Pazar“Türk kadını aklına koyduğunu yapar”

“Türk kadını aklına koyduğunu yapar”

18.09.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

ABD’deki Catalina Kanalı’nı geçerek bir ilke imza atan açık su yüzücüsü Bengisu Avcı “Oraya gittiğimde, başarmak için sonuna kadar mücadele edeceğimi biliyordum. Çünkü Türk kadını böyledir, aklına koyduğunu er ya da geç yapar” diyor.

“Türk kadını aklına koyduğunu yapar”

CEYDA ULUKAYA - Bengisu Avcı, henüz 26 yaşında bir açık su yüzücüsü. Bundan üç yıl önce Manş Denizi’ni en hızlı geçen kadın yüzücü olarak Türkiye rekoruna imza atmıştı. Şimdi de dünyada “Ocean’s 7” olarak bilinen 7 okyanus parkurundan biri olan ABD’deki Catalina Kanalı’nı geçen ilk Türk kadın yüzücü oldu. Los Angeles açıklarındaki Santa Catalina Adası’ndan San Pedro Long Beach Sahili’ne kadar 34 kilometrelik mesafeyi, binlerce metre derinlikte okyanus sularında, balina ve köpek balıkları dahil sayısız deniz canlısıyla, üstelik 7 saati gecenin zifiri karanlığında olmak üzere 11 saat 59 dakikada tamamlamayı başardı. “Oraya gittiğimde, başarmak için sonuna kadar mücadele edeceğimi biliyordum. Çünkü Türk kadını böyledir, aklına koyduğunu er ya da geç yapar” diyor. Elbette sırada başka ilklere imza atacağı hedefler var. Ama öncesinde fiziksel ve mental dayanıklılığın sınırlarını zorlayan Catalina geçişi deneyimini kendisinden dinliyoruz.

Haberin Devamı

Catalina Kanalı geçişi sizin için nasıl bir deneyim oldu?

Her parkurun kendine göre zorlukları var. Catalina parkuru ağırlıklı olarak, yaklaşık 7 saat gece yüzülüyor. Kaliforniya‘da en yakın noktaya olan uzaklığı 34 km, akıntılar nedeniyle bu mesafe artabiliyor. Okyanus ortasında yüzdüğümüz için tahmin edilemeyen akıntılar olabiliyor, aşağısı binlerce metre derinlikte ve pek çok deniz canlısı ile aynı sudayız. Beyaz, mavi balinalar, köpek balıkları, çeşitli denizanalarının yaşam alanı. Su sıcaklığı 18-10 derece arasında değişiyor. Bazı çok soğuk akıntılarının içinden geçiyorsunuz.

Özellikle gece yüzüyor olmak ve bahsettiğiniz köpek balıklarıyla aynı ortamda olmak hiç mi korkutucu değil?

Yaptığımız geçişlerin hepsi “challenge” kabul ediliyor. Yani pek çok zorluk var ve deneyenlerin de yarısından azı parkurları başarıyla tamamlayabiliyor. Gece yüzülmesi bu zorluklardan biri. Ben gece ve karanlık korkumu, doğayı ve denizi severek aştım. Yüzerken bir noktada gözlüğümü çıkarıp yıldızlara baktım. Sevmeyi öğrendim.

Haberin Devamı

Catalina geçişlerinde şu ana kadar köpek balığı saldırısı rapor edilmemiş. Bu orada oldukları gerçeğini değiştirmiyor. Sadece köpekbalığı değil pek çok canlının yaşam alanı okyanus. İnsan bilmediği şeyden korkar. Ben köpekbalığı davranışlarını inceleyen insanlardan öğrenmeye çalışıyorum. Denize ve canlılarına saygı duymayı aşılamaya çalışıyorum. Köpek balıkları korku filmlerindeki gibi sizi beklemiyor, merak ettikleri için bazen yaklaşıyorlar sadece. Çok yaklaşırlarsa yüzme iptal ediliyor. Hakemin bu yetkisi var.

“Karşıya bakma, sadece yüz”

Hiç “tükendim” noktasına geldiniz mi ya da en zorlandığınız anda kendinizi nasıl motive ettiniz?

Üç yıldır bu geçişe hazırlanıyorum. Hiçbir zaman yapabilir miyim fikri aklımdan geçmedi. En kötü ihtimallere göre antrenman yaparak karşı kıyıya ulaşacağımdan emin şekilde suya atladım. Çok fazla insanın deneyimlemediği bir şeyi denemek istediğim için kendi kendimin antrenörü oldum. 9. saate geldiğimizde hedef tempomda gittiğim halde ilerleyemiyordum. Özlemle beklediğim gündoğumundan sonra da hemen sis çöktüğü için yaklaşsak bile önümü göremiyordum. O an en zorlandığım noktaydı. İnandığım her şeyi, yaptığım antrenmanları ve yüzüşü adadığım Koruncukları düşündüm. Kendimi sakinleştirip, “Karşıya bakma. En iyi bildiğin şeyi yap, sadece yüzmeye devam et” diyerek kendime koçluk yaptım. Başımı kaldırdığımda sisten çıkmıştık ve 3 km kalmıştı.

Haberin Devamı

Manş ve Catalina’yla şimdiden ilklere imza atan bir kadın yüzücü olmak size nasıl hissettiriyor?

Sizi hayatan bağlayan bir tutkunuz, hedefiniz vardır mutlaka. Bu yolda çektiğiniz her zorluk sonrası da güzel birer basamak olur. Başladığım günden beri bu branşı kendimle ilişkilendirdim ve asla aksini düşünmedim. Oraya gittiğimde, başarmak için sonuna kadar mücadele edeceğimi biliyordum. Çünkü Türk kadını böyledir, aklına koyduğunu er ya da geç yapar. Ne mutlu ki ilki başardım, fakat başka ilkler de olsun diye, bu hayali kuran sporcuları cesaretlendirmeye ve hazırlamaya devam ediyorum.

“Türk kadını aklına koyduğunu yapar”

Peki bundan sonraki hedef ne olacak?

Haberin Devamı

Bu parkurların ikisini tamamladım. Hepsinin ayrı zorlukları var, fakat ben kendime bunu yol olarak çizdim. Catalina’yı tamamlayan ilk Türk kadını oldum. Branşım açıksu. Deniz, okyanus benim kendimi özgür hissettiğim yer, benim parçam. Hedefimden vazgeçmeyeceğim. Bir sonraki rotam yine Amerika‘da başka bir parkur olabilir. Başka ülkelerde olan parkurları hedeflediğimden geçiş maliyetleri çok yüksek oluyor. Bu noktada sponsorlar önemli. Bu geçişte yanımda olan Aquamasters, Skoda, Yemeksepeti ve Sportive’e de yoluma inandıkları için bu vesileyle teşekkür ederim.

“Koruncuk kızlarıyla birlikte başardık”

Catalina geçişinde aynı zamanda Koruncuk Vakfı bünyesinde eğitime erişimi olmayan kız çocuklarına bağış topladınız. Bu çok anlamlı seçim, sizin için ne ifade ediyor?

Her çocuk hayata eşit şartlarda başlayamıyor. İçlerinde geleceğin sporcuları, öğretmenleri, öncü kadınları olabilecek kız çocuklarına eğitim sağlayan bir vakıf Koruncuk. Hepsi çok özel. Hayallerini dinledikçe siz de bunu görebiliyorsunuz. Ben bu geçişin her kilometresini onlara adadım. Geçişte bir payımız olsun, bir kulaç da biz atalım diyen bağışçılarımızla onları buluşturdum. Ve birlikte başardık. Geçişimden sonra onlarla tanışma fırsatı da buldum. Hikayemin de onlara ilham olacağını umuyorum.