PazarYapay zeka anne rahmini değerlendirdi

Yapay zeka anne rahmini değerlendirdi

05.05.2024 - 02:01 | Son Güncellenme:

.

Yapay zeka anne rahmini değerlendirdi

Tüp bebek uygulamalarında yapay zekâ ile en kaliteli ve genetik yapısı normale en yakın embriyo seçimi yapılabiliyor. Aynı zamanda da tüp bebekle elde edilen gebeliğin sağlıkla devam edilebilmesi de sağlanıyor.

Haberin Devamı

Yapay zeka tıp alanında hızla yayılıyor. 2024 yılında ilk yapay zeka ile kanser hastası değerlendirilmesi Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Yine yerli ve milli imkanlarla geliştirilen yapay zeka tüp bebek projesi  Harvard Tıp Fakültesi’ne kabul edildi. Artık anne rahmi ile ilgili hastalıklar ve gebeliğe engel oluşumlar yapay zeka ile dünyada ilk kez değerlendirilebiliyor. Bu yöntemle rahme yapılacak gereksiz işlem ve müdahaleleri önlerken aynı zamanda gebe kalmanın da yolu açılıyor. 

İlk kez 2023 yılında ultrason ile anne rahminin şeklini ve kanlanmasını değerlendirerek gebelik öncesi rahim haritalaması yapılmaya başlanmıştı, şimdi ise bunu yapay zeka gerçekleştiriyor. Tüp bebek uygulamalarına da entegre edilen bu yapay zeka ile rahim değerlendirme yöntemi ile doğru zamanda embriyo transferi gerçekleştirilerek gebelik oranları anlamlı olarak arttırılmaktadır. 

Haberin Devamı

Yapay zeka ile embriyo seçimi ve embriyonun genetiğinin değerlendirilmesi çok önemli. Bu şekilde en iyi kalitede embriyoyu seçilebilir ve gebelik şansını en yüksek seviyeye çıkarabilir. Ama embriyo kadar kıymetli olan anne rahminin de değerlendirilmesi çok önemli. Bunu yaparken hem kanlanması ve kan akımına bakmak hem de ultrason ile rahmin içini değerlendirmek çok önemli ve dünyada ilk kez yerli ve milli imkanlar ile yapay zeka ile rahmi de değerlendirebiliyoruz.

İyi kaliteli embriyo tükenmiş olacaktı

İlk rahim tüp bebekte transfer için hazırlandığında yapay zeka uyarı verdi ve ‘Transfer yapmayın, kanlanması ve şekli gebelik için yeterli değil’ dedi. Embriyo transferi iptal edildi. Gerekli müdahale histeroskopik olarak rahme uygulandı ve kanlanması için ilaç dozları özel olarak ayarlandı. İlk seferde tüp bebekle gebelik yakalandı. Eğer yapay zeka uyarı vermese ve transfer edilseydi; hem gebelik olmayacaktı, hem de anne adayının iyi kalite embriyosu tükenmiş olacaktı. 

Yapay zekâ ile en kaliteli ve genetik yapısı normale en yakın embriyo seçimi yapılarak hem genellikle ilk transferde gebelik elde edilir, hem de tüp bebekle elde edilen gebeliğin sağlıkla devam edilmesi sağlanır. Tüp bebekte artık amaç kanda gebeliğin pozitif olmasından çok, sağlıklı bebeğin kucağa alınması olmuştur. Yapay zekâ bu anlamda en sağlıklı embriyoyu seçmekte ve sağlıklı gebelik elde edilmektedir. Ayrıca tüp bebek denemesinde kalan hangi embriyoların dondurulması konusunda da yardımcı olmaktadır. 

Haberin Devamı

Genetik tanılı tüp bebek yapılacak grup olan 38 yaşından ileri kadın yaşında, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, genetik bozukluk öyküsü olan çiftlerde hangi embriyonun genetik tanıya gönderilmesi gerektiği hakkında da yapay zekalı tüp bebek yöntemi bilgi vermektedir. Bu şekilde genetiği normal embriyoyu seçme konusunda yardımcı olmaktadır. 

Tarama testi olarak da kullanılabilir 

Yapay zekayla yapılan tüp bebek uygulamaları hastaya ekonomik açıdan da çeşitli avantajlar sağlıyor. Gebelik getirecek embriyoyla ilk seferde gebeliği yakalamanın ek maliyeti azalttığı belirtiliyor. Günümüzde genetik tanı olarak yapay zeka hala gelişiyor. Henüz tarama testleri kadar güvenilir olmasa da ileride kesinlikle iyi bir tarama testi olacağına inanılıyor. Gün gelecek ve yapay zeka tüm tüp bebek merkezlerine girip dünyada standart haline gelerek gebelik oranlarını artıracak. Tüp bebekle elde edilen gebeliklerin düşükle sonuçlanması, kalp atımının durması ve fetusta ileri tarihte ayrıntılı ultrasonda görülebilecek anomalilerin artmasını önlemek için çok iyi bir tarama testi olarak kullanılabilecek. 

Haberin Devamı

Yapay zekanın tüp bebek tedavi sürecine katkıları:

İlk tüp bebek denemesinde gebelik elde etme

Tüp bebekle elde edilen gebeliklerde düşüklerin önlenmesi

Genetik tarama yaparak en kaliteli embriyoyu transfer edebilmek ve kalan en iyi embriyoları dondurma imkânı sağlamak

Hangi embriyoya genetik tanı yapılacağı konusunda yardımcı olmak ve en doğru sonucu en hızlı şekilde elde etmek

Özellikle genetik tanılı tüp bebek istemeyen ileri yaştaki kadınlarda embriyonun sağlıklı gebelik getirme şansını arttırmak

Genetik tanı yapılması gerekli olmayan çiftlerde uyarıda bulunmak ve transfer öncesi genetik tanı yapılmasını önermek.