PazarSuyunu içen bir daha vazgeçemiyor!

Suyunu içen bir daha vazgeçemiyor!

08.12.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Cepheye mermi taşırken donarak şehit düşen Şerife Bacı’nın, miting düzenleyerek kurtuluş ateşini yakan kadınların ve İstiklal Marşı’nı ilk duyanların memleketi Kastamonu... Türk edebiyatının ustası Rıfat Ilgaz’ın romanlarına konu olmuş, ‘sarı yazma’nın ana vatanı. Suyunu içenin vazgeçemediği, Batı Karadeniz’in incisi, doğal antibiyotik sarımsağın da başkenti...

Suyunu içen bir daha vazgeçemiyor

Efsane bu ya Nasrullah Meydanı’nda bulunan şadırvandan su içen bir kişi ömrü boyunca Kastamonu’yu 7 kez ziyaret eder ya da tamamen Kastamonu’ya yerleşirmiş... Kente vardığımızda biz de önce içsek mi içmesek mi diye düşündük ama kenti gezince sudan içmeye, coğrafi işaretli yemeklerinden tatmaya karar verdik. Belli mi olur belki yine geliriz ümidiyle! 

Haberin Devamı

İstiklal Marşı’nın ilk okunduğu cami 

Kenti gezdikçe tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı buluyorsunuz. Tarihini ve kültürünü yansıtan iki meydanı var; biri Nasrullah, diğeri Cumhuriyet... Nasrullah Meydanı ismini Nasrullah Camii ve şadırvanından alıyor. Cami ve şadırvan, II. Bayezıd döneminde yaptırılmış. İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy bu camide vaaz vererek Millî Mücadele’ye destek toplamış. Henüz TBMM’de kabul edilmeden İstiklâl Marşı’nı ilk defa buradan halka duyurmuş. 1919 yılında Millî Mücadele için ‘ilk kadın mitingi’ de bu meydanda yapılmış. 

Suyunu içen bir daha vazgeçemiyor

Türkiye’nin en güzel meydanlarından 

Kambur köprüden geçip Cumhuriyet Meydanı’na varınca bizi Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı karşılıyor. Meydan, Türkiye’nin en güzel meydanlarından biri olarak tescillenmiş. Çevresi âdeta bir kültür hazinesi. Ankara’daki ikinci Meclis binasının mimarı Vedat Tek’in eseri valilik binası, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi ve Rıfat Ilgaz’ın “Hababam Sınıfı”na ilham kaynağı olan ve Türkiye’nin Anadolu’daki ilk lisesi Abdurrahmanpaşa Lisesi bunlardan birkaçı. “Hababam Sınıfı”nın Güdük Necmi’sinin Rıfat Ilgaz’ın kendisi olduğunu da bilgi hazinemize yerleştirdik. 

Haberin Devamı

Suyunu içen bir daha vazgeçemiyor

Ülkemizdeki ilk ve tek şapka müzesi 

Meydanda cepheye mermi taşırken donarak şehit olan Şerife Bacı ile birlikte Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyet’in özelliklerini sembolize eden figürleri görüyorsunuz. Şehit Şerife Bacı çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü aralık ayında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile kışla önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit düşmüş nice fedakâr Türk kadınının sembol isimlerinden biri. Vedat Tek Kültür Merkezi’nde Türkiye’nin ilk ve tek şapka müzesinde, eski başbakanlar, ünlü sanatçılar dâhil yüzlerce kişiye ait şapkaları görebilir; ilk dantel müzesini de ziyaret edebilirsiniz. 

Suyunu içen bir daha vazgeçemiyor

20 yıl sonra yine Milliyet’e konuştu

Kente gelip de İzbeli Çiftliği’nde kahvaltı etmeden gitmek olmaz. Çiftliğin özelliğini 20 yıl önce de 19 Mayıs için hazırlanan “Kurtuluş Savaşı’nın Elifleri” yazı dizisi için Milliyet’e röportaj veren 90 yaşındaki Sabiha İzbeli’den dinledik. Dönemin Osmanlı Padişahı IV. Mehmet tarafından, 1651 yılında tımarlı sipahi yetiştirilmek üzere İzbeli Ailesi’ne verilen bu çiftlik, geçmişten günümüze fazla bir değişikliğe uğramamış. Çiftlik, Kurtuluş Savaşı’nda cepheye destek için kullanılmış.

Haberin Devamı

Cam terastan seyir

Kentin doğal güzellikleri de saymakla bitmez. Ilgaz Dağı Millî Parkı, kayak severlerin uğrak yeri. Küre Dağları Millî Parkı ise şelale ve kanyonları ile ünlü. Horma Kanyonu’nda 3 kilometre yürüyüp Ilıca Şelalesi’ne varabilirsiniz. İnsana dinginlik veren bir doğa harikası… Azdavay’daki Çatak Kanyonu’na, cam seyir terasından kuşbakışı bakmak ise ayrı bir keyif. Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası’nı da unutmamak lazım…

Yazarlar