25.09.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:
fturkmenoglu@milliyet.com.tr Geçenlerde televizyonda, hem de NTV'de bir gezi programında seyrettim. Güzel ve boş kızlardan biri Ayvalık'ta dolanıyor. Nasıl aptalca bir metin yazılmış, nasıl bütün program "Ayvalık'a gelmişken Ayvalık tostu yememek olmaz" gibi klişelerle bezenmiş, kanım çekildi. Bir defa, bu sokaklarda bilerek yürüyeceksin. Mübadeleyi, Girit'ten ve Midilli'den gelenleri, gidenlerin bıraktığı izleri tanıyacaksın. Midilli'den gelenlere "Adalı", Girit'ten gelenlere de "Gritikos" dendiğini öğreneceksin. Zengin adalıların Çamlık'a yerleştiğini ve hâlâ olağanüstü evlerde yaşadıklarını bileceksin. Evlerin zarif kıvrımlarını göreceksin. Cunda'daki turistik balıkçılar ve uydurma Ayvalık tostu, sadece yüzeysel ve uyduruk bir gezi rotasıdır; anlayacaksın! Bir kasaba ne kadar sevimli olabilir?" sorusunun cevabı, benim için Ayvalık'tır. Bir kere buram buram tarih kokar. Dar sokakları hikaye dolu, insanı medenidir. İklimi hoştur. Yazı fazla bunaltmaz, kışları ılık geçer. "Eşşek rüzgarı"na tutulmadığınız sürece, Ayvalık şahane bir liman kasabasıdır. Turistik gidenler gözden kaçırabilir ama Ayvalık'ın en güzel mekanlarından birisi Yalı Pansiyon'dur. Yalı, Osmanlı döneminde İtalyan Konsolosluğu olarak kullanılmış. Daha sonra, Yunanlı bir generalin evi olmuş. 1977'de, Çetin Akkoç satın almış ve 80'de de pansiyonculuğa başlamış. Sadece 5 odası var. Ev yapımı üzüm ve vişne reçelleriyle, bahçede kahvaltı yapmanın tadı başka. Deniz çok güzel olmasa da, bahçeden girilebiliyor. Sezen Aksu, Elia Kazan, Erol Evgin gibi sayısız ünlünün uğrak yeri olmuş. Havalandırma yok, odalarda duş ve tuvalet de yok. Emekli astsubay Çetin amca ve eşi Mediha teyzenin dostluğu, bir de harika bir yalı var; insanın gözü başka bir şey görmüyor zaten...Perşembe günleri Ayvalık'ın pazarı. Karşı kıyıdan, ellerinde boş bavullarla akın akın pazara geliyorlar. Ayvalık perşembe günleri tabir yerindeyse talan ediliyor. Lokantalarda yemek, dükkanlarda da mal kalmıyor. Gezinizi bir perşembe akşamı başlatmamanızda fayda var.Zeytinyağı ile pişen her yemek ve ızgara balık, Ayvalık'ın mönüsünü oluşturuyor. Şehir Kulübü'nün mezeleri son derece lezzetli, fiyatları da uygun. Benim favorim, hemen belediyenin arkasındaki Çorbacı Mehmet Usta. Kabak çiçeği dolmasının tadına diyecek yok. Bir de tabii tatlı olarak Yeni Güler Pastanesi'nin malları. Baklavası bile zeytinyağlı yapılıyor. Üzüm suyu ile tatlandırılmış, sakızlı ve tabii ki yine zeytinyağlı kurabiyelerinin tadını anlatabilmem olanaksız...Cunda veya yeni adıyla Alibey, Ayvalık'a ince bir köprüyle bağlanmış. Ayvalık'tan yürüyerek gidilebiliyor. İsterseniz otobüs veya motorla da geçebilirsiniz ama ben her defasında 8 km.'lik yolu yürürüm. Yavaş giderim, iki saate yakın sürer ve bana çok iyi gelir. Perde arkasındaki Ayvalık Sarmısaklı artık çok kalabalık. Mutlaka tekne turu yapın. "Cıstak" ve yandan göbek tarzı değilseniz, önerim Bambi. Adalar ve koylar mükemmel. Kişi başı 12 YTL. Beş koyda duruyorlar, balık ve salatalı öğle yemeği "doyana kadar". Öğleden sonra da karpuz servisi var. Sabah 11'de kalkıyor, 6'da da dönüş var. 29 Ekim'e kadar geziler devam edecek. Tel: (0266) 312 57 60 Cunda'da eski kiliseleri ve Taksiyarhis Kilisesi'ni gezin. Ayvalık çarşısı ve sebze hali çok güzel. Karagöz Sanat Evi evi çok ilginç. Yalı Pansiyon'un bahçesine, orada kalmasanız bile, gidin. Çetin amcayla sohbet edin. Şeytan Sofrası ve Cennet Tepesi'ne gidin. Kazdağları ve Bergama'ya günübirlik gidebilirsiniz. Ayrıca, Schengen vizeniz varsa, Midilli'ye her gün feribot var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Ne yapılır? İstanbul'dan en güzeli, araba kullanıyorsanız, Yenikapı-Bandırma feribotuna binmek. Şoför-araba 85 YTL. Bu defa, Bandırma'dan Susurluk'a kadar yol çok kötüydü. Mıcırlı yollar; doğru dürüst levhalar yok. Bandırma-Ayvalık arası 223 km. Eğer körfezi dolaşarak giderseniz, İstanbul-Ayvalık arası 520 km. Ankara'dan gidecek olanlar da, Eskişehir yolunu kullanırlarsa 675 km. Bir daha yolların pek iyi durumda olmadığını ve her yerde çalışma olduğunu hatırlatıyorum. Geceye kalmamaya bakın. Otobüs tercih ederseniz, otobüs şirketlerinin büyük şehirlerden Ayvalık'a seferleri var. Nasıl gidilir? Çorbacı Mehmet Usta'da bütün zeytinyağlı yemekler 2 YTL. Nohut ve kuru fasulye de zeytinyağlı yapılıyor. Salataları çok güzel. Ayvalık Limanı'nda, Belediye'nin arkasında. Tel: (0266) 312 66 56 Çarşıdaki Yeni Güler Pastanesi'nden çubuk ve sakızlı kurabiye mutlaka yiyin. Soda yerine kül suyu, şeker yerine üzüm suyu kullanılmış kurabiyeleri enfes. Ayvalık Balıkçısı veya halk arasındaki adıyla Zaro Balıkçısı, aslında balık yemek için en iyi adres. Sübye yahni ve midye tava 5 YTL, sardalye ve Ayvalık balığı olan papalina da 4 YTL. Bütün soğuk mezeler 2 YTL. Hafif zeytinyağlı ve limonlu sunulan börülce, deniz börülcesi, istifno var. Kışları da hindiba, turp otu ve akkız yapıyorlarmış. "Helvani" diye sakızlı bir tür irmik helvası yapıyorlar, aman parmaklara dikkat! Zaro Balıkçısı, Ayvalık Sebze Hali'nin içinde, şehrin tam ortasında. Tel: (0266) 312 45 83 İlla isterseniz, Avşar'dan Ayvalık tostu yiyebilirsiniz. Sahibi iflah olmaz bir Hülya Avşar hayranı. Aslında tostu bir kenara bırakıp, sahibinin oğlu Samet'e dikkat edin. Bu kadar mı sevimli olunur? Bir de karadut dondurması ve sakızlı dondurma yiyin. Birçok yerde var, en güzeli balıkçıların önünde, sahildeki. Ne yenir? Yalı Pansiyon: Benim favori pansiyonum. Kişi başı kahvaltı dahil 25 YTL. Tel: (0266) 312 24 23, www.yali-pansiyon.comKaptan Otel: Yalı Pansiyon'a çok yakın, hoş bir otel. Tek kişi 30 YTL. Tel: (0266) 312 88 34Nesos Butik Otel: İki kişi 90 YTL, kahvaltı dahil. Tel: (0266) 327 29 40Haliç Park Hotel: Bir kişi, yarım pansiyon 50 YTL. Büyük ve iyi bir otel, sadece şehirden biraz uzakta. Tel: (0266) 331 52 21Ortunç Otel: Bir Ayvalık klasiği. Cunda'da, plajı mavi bayraklı. Kahvaltı dahil kişi başı 45 dolar. Tel: (0266) 327 11 20Taksiyarhis Pansiyon: Merkezde, çok hoş bir pansiyon. Kişi başı 18 YTL, kahvaltı dahil değil. Tel: (0266) 312 14 94 Nerede kalınır?