PazarYaz sıcağında da varis ameliyatı yapılabilir

Yaz sıcağında da varis ameliyatı yapılabilir

21.07.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

‘Varis ameliyatları yazın yapılmaz’ diye halk arasında yanlış bir bilgi var. Ciddi sorunları olmayan kişiler için kışa ertelenebilir ancak ağrılar çoksa, şikayetler geçmiyorsa ertelenmemeli.

Yaz sıcağında da varis ameliyatı yapılabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz - Yaz mevsimi ülkemizde özellikle de Temmuz, Ağustos ayları hava sıcaklığının oldukça arttığı ve zamanımızı günün uygun saatlerinde mümkün olduğunca açık havada geçirmeyi tercih ettiğimiz bir mevsimdir. Bu mevsimde fırsat buldukça deniz kenarı ya da havuzda zaman geçirir ve tatilin tadını çıkarırız. Ancak tüm bu güzelliklere rağmen, yaz mevsimi varisleri olan hastalar için çok da keyifli geçmeyebilir. Çünkü artan hava sıcaklığı hem varislerin daha belirgin hale gelmesine hem de yakınmaların artmasına yol açmaktadır. Mesela bu zamanlarda sabah işe giderken ayakkabınızı giyersiniz, akşam eve girerken, ayakkabınız size dar gelmeye, sıkmaya başlayabilir. İşten eve giderken, bacaklardaki şişlik, yürürken sizi çok daha fazla yorgun hissettirebilir. Ayaklarınızı uzatırsınız, ağrılarınız gitmez. Soğuk suya ayaklarınızı koyarsınız gene ağrılar gitmez. Yaz mevsimi varisin sıkıntılarının en çok görüldüğü mevsimdir.

Haberin Devamı

Kan dolaşımı masajla rahatlatılır

Varis tedavisini kışın yaptıracak zamanınız olmadı, ‘Yaz mevsiminde varis tedavisi olmaz’ diyorlar, 3 ay nasıl geçecek diye üzülmeyin. Varis tedavisi yazın da yapılabilmektedir.

Öncelikle varis oluşumlarının tedavisi için doktorunuz tarafından verilen ilaçları mutlaka kullanmalısınız. Kan dolaşımınızı rahatlatacak, bacak ve ayak masajları, şikayetlerinizi belli ölçüde azaltacaktır. Doktorunuz ilerlemiş varis sorunlarınız var dediyse, ilaçlar dışındaki önerilerini dikkate alın. Kış gelsin diyerek, yazın yaşam standardı düşürülmemelidir.

Varis çorabı kullanılmalı

Varis problemleri az ve genellikle estetik sorunlar için ise; skleroterapi ile varis tedavisi uygulanabilir. Belli bir süre tedavi sonrasında özel varis çorabı giyilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Varis problemleri ve şikayetleri fazla ise; ameliyat gerektiren tedaviler için kışı beklememek gerekir. Ciddi problemleri olan kişiler, ağrıları olmasın diye bütün yaz, varis çorapları kullanmak durumunda kalabilmektedirler. Pıhtı ve yara açılması olmaması için, varislere bağlı kanamalar olmaması için varis çorabı kullanılması önerilmektedir.

Sinek ısırığı bile sorun çıkarır

Yaz mevsiminde, akşamları açık havada dinlenirken sinek veya böcek ısırıklarının artması, yara oluşumlarına sebep olmakta ve varislerin daha da kötü hale gelmesine sebep olabilmektedir.

Bacakları yazın korumak çok önemlidir. Ciddi problemleri olan kişiler; yazın da ameliyat olarak çorap giymekten ve diğer riskli durumlardan kendilerini kurtarabilirler. Çoğu insan kışa erteleyerek, yazı çorapla geçirmek zorunda kalmaktadır. “Varis ameliyatlarının yazın yapılamaz” diye halk arasında yanlış bir bilgi bulunmaktadır. Ameliyatın iyileşme sürecinde, varis çorabının  genellikle 3 hafta giyilmesi zorunluluğu nedeniyle, çok ciddi problemleri olmayan kişiler için kışa ertelenebilir. Ciddi sorunları olan kişiler için ertelememek lazım. Her şekilde yazın üç ay çorap giymek yerine, üç hafta çorap giyerek, yazı mutlu geçirebilirler. 

Bacaklar, yazın kabusunuz olmasın…

Haberin Devamı

Ameliyat için yaz-kış fark etmez ağrı çoksa tedavi ertelenmez

Yaz mevsiminde varis ameliyatları sonrasında genellikle 3 hafta çorap giyilmektedir. Bütün yaz ağrılar ve şişlik problemleri yaşamaktansa, ameliyat olup, yazı güzel geçirmek önemli. Böcek ve sinek ısırıklarının problem olmasından kurtulursunuz. Ameliyat olup, yaz mevsiminde yaşamınızı kolaylaştırmak, çok yerinde bir karar olacaktır. İşten eve dönerken, ayakkabısının çok rahatsız ettiği kişiler, bacaklarda ağrıları olan kişiler için, yaz veya kış mevsimi fark etmez. Şikayetlerin bitmesi için, her mevsim ameliyat olabilirler. Varis kaynaklı ağrılar çoksa, varisin problemleri de artmış demektir. Varisin, vücut için daha da ciddi riskler oluşturmaması için, tedaviyi ertelememek önemlidir.