PazarYemek pişirmeyi bilmeye gerek yok

Yemek pişirmeyi bilmeye gerek yok

05.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

20 dakika veya daha kısa sürede hazırlayabileceğiniz yemeklerle yılbaşı gecesi misafirlerinizi etkilemeyi başarabilirsiniz. Çoğu tabak ve çatal gerektirmiyor

Yemek pişirmeyi bilmeye gerek yok

Yılbaşı gecesi için pratik lezzetler Endişelenmeyin, hazırlaması 20 dakika ya da daha kısa süren birçok parti yemeği var. Bunların birçoğu da oda sıcaklığında servis edilebilir. İlla buzdolabından ya da fırından çıkarılıp yenmek zorunda değil, yarım saat sofrada bekleseler de olur. Ve hiçbiri için misafirlere tabak vermek zorunda değilsiniz. Yemek masasında oturmadığınız sürece, kucağınızda tabak, çatal ve şarabı zaptetmek kolay değil, kabul edin.Tek yapmanız gereken bu listeden hoşunuza giden birkaç tarifi seçmek, mutfakta bir-iki saat geçirmek. Evet, misafirlerinizi etkileyeceğinize şüphe yok. Yılbaşı gecesinde değişik yiyecekler servis edip insanları etkilemek mi istiyorsunuz? Catering hizmeti istemiyorsunuz, donmuş yiyecekleri ısıtmayı reddediyorsunuz ama öte yandan bu işteki becerinizin bir şarküteriden iyi peynirler ve zeytinler almanın çok üstünde olduğunu göstermek peşindesiniz. O zaman biraz süsleme çalışmaları yapmak durumunda olacaksınız. Sucukları kalınca dilimleyin. Tavada iyice pişirin. Kürdanların ucuna takıp servis edin. Armutları birer santimetrelik küpler halinde kesin; üzerlerine az miktarda tuz, şeker ve pul biber serpiştirin. Hindi pastırmasıyla birlikte kokteyl kürdanlarına geçirin. Kalın bir dilim beyaz ekmeği yarım bardak süte batırın; beş dakika bekletin. Daha sonra ekmeğin suyunu sıkın ve ekmeği 250 gram çok yağsız olmayan sığır filetosu, yarım bardak soğan, yarım bardak rendelenmiş parmesan peyniri, 1/4 bardak doğranmış maydanoz, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımı iki-iki buçuk santimetre uzunluğunda toplar haline getirin. Beş dakika arada bir çevirerek ızgarada pişirin. Bir biber turşusu, bir ançüez ve bir yeşil zeytini kürdanlara geçirin. Izgarada arada bir çevirmeyi ihmal etmeyerek pişirin. Soyulmuş karidesleri kıyılmış sarmısak, kırmızıbiber, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyerek arada bir çevirerek yaklaşık beş dakika pişirin. Marine edilmiş mantar: Mantarları parçalar halinde kesip üzerlerine limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber serpiştirin. Beş dakika bekletin. İkişer parça mantarı aynı boyutta parmesan peynirleriyle birlikte kürdanlara geçirin. Kemiksiz hindiyi kuşbaşı boyunda kesin. Una bulayıp sıvı yağ ve tereyağında pişirin. Limon dilimleriyle kürdanlara geçirip servis edin. Kürdanın ucunda Yumurtaları iyice haşlayın, kabuklarını soyup ortadan kesin; dikkatli bir şekilde yumurtaların sarısını çıkarın. Yumurta sarılarını ezip mayonez, hardal ve pul biberle karıştırın. Doğranmış turp, taze soğan veya köri tozu da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yumurtanın beyazının içine doldurun; maydanozla süsleyin. Hazır mayonezi limon, sarmısak ve renk vermesi için biraz safranla karıştırın. Hafif pişirilmiş havuç ve deniz ürünleriyle servis edin. Ketçabı pul biber, biber, limon suyu, acı sos ve yabanturpuyla karıştırın. Pişmiş karidesle birlikte servis edin. Kuzu pirzolaların üzerine köri tozu ya da hoşunuza giden bir baharatı serpiştirin. Izgarada kurutmadan hafifçe pişirin. Baharatlarla karıştırdığınız yoğurtla birlikte servis edin. Tavuk kanatlarını üç parçaya bölün; uçlarını atın. Üzerlerine tuz ve karabiber ekip bir tarafları kahverengileşinceye kadar beş dakika ızgarada pişirin. Bu arada tereyağını, sirke ve sarmısakla eritin. Tavukların üzerine sosu sürün, tavukları çevirin ve tekrar sosu sürün. Peçeteyle servis edin. Doğranmış sarmısak, biberiye, kekik, dilimlenmiş limon, pul biber gibi baharatlarla karıştırılmış zeytinyağına zeytinleri atın. Bir gece bekletip ertesi gün servis edin. Mısır patlatın, üzerine erimiş tereyağı dökün ve rendelenmiş parmesan peyniri serpin. (The New York Times) Tek lokmalıklar Kemiksiz, derisi çıkarılmış tavuk butlarını iki-iki buçuk santimetrelik parçalar halinde kesin. Doğranmış soğan, doğranmış sarmısak, limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber, ufalanmış defne yaprağı ve keklikotu karışımına bulayın. Şişlere geçirip kahverengileşene kadar çevirerek ızgarada pişirin. Kemiksiz, derisi çıkarılmış tavuk butlarını iki-iki buçuk santimetrelik parçalar halinde kesin. Kakule, doğranmış sarmısak, öğütülmüş yenibahar, zerdeçal ve kekik yapraklarını tavukların üzerine serpiştirin; sıvıyağı üzerinde gezdirin. Tavukları şişlere takın ve çevirerek pişirin. Tavuk teriyaki: 500 gram kemiksiz, derisi çıkarılmış tavuk butlarını iki-iki buçuk santimetrelik parçalar halinde kesin. 1/4 bardak soya sosu, sake ve bir tatlı kaşığı şekeri üzerinde gezdirin. Tavukları şişlere takın. Sosun kalanını bir dakika kaynatın. Tavukları arada bir sosa daldırarak ızgarada pişirin. Minik tavuk şişleri Bonfile veya bifteği orta ateşte en fazla sekiz dakika hafifçe kızartın. Etleri iki-iki buçuk santimetrelik parçalara bölün. Ekmek dilimleri veya krakerlere tereyağı veya taneli hardal sürün. Son olarak da üzerlerine et parçalarını koyup tuz ekin. Karides, doğranmış taze soğan, bir tutam reyhan, bol miktarda maydanoz ve biraz mayonezi karıştırın. Bu karışım ekmeğin üzerinde olduğu gibi, marul yaprakları üzerinde de servis edilebilir. Yumuşak keçi peynirini dilimler halinde kesin ve peynirlerin üzerinde zeytinyağını gezdirin. Tuz, karabiber, doğranmış otlar ve ufalanmış ekmek parçalarını peynirlere serpiştirin. Yaklaşık 10 dakika, yumuşayana kadar 350 derecelik fırında pişirin. Tapenade: 500 gram çekirdeği çıkarılmış zeytin, 1/4 bardak suyu süzülmüş kapari, en az beş ançüez, iki diş sarmışak, karabiber ve zeytinyağını mutfak robotunda çekin. Bu karışımı ekmeklerin üzerine sürebilir ya da dip sos olarak kullanabilirsiniz. Taze mantarları doğrayın. Mantarlar yumuşayıncaya kadar tuz ve karabiber ekleyerek zeytinyağında pişirin. İçine doğranmış sarmısak ve maydanoz atın. Sarmısak yumuşayıncaya dek birkaç dakika daha pişirin. Krakerlerin ya da ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Bir miktar un ve kırmızı biberi karıştırın. Eskikaşarı birer santim kalınlığında kesin. Una, çırpılmış yumurtaya, daha sonra da galeta ununa batırıp peynirlerin her iki tarafı da kahverengileşene kadar kızartın. Peçetenin üzerine koyup yağını alın ve sıcak servis edin. Ekmek dilimleri üzerinde değişik seçenekler Humus: İyi pişirilmiş ya da konserve nohutları dörtte biri miktarında tahinle beraber mutfak robotunda çekin. Sarmısak, kimyon, zeytinyağı katın. Tat vermesi için de limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Bir tülbentte yoğurdu 15 dakika bekletin, sıkarak suyunu süzün. Tuz, büyük sarı biber ve zeytinyağı ekleyin. Biraz daha yoğurt ilave ederek ister dip sos olarak kullanın isterseniz de ekmeğin üzerine sürerek yiyin. Dilediğiniz kadar yoğurt, kullanacağınız yoğurdun dörtte biri miktarında krem peynir ve aynı miktarda kremayı karıştırın. Kekik ve doğranmış maydanoz, doğranmış sarmısak, tuz ve karabiber ekleyin. Keçi peyniri ve kullandığınız peynirin dörtte biri kadar kırılmış cevizi karıştırın. Biraz pul biber ve köri tozu ekleyin. Krem peynirle sarmısak, biber, kekik, tarhun ve biberiyeyi karıştırın. Dip soslar