadır alanı ücretsiz
Peki, engelli ve doğa dostu olan bu 5 yıldızlı plajlarda ne gibi hizmetler sunuluyor? Bir kere hemen belirtelim girişler, duş ve tuvalet kullanımı ücretsiz. Bakanlığın açıklamalarına göre; isterseniz özel kamelyalarla çam ağaçlarının gölgesinde piknik keyfi sunan, bisiklet ve yürüyüş yolları bulunan mesire alanı, çocuk oyun parkı, çadır-kamping alanı, bebek bakım odaları, spor sahaları gibi olanaklardan da ücret ödemeden faydalanabiliyorsunuz. Şezlong ve kabana hizmetleri ise ücrete tabi tutuluyor. Manzara ve dekorasyonuyla öne çıkan restoran ve pastanelerdeki menü içeriğinde ise kahvaltı, çorba, pizza, salata, makarna, burger, pide çeşitlerinin yanı sıra tatlı, soğuk ve sıcak içecekler bulunuyor. Tesislerin çoğu 24 saat güvenlik sunan ve ücretsiz otoparkıyla da halka hizmet ediyor.
‘Mavi bayrakta lider olacağız’
Hedeflerinin 5 yılda 35 ücretsiz halk plajına ulaşmak olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “Kar amacı gütmeden, yiyecek ve içecek dışında neredeyse tüm hizmetleri ücretsiz sunuyoruz. Engelli vatandaşlarımıza her türlü hizmeti sağlayacak alanlar da oluşturduk. Mavi bayrak için titizlikle çalışıyoruz. Ayrıca çevreye de önem veriyoruz. Öyle ki bazı plajlarda caretta carettaların olası yuvalama alanları için korunaklı bölgeler oluşturuldu. Doğal hayatı koruma alanında akademik çalışma yürüten ekipler için Kadriye ve Manavgat Ücretsiz Girişli Halk Plajlarında inceleme alanlarına yer verildi. Uluslararası İronman yarışması iki sene Kadriye Halk Plajı’nda düzenlendi. Çamyuva Ücretsiz Girişli Halk Plajı’nda görme engelli vatandaşlarımız için ‘Sahilde kütüphane’ etkinliği gerçekleştirildi. Ayrıca özel yüzer şezlonglar bulunan tesislerimizde bedensel engelli vatandaşlarımız için dalış eğitimi verilmesi için çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki yıl dünyada mavi bayraklı plaj sayısında birinci sıraya yerleşmek istiyoruz” diyor...
İşte o plajlar
İzmir Çeşme’de Pırlanta, Marmaris’te İçmeler, Bodrum’da Türkbükü ile Torba Ücretsiz Halk Plajları. Antalya’da; Belek, Kadriye, Manavgat Ulualan, Kemer, Çamyuva, Bahçecik’in yanı sıra Erez Burnu mevkiinde Çifteçeşmeler ile Muratpaşa’da bulunan Lara Güzeloba Ücretsiz Halk Plajları. Yine Kemer’de Küçük Çaltıcak ile Bostanlık Koyu ve Cennet Koyu (Alacasu) Ücretsiz Halk Plajları.
Marmaris İçmeler Halk Plajı: Marmaris’e sadece 8 km uzaklıkta bulunan İçmeler plajı, restoran, kafe, dinlence ve eğlence alanları ise keyifli bir tatil sunuyor.
Çeşme Pırlanta Halk Plajı: 500 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde bir kumsala sahip olan Çeşme Pırlanta Plajı’nda deniz suyunun ilk 250 metresinin sığ oluşu çocuklu aileler ve iyi yüzme bilmeyenler için avantaj sağlıyor.
Manavgat Ulualan Halk Plajı ve Mesire Alanı: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Haziran 2021’de hizmete açılan Manavgat Ulualan Halk Plajı ve Mesire Alanı, 700 metre sahil uzunluğuna sahip, 43 bin 607 metrekare alanda toplam 5 bin şezlong kapasiteli, mavi bayraklı bir plaj.
Çamyuva Halk Plajı: Kemer’den batıya doğru yaklaşık 7,5 km mesafede bulunan mavi bayraklı, 4 bin konuk kapasiteli Çamyuva Halk Plajı’nda restoran, pastahane, dinlence ve spor alanlarının yanı sıra çocuk parkı da bulunuyor.