29.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Onur Binay - onurbinayy@gmail.com
Teknoloji çılgınları için 2013 büyük nimetler yılı oldu. Akıllı telefonlar, tabletler, 3D yazıcılar ama en önemlisi de yeni nesil oyun konsolları... 2013’e damga vuran teknolojik ürünler:
* Nokia Lumia 1020: Modern kameralı telefonları bir yana, Lumia 1020’yi bir yana koyabilirsiniz. Telefon-kamera olan 1020, 41 MP kamerasıyla şimdiye kadarki en detaylı görüntüleri kaydediyor. Windows işletiminin getirisi canlı ikonlar üzerinde oynamalar yapabilir, 2 GB RAM’le uygulamalar arasında hızlıca gezebilirsiniz. 2 bin TL.
* Apple iPhone 5S: iPhone 2, 3, 4, 5 derken firmanın son gözdesi 5S
raflarda (hatta raflarda kalmadı). Alüminyum gövdeli 4 inç’lik telefonun çift çekirdekli 1.3 GHz işlemci ve
1 GB RAM’i hız, 8 MP kamerası görüntü, 16/32/64 GB hafıza seçenekleri depolama konusunda yeterli desteğe sahip. Parmak kilidi sensörüyse “elma”daki güvenliği artırıyor. 16 GB’lığı 2 bin 149 TL.
* Samsung Galaxy Note 3: Android piyasasının büyüklerinden Samsung,
5.7 inç FHD phablet’iyle (telefon/tablet melezi) piyasada yine üstlerde. Dört çekirdekli 2.3 GHz işlemci ve 3 GB RAM’le hız konusunda şampiyonluğu zorlayan cihazın arkasında 13 MP kamera var. Zahmetsiz kontrol için
S Pen stylus kalemle geliyor. 1950 TL.
* Leap Motion: Windows ve Mac bilgisayarlara USB üzerinden bağlanarak jestlerle kontrol desteği sağlayan Leap Motion’la ellerinizi havada sallayarak bilgisayarınıza komut verebilirsiniz. Teknoloji, HP Envy 17 Leap Motion’la dizüstünde. 80 dolar.
Evinizin eğlence üssü
* Xbox One: Güçle performansın kara kutuda form bulmuş hali
Xbox One, eviniz için iyi düşünülmüş bir eğlence sistemi. One’la doğrudan canlı TV izleyebilir, internete girebilir, Skype üzerinden HD kalitede canlı sohbetler gerçekleştirebilirsiniz.
Paket içerisindeki Kinect kamerayla makineyi el hareketlerinizle kontrol edebilirsiniz. Türkiye çıkış tarihi belli değil. 500 dolar.
* PlayStation 4: Oyun istasyonundaki son durak artık PlayStation 4 (PS4). Tatil sezonlarının olmazsa olmazı konsolun 8 GB RAM ve 8 çekirdekli işlemcisi arkada çalışan uygulamaların eğlencenizi bölmesine asla izin vermiyor. 500 GB HDD kolayca yükseltilebiliyor. Yeni nesil DualShock 4’ü eline alanlarsa bir daha bırakamıyor. 400 dolar.
* Pebble Smartwatch: Akıllı telefon/tabletlere en büyük rakiplerden biri Pebble akıllı saat. Bluetooth üzerinden iPhone/android telefonlarla iletişime geçip telefonunuzdaki müziği kontrol edebilir, gelen bildirimleri görebilirsiniz. Fiyatı 150 dolar. Teknolojik, renkli bir şeyler isteyenlere ise önerim; Samsung Galaxy Gear.
Performans canavarı
* Apple Mac Pro: Apple’ın silindir şeklindeki performans canavarı Mac Pro, 2014 şubatında çıkacak. Dört ve altı çekirdekli Xeon E5 işlemcili iki farklı modeli olan Mac Pro’nun özellikleri bir hayli yüksek. Minimum 12 GB RAM ve 2x2 GB GDDR5 VRAM’li AMD FirePro D300 GPU bulunan model bir yana onun üstünde 16 GB RAM ve 2x3 GB GDDR5 VRAM’li AMD FirePro D500 GPU’lu küçük bir canavar daha var. 7.998-10 bin 599 TL.
Sadece gözlük değil
Google Glass: Giyilebilir teknolojinin en çok merak edileni: Google Glass. Sahip olduğu 5MP kamerayla 720p video çekebilen gözlüğün hafızası 12GB. Glass’ın marifetleri arasında sorulan sorulara cevaplar verebilme, arama motoru olarak kullanılabilme, sesli ve görüntülü bildirimleri
size gösterebilme vs. var. Şimdilik geliştiricilerin elindeki Glass, 2014’te piyasada olabilir.
2014’te neler göreceğiz?
* Apple iPhone 6: Apple, 2014’e adını iPhone 6 ile yazdıracak. Telefonda 4.8/5.7 inç HD çözünürlükte ekran, A8 işlemci, 13 MP çift LED flaşlı kamera kullanılacağı söyleniyor. Depolama biriminin “yine 128 GB” olacağına dair sızıntılar var ama 5S’teki gibi mi sonuçlanır bilmiyoruz. İşletim sisteminin başınaysa
iOS 8 gelecek gibi görünüyor. Belki Apple, cihazın dış görünümünü komple değiştirip modaya uygun kavisli bir ekranla da gelebilir. Kim bilir?
* Samsung Galaxy S5: Samsung’un yeni amirali Galaxy S5’e ait dedikodular çoktan internette dolanmaya başladı. Adına konsept videolar ve fotoğraflar yapılan cihaza ait çıkan söylentiler arasında kasasının “plastik değil de metal” olacağı var. Panelde AMOLED veya LCD seçenekleri sunulacak, boyutsa 5.25 inç olarak belirlenecek. Galaxy’nin hız ibresini octa çekirdekli
64-bit işlemci ve en az 3 GB RAM hareket ettirecek. Parmak izi tarayıcısına sahip
rakibe karşı güvenlik çözümünde göz tarama sistemi kullanılacakmış. Android 4.4 KitKat işlemciyle çalışacak üründe 16 MP kamera tercih edilebilir.
Su ve toz geçirmez yapılabilir mi? Onu Samsung bilir.
* Nokia Morph: Beş senedir Youtube’da videoları dönen nano teknoloji harikası Nokia Morph, 2014’ün ikinci yarısında piyasaya “belki” sürülebilir. Konsept telefon, bugünün sağlam ve tekdüze cihazlarına “yeniden şekillendirilebilmesiyle” meydan okuyor. Şeffaf ve esnek ekran, bükülerek bileklik haline getirebilir
ya da çarşaf gibi açılıp tablet niyetine kullanabilir. Üzerine bir şey döktüğünüzde endişelenmenize gerek yok. Çünkü söylentilere göre Morph kendini temizleyen materyallerden yapılmış. Diğer dikkat çekici özelliğiyse moda ikonlarına ve düşkünlerine hitap edecek türden. Çünkü Morph’ta bulunan ya da çektiğiniz fotoğraflar bileklik deseni yapılabiliyor.
* Apple iWatch: Apple başarısının devamını fütüristik akıllı saati iWatch ile garantileyecek. Samsung Galaxy Gear’dan daha akıllı, Sony SmartWatch’tan daha şık olacağı söylenen akıllı saatle kontrolü ele alacaksınız. OLED ekranın boyutu 1.7 inç. Ama hassas bilekli kadınları unutmayan Apple, onlara özel 1.3 inç boyutunda bir model daha üretecekmiş. iOS işletim sisteminin nimetlerini kolunuza getirecek iWatch’la arama yapabilir, gelen bildirimleri görüntüleyebilir, 0Siri’yle muhabbet edebilirsiniz.
Yeni oyun arkadaşınız
* Steam Box: Xbox One ve PS4’e büyük rakip: Valve Steam Box. Şimdilik prototip olan konsol yeni oyun arkadaşınız olacak. Steam üzerinden 2 binden fazla oyuna erişmenize imkan sağlayacak. SteamOS işletim sistemiyle çalışacak cihazın prototipi, Core i7 işlemci, 8 GB RAM ve Nvidia GTX 780 Titan ekran kartıyla çalışıyor.
Bir nevi oyun bilgisayarı ama konsol formunda. Steam Controller adlı oyun pad’inde LCD ekran ve dokunmatik tuşlar bulunuyor. Yeni nesil konsolların gamepad’leri bu yüzden Steam’in yanında sönük kalabilir. “Oyun bilgisayarı mı yoksa oyun konsolu mu almalıyım?” sorusuna “C” şıkkı olarak Steam Box’ı verebiliriz.