PazarŞimdi Sicilya’da olmak vardı...

Şimdi Sicilya’da olmak vardı...

12.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda yaz tatillerini kalabalık ve pahalı olduğu için Türkiye sahillerinde geçirmek istemeyenlerin tercih ettiği yerler arasında Sicilya da var. Yaz aylarını olduğu kadar sonbaharı da Sicilya’da geçirmenin tadı başka

Şimdi Sicilya’da olmak vardı...

Şöyle... Mümkünse çok uzak olmayan ama gidince her şeyi geride bırakmışsınız gibi hissettirecek... Tatil denince aklımıza ilk gelen yerlerden biri olmayacak belki ama eşe dosta anlatırken havalı duracak, sosyal medyada paylaşılan fotoğrafları “like” garantili olacak... Çok büyük maceralar değilse de tatlı sürprizler vâdedecek... Huzurlu olacak ama kesinlikle sıkıcı olmayacak... Şu günler, tam da böyle bir yere mesela İtalya’nın Sicilya Adası’na gitmelik değil mi? “Çizme”nin hemen ucunda yer alan bu ada popüler olmaya başladı bile. Son yıllarda yaz tatillerini kalabalık ve pahalı bulunduğu için Türkiye sahillerinde geçirmek istemeyenlerin ilk tercihi Yunan adaları olduysa, ikincisi de İtalya kıyıları oldu. İtalya kıyıları deyince söze Sicilya’dan başlamalı...

Haberin Devamı

* Akdeniz’in en büyük adası olan Sicilya, Afrika ve Avrupa kıtalarının çarpışmasıyla oluşmuş. İtalya’nın yüzde 10’u büyüklüğünde. En yakın kısmının ana karaya uzaklığı 3.5 kilometre.

* Başkenti Palermo. Burayı Metin Oktay’ın bir zamanlar takımında top koşturduğu memleket olarak hatırlayanlarınız vardır...

lPalermo yakınlarında yer alan Cefalu çok şirin bir balıkçı kasabası. Turistler tarafından keşfedileli epey olmuş ama özgünlüğünden ödün vermemiş. Burada güneşin batışını kayalıkları gören bir noktadan izledikten sonra dar sokaklarında dolaşabilir, çamaşır asılı balkonlardan taşan yemek kokularıyla kendinizden geçebilirsiniz.

Hâlâ herkese yetecek kadar güneş var

* Okulların başlamasıyla denize girme sezonu kapanmış sayılırlar ama sonbahara yakalanmış bir metropolden gelip burada denize girmek isteyen birine kim engel olabilir? Sicilya’da hâlâ herkese yetecek kadar güneş var.

Haberin Devamı

* Palermo’nun en ilginç yerlerinden biri Utanç Meydanı. Floransalı zengin bir aile evlerinin bahçesi için çeşitli heykeller yaptırıyor. Ailenin reisi varını yoğunu kumarda kaybedince bu heykeller satılıyor. Palermo belediyesi tarafından alınan heykeller belediye binasının önündeki meydana yerleştiriliyor. O meydana bakan bir diğer bina manastır. Rahipler ve rahibeler her gün bu çıplak heykellerle yüz yüze gelmek zorunda kaldığı için meydana “utanç meydanı” deniyor. Ama herhalde kimsenin aklına bu heykelleri yıktırmak falan gelmiyor.

* Sicilya’daki şehirlerin hemen hepsinde oldukça geniş meydanlar var. Birçoğu depremde toplanma alanı olsun diye yapılmış. Yazın konserler, festivaller düzenleniyor. Bu alanlarda kendinizi gerçekten o şehrin bir parçası gibi hissediyorsunuz.

Bu şehrin taşı toprağı lav

*Adanın bir diğer önemli şehri Katanya. Etna Yanardağı’nın yakınındaki bu şehir için “taşı toprağı lav” diyebiliriz; şehrin yolları bile lavlardan yapılmış taşlarla örülü. Bu taşlar zamanla düzleşip kazalara neden olduğu için dönem dönem belediyenin ekipleri tarafından tırtıklandırılıyor.

* Adanın Etna Yanardağı’na yakın kısmındaki topraklar çok verimli. Burada yetişen ürünlerin başında kan portakalı ve mor karnabahar geliyor.

Haberin Devamı

* “Baba” serisinin üçüncü filminin finalinde kızın vurulduğu sahneyi hatırlarsınız... O sahne Palermo’daki Tiyatro Massimo’da çekildi.

Şarap severler buradaki şarapların ne kadar çok çeşitli ve ucuz olduğunu görünce Türkiye’ye dönmek istemeyeceklerdir. Aperol spritz de sıklıkla, özellikle yaz akşamları, yemek öncesi tüketilen bir alkollü içecek.

Makarna, pizza, kahve, dondurma... İtalya’daysınız elbette yolunuz bu lezzetlerle kesişecek. Makarnada, pizzada ilk tercihiniz deniz ürünlüler, ikinci tercihiniz de patlıcanlı olanlar olsun. Kılıçbalığını, sardalyayı, Arancini denen pirinçten küçük lezzet toplarını da tatmadan dönmeyin.

“Baba’da bizi kötü gösteriyorlar”

Mafya kelimesi Sicilya’da doğmuş. Bölge halkı uzun yıllar mafya belasından yaka silkmiş. Şimdi de “mafyanın anavatanı” olarak anılmaktan yaka silkiyor. Bölgeyi gezdiren rehberler bile bu konudan ancak biri sorarsa söz ediyor. 90’larda Temiz Eller operasyonuyla da büyük ölçüde temizlenmiş. Ancak hâlâ bazı işleri bir şekilde “halleden” insanların olduğu söyleniyor. Sicilya ve mafya deyince Coppola’nın efsane üçlemesi “Baba / The Godfather”ı anmamak olmaz. Yerli halk “Filmde bizi kötü gösteriyorlar” diye düşünüyor. n

Haberin Devamı

Etna Yanardağı

* Etna, kıtanın en aktif yanardağı. Başka bir deyişle; dünyanın içinin dışına çıktığı yerlerden biri. Yüksekliği 3.300 metre. Dağda 250 civarı krater var. Bunlardan en turistik olanı Silvestri Krateri.
Bu kratere Katanya’dan kısa bir araba yolculuğuyla ulaşmak mümkün. Daha yüksek olanlara çıkmak isterseniz önce teleferiğe, sonra sizi indiğiniz yerden alan cipe binmeniz gerekiyor. Sonra da biraz yürümeniz... “Dünyanın içinde” ne olduğunu merak edenler bu zorlu yolculuğa seve seve katlanıyor.
* Etna’da patlamalar yaşanmıyor, yavaş bir lav akışı oluyor. Bu nedenle dağın çok yakınında bile yerleşim yerleri var. Dağda beş ay kadar önce büyükçe bir akış, dört hafta önce de hafif bir hareketlenme yaşanmış.

Haberin Devamı

Nasıl gidilir?
* THY adaya cuma, pazar ve pazartesi günleri uçuyor.
* Mikatur’un yıl boyu Sicilya’ya turları var.