24.12.2023 - 02:00 | Son Güncellenme:
Prof. Dr. Gökalp Öner - Öncelikle tüp bebek tedavisinin ne olduğu ile ilgili sizlere kısaca bilgi vermek isterim. Çocuk tedavisi için başvuran çiftlerde en yüksek gebelik elde edilmesini sağlayan, en teknolojik yöntemdir.
Çiftler evlendikten sonra belli bir süre kendiliğinden gebelik denemesi yaptıktan sonra gebelik oluşmadığı durumlarda kadın doğum uzmanlarına başvurur. Çiftlere bu süreçte uygun kişisel tedavi planı oluşturulur. Buna uygun olarak da kadından yumurta toplama gerçekleştirir, erkekten de sperm istenir. Bu yumurta ve spermler laboratuvar ortamında döllenerek embriyo elde edilir. 5. gün en iyi kalite embriyo oluşumu önemlidir. Bu embriyo sağlandıktan sonra embriyo transferi gerçekleştirir ve 10 gün sonra güzel gebelik haberlerini çiftlere verilir.
Doktorlar mevsimleri önemser mi?
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları için en önemli nokta mevsimlerden ziyade çiftlerin doğru değerlendirmesini yapmak, onlara en uygun tedavi protokollerini hazırlamak, bu protokoller doğrultusunda ön tedavilerini planlamak ve rahmi en doğru şekilde hazırlayarak en iyi kalitede 5. gün embriyosunu transfer etmektir.
Bu noktada doktorlar için mevsimlerin anlamlı bir önemi yoktur. Çiftler hekimlerine dört mevsim başvurabilirler. Önemli olan geç kalmamaktır. Önemli olan çiftler tarafından ilaçların doğru ve düzenli kullanılmasıdır. Doktorlarına kaygı dolu bakışlarla başvuran birçok çift mevcut. Öncelikle bu kaygıyı ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu süreçte mevsim seçimi önemli değil.
Tedavi şeklinize ne kadar uyarsanız, tedavinizde o kadar başarıyı yakalarsınız. Bu süreç önemli ve hassas bir süreçtir.
Embriyo tutunma durumunun mevsimlerle bir ilişkisi var mı?
Tüp bebek tedavi zamanının mevsimlerle bir ilişkisi olmadığı gibi embriyo tutumunun da mevsimlerle bir bağlantısı yoktur. 4 mevsim tüp bebek tedavisi uygulanabildiği gibi, 4 mevsim de transferler işlemleri gerçekleştirilebilir. Burada en önemli nokta, çifte özel tedavi planı, rahmin transfere uygun şekilde hazırlanmasıdır.
Mevsimsel beslenmenin tedaviye etkisi nedir?
Çocuk istemi sürecinde beslenmenin çok büyük yeri vardır. Kesinlikle sağlıklı beslenmenin yumurta ve sperm kalitesine etkisi yadsınamaz bir gerçek. Hangi zaman diliminde olunursa olsun kadın da erkek de vitamin ve mineral yönünden zengin içerikli besinler tüketmeli. Kesinlikle alkol ve sigara tüketmemeli, trans yağlar içeren besinleri hayatından çıkarmalıdır. Bol bol yeşillik ve sebze tüketmeli, günde 2-2.5 litre su içmeli ve en az yarım saat düzenli yürüyüşler yapmalıdır. Akdeniz usulü beslenme bu noktada bizlerin en istediği beslenme usulüdür. Zeytinyağı ve sağlıklı yağların tüketimi bu noktada oldukça önemlidir.
Hamilelik döneminde kırmızı et tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu; etin hazırlanma ve pişirilme koşullarıdır. Anne adayları etleri yemeden önce buzdolabında en az 24 saat dinlendirmelidir. Pişirirken de etin yanmamasına ve üzerinde kahverengi tabaka oluşmamasına dikkat edilmelidir. Ama az pişmiş de olmaması gerekiyor. Bu sefer etin içindeki bazı mikroplar anne adayını hatta bebeği olumsuz etkiler. Etin bileşiminde bulunan yüksek miktardaki demirden iyi bir şekilde yararlanabilmek ve demir emilimini artırmak için yanında C vitamininden zengin sebze, meyve ve salata tüketilmelidir.
Anne adaylarını bekleyen en büyük tehlikelerden biri de vücudun susuz kalmasıdır. Özellikle hamileliğin son aylarında vücudun susuz kalması, kasılmaları arttırarak rahimin zamanından önce açılmasını ve erken doğumu tetikleyebilir. Bu dönemde su kaybına bağlı erken doğumların daha fazla olduğu göz önünde bulundurarak anne adaylarının günlük 2.5 -3 litre su tüketimine özen göstermeleri gerekir. Bunun yanı sıra susuz kalınmasıyla yaşanan elektrolit kayıpları bulantılara da neden olur. Su ihtiyacının karşılanması bulantı hissinin giderilmesini sağlar.