26.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Umut EROĞLU - umeroglu@gmail.com
Otomobiller kimilerimiz için yalnızca bir ihtiyaç, kimilerimizin olmazsa olmazı, kimilerimiz içinse büyük bir tutku. Ancak otomobilin içindeyken hepimizin aynı yoğunlukta yaşadığı tek bir duygu varsa o da trafik çilesidir. Sıkışıp kaldığımız trafikte hepimizin aklından aynı düşünce geçer: “Keşke şimdi arabam havalansa da buradan uçup gitsem.”
Uçan araba fikri, “Geleceğe Dönüş” filmiyle tüm dünyayı sardığından bu yana sürekli gündemde. Şimdilerdeyse drone teknolojisinin ilerlemesiyle bu hayal gerçeğe dönüşmeye adım adım yaklaşıyor... Geçtiğimiz hafta Airbus, bu yılın sonlarına doğru ilk uçan otomobili test edeceğini açıkladı. Ocak ayında tanıttıkları uçakvari konseptin üzerine yepyeni bir fütüristik vizyon tasarımıyla ortaya çıkan Airbus, bir anda ilgi odağı oldu.
2017 sonunda test sürüşlerine başlayacağını duyuran bir başka üretici de Çinli Ehang. Prototipini Las Vegas’ta deneyecek. Uçan otomobil fikrini sahiplenen bir başka isim de Google. Teknoloji devi Google’un büyük bir gizlilikle sakladığı Zee.Aero projesine dair henüz çok az bilgi var. Yakın zamanda denemelere başlayacağını duyuran ve işi ciddiye bindiren uçan otomobil konseptlerini mercek altına aldık.
AIrbus Pop.Up
Trafikten uçarak kaçma hayali kuranların gönlüne taht kuran konseptiyle Airbus, son derece fütüristik bir vizyon geliştirmiş. Pop.up üç ana modülden oluşuyor: Karada ilerlemeyi sağlayan tekerlekli şase, yolcuları taşıyan modüler bir kabin ve havalanmayı sağlayan 4’lü quad pervane. Kurguya göre havalanmak istediğinizde bir app vasıtasıyla bulunduğunuz yeri bildiriyorsunuz ve bir drone uçarak gelip kabine ilişerek sizi yerden havalandırıyor. Söz konusu teknolojiyi geliştirmek pratikte henüz mümkün değil ve uygulamada pek çok handikapı var fakat şimdiye kadar geliştirilen en akla yatkın konsept olarak değerlendiriliyor.
Ehang
Bu yılın sonunda deneme uçuşlarına başlayacak olan Ehang, 4 pervaneli bir taksi işlevi görecek. Yalnızca kendi istasyonları arasında ulaşım hizmeti verecek olan Ehang, bir app vasıtasıyla çağrılıyor ve sürücüsüz olarak uçuyor. Güvenliğin en ön planda tutulduğu hava taksisi, ilk etapta Dubai’de hizmet verecek.
Aırbus Vahana
Ocak ayında tanıtılan ve 2017 sonunda deneme uçuşlarına başlayacak olan Airbus Vahana, bir otomobilden çok tek kişilik uçağı andırıyor. Özelliği, pervanelerinin kalkış esnasında yukarı dönerek dikey havalanma yapabilmesi. Otonom halde uçacak olan Vahana’nın ilk sertifikalı özerk hava aracı olması hedefleniyor ve 2020 yılında üretimine başlanması planlanıyor.
Terrafugıa TF-X
On yıl içerisinde hava sahasına girmesi planlanan Terrafugia TF-X, hem karada hem havada gidebiliyor. Yana açılan kanatlarına bağlı pervaneler dikey biçimde yerden kalkmasını sağlıyor. İstenilen yüksekliğe ulaştıktan sonra yan pervaneler kapanıyor ve arkadaki itici podlar TF-X’in bir uçak gibi ilerlemesini sağlıyor. Havada yazılım vasıtasıyla uçuruluyor ve istenilen noktaya kendiliğinden iniyor.
Gerçekten filmlerdeki gibi uçacaklar mı?
Uçan otomobil konseptlerinin hepsi heyecan verici olsa da şu ana kadar geliştirilenlerin hiçbiri bilim kurgu filmlerinin yarattığı beklentiyi karşılamıyor. Çünkü aslında hepsi araba formundaki uçak veya helikopter-drone tasarımlarından oluşuyor. Bu araçların iniş kalkışı kolay değil. Filmlerdeki araçları geliştirebilmek içinse bir teoriye göre yer çekimi dalgalarının tam olarak nasıl çalıştığını anlayacak ileri bilimsel seviyeye ulaşmamız gerekiyor. Böylece uçan otomobili meydana getiren atomların yer çekimiyle ilişkisini yönlendirerek uçmaktan ziyade, kütlenin yere yapışmasını engelleyerek uzay-zaman düzleminde yol alabiliriz. Görünen o ki şu an tekerleği icat etmeye çalışan mağara adamından pek de ileride değiliz...