PazarTopikli, dolmalı leziz sofralar

Topikli, dolmalı leziz sofralar

31.10.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Feriköyde açılan ve Ermenice leziz anlamına gelen Hamov, Osmanlı Ermeni mutfağını günün pratik ihtiyaçlarıyla harmanlıyor

Topikli, dolmalı leziz sofralar

Kek, kurabiye, börek, poğaça, pasta deyince Cihangir Oba Sokakta Nadya Yönetin işlettiği Vena Cafeye başvuruyorduk. Şimdi de soğuk mezeler başta olmak üzere her türde sofra donatmak için Feriköy Şahap Sokaktaki Hamov yetişti imdadımıza. Anne-kız Ayda ve Selin Tokatlıoğlu el ele verip Ermenice "leziz" anlamına gelen bu aydınlık, sevimli ve iştah açıcı mekanı açtı. Ayda Tokatlıoğlu emekli olduğundan bu yana üç yıldır sipariş üzerine evinden ziyafet sofraları, özel mönüler vb. hazırlıyor. Kızı Selin ise Mimar Sinan Üniversitesi Şehir Planlama Bölümünden mezun, kentsel tasarım konusunda master yapmış. Ama şimdi sabah 8den akşam 8e Hamovda çalışıyor. Dedelerimizden bir anekdotla başlayalım. Hem hoş hem nahoş yanları var ama ataerkil düzenin bir nüktesi diye bakıp hoşgöreceksiniz artık. İstanbullu dedeler derler ki, mutlu bir erkeğin üç karısı olurmuş. Namuslu ve endamı yerinde olduğu için Türk karısı sokakta; güzel ve cilveli olduğu için Rum karısı yatakta; Ermeni karısı da mutfakta işe yararmış! Cumhuriyet sağ olsun, erkekler böyle arsızca sefa süremiyor, zaten demografik yapı elvermez böylesi bir çeşitliliğe. Biz medeni kanunla korunan torunlar en azından Ermeni kadınların mutfaktaki maharetlerinden yararlanabiliriz. Evde dolma, pilaki ve topik yapmaya, davet sofralarını mezelerle donatmaya vaktimiz yetmiyor, sağlığımız elvermiyorsa ya da elimizden böyle tuşlara tıkır tıkır basıp yazı yazmaktan öte fazla bir şey gelmiyorsa ağız tadından mahrum kalacak değiliz ya! Aydınlık, modern çizgilerle son derece yalın döşenmiş Hamova uğrayıp günün sıcak yemek mönüsünü tatmanız; taze melisa, adaçayı, rezene, Türk kahvesi eşliğinde börek ve kurabiye atıştırmanız, hatta küçük bir grupla orada kutlama yapmanız mümkün ama mekanın asıl işlevi başka: Her tür salata, meze, zeytinyağlı yemek, mantı (Kayseri mantısı ve su mantısı), ev yapımı likör, mevsimine göre reçel, mayonez, soğuk pasta vb. satışı ve özel siparişler almak. Özel deyince sadece kalabalık davetleri, doğum günü ve yıldönümlerini düşünmeyin. Diyet yapıyorsanız, diyabet hastasıysanız, gastritiniz, ülseriniz varsa sağlık durumunuza uygun mönüler de ısmarlayabilirsiniz. Anne-kız Tokatlıoğlu genel olarak hijyen ve lezzet konusunda çok titizleniyor, "Kendi yemediğimiz hiçbir malzemeyi kullanmıyoruz. Soframıza ne konuyorsa onu satıyoruz. Ayvalık Vakıflar zeytinyağı kullanıyoruz. Dondurulmuş ya da konserve ürünleri tercih etmiyoruz" diyor. Hamovda kredi kartı ve yemek çekleri geçerli. Telefonla sipariş verebilirsiniz. Sıcak yemekler sadece yakın çevreye servis ediliyor. Ama soğuk büfe için hemen her yere servis yapılıyor. Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş ilçeleri dahilinde servis ücretsiz. Diğer ilçelere yol masrafı alınıyor. Tel: (0212) 225 78 90 Diyabet hastalarına, ülserlilere uygun sağlıklı mönüler 15 gün içinde tüketilmesi gerektiği için ancak sipariş üstüne üretilen süt likörü; süt, kanyak, vanilya, yumurta ve ispirto içeriyor. Yapıldıktan sonra iki gün dinlendirilip içmeye hazır hale getiriliyor. Süt likörü Zeytinyağlıları annesinin uzmanlığına bırakan Selin Tokatlıoğlu öncelikle tatlılara, pasta süslemeye yoğunlaşmış. Burgazadadaki yazlık evlerinde, annesinin doğum günü için yaptığı, mozaik pasta ile rokoko arası diye tarif ettiği soğuk pasta çok beğenilince onu da mönüye almış. Baton Burgaz çikolatalı, kuruyemişli, ana maddesi bisküvi ve krema olan farklı bir lezzet. Baton Burgaz Hamovda patates ve nohut ezmesi kaplı, tahin, soğan, kuşüzümü, dolmalık fıstık ve baharat içeren tipik Ermeni mezesi topik her daim bulunuyor. Ermeni usulü dolmaların en önemli farkı soğan miktarının pirinçten katbekat fazla olması ve yaprak sarmasının içine kesinlikle üzüm ve fıstık konmaması. Topik ve dolma