PazarSatranç sporcularından 100.yıla yakışan hamle!

Satranç sporcularından 100.yıla yakışan hamle!

11.08.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi’nin bu seneki birincisi Bayegan Pendik Satranç Spor Kulübü oldu. Türkiye’yi Kazakistan’da temsil eden genç yeteneklerden Ediz Gürel altın, Yağız Kaan Erdoğmuş ise bronz madalya kazanarak ülkemizin satrançtaki başarısını gözler önüne serdi.

Satranç sporcularından 100.yıla yakışan hamle

UĞUR YILDIRIM- Türkiye Satranç Federas-yonu’nun (TSF) 19 yıldır ana sponsoru olan Türkiye İş Bankası’nın kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle bu sene ‘Türkiye İş Bankası 100. Yıl Satranç Süper Ligi’ adıyla Ankara’da düzenlenen satranç liginin kazananı, Bayegan Pendik Satranç Spor Kulübü oldu. Dünyadan ve Türkiye’den 51’i Büyükusta (GM) ve 132’si ünvanlı olmak üzere toplamda 186 sporcunun hamle yaptığı Süper Lig’de, Pamukkale Üniversiteli Satranç ve Akıl Oyunları Spor Kulübü ikinciliğe, Türk Hava Yolları Spor Kulübü ise üçüncülüğe hak kazandı. Kazakistan’da düzenlenen 2024 FIDE Dünya Hızlı ve Yıldırım Takım Şampiyonası’ndan da başarı haberleri geldi. GM Ediz Gürel, Astana’daki şampiyonada ‘1. Masa’ birincisi olarak altın madalyanın sahibi oldu. Şampiyonada mücadele eden bir diğer genç yıldızımız GM Yağız Kaan Erdoğmuş’un mücadele ettiği Chessy takımı ise bronz madalya kazandı. Dünyanın en önemli satranç ligleri arasında gösterilen Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi’ni kazanan Bayegan’ın Takım Kaptanı Büyükusta (GM) Dragan Solak, heyecanını Milliyet okurlarıyla paylaştı.

Haberin Devamı

Satranç sporcularından 100.yıla yakışan hamle

“Şampiyon olmayı hak ettik”

Türkiye’nin üç numaralı satranç oyuncusu olan ve antrenör kimliğiyle ön plana çıkan Solak, “Süper Lig bu sene de heyecanlı ve güzel geçti. Kağıt üstünde dört çok güçlü takım vardı. Bayegan sona kadar iyi savaştı. Bir ya da iki kritik nokta yaşadık. Bütün ligde, bireyseller olmak üzere 84 maçta oynayan Bayegan, sadece beş maç kaybetti. Türkiye’de çok fazla genç oyuncu var ve bu oyunculara karşı iyi skor yapmak kolay değil. Her oyuncudan memnunum. Çok iyi oynadılar” dedi. Şampiyon olmayı sonuna kadar hak ettiklerini belirten Dragan Solak, “Takımı en çok kim taşıdı diye sorarsanız, Yağız Kaan Erdoğmuş. Neredeyse 12 maçtan 10 puan aldı, dört berabere yaptı. Geri kalan maçları kazandı. Aynı zamanda oldukça güçlü rakiplerle oynadı. Dünyada tanınan en iyi sporcular arasında GM Shakhriyar Mamedyarov da vardı. Dokuz maçtan 7 puan aldı. Emre Can da hep üstün durumdaydı. Bütün kritik maçları kazandık. Bence bu sene şampiyon olmayı hak ettik. Takımda atmosfer oldukça güzeldi, hep birbirimize yardım etmeye çalıştık. Arkadaşlık çok iyiydi. Umarım benzer bir kadro ile ileride güzel sonuçlar getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

"Takım ruhu sonuca yansıdı"

Takımdaki arkadaşlık ortamının şampiyonluğu getirdiğini belirten Bayegan Pendik Satranç Spor Kulübü sporcusu Uluslararası Usta (IM) Ege Köksal da sevincini dile getirdi: “4 yıldır Bayegan Pendik Satranç Spor Kulübünde oynuyorum. 3 yıllık bir mücadelenin sonunda Süper Lig’de şampiyon olduk ve hak edilmiş bir şampiyonluk oldu diyebilirim. Önceki yıllarda kıl payı kaçan şampiyonluklar olmuştu ama sonunda şampiyon olduk. Turnuva genel olarak iyi geçti. Bazı maçlarda beklenmeyen puan kayıpları olsa da takım hızlıca toparlanıp öndeki maçlara odaklanabildi. Takımın başarılı olmasındaki bir diğer önemli neden ise takımdaki ortamdı. Takım ortamı hep pozitif ve sıcaktı. Sporcular birbirleriyle sürekli iletişim halindeydi ve fikir alışverişi oluyordu. Bu pozitif durumda maçlara olumlu bir şekilde yansıdı. Genel olarak 3 senedir hedeflenen şampiyonluk sonunda gerçekleşti. Şu anda takımdaki herkes gibi ben de mutluyum. Umarım takımın başarıları devam eder.”

Haberin Devamı

"Centilmenlik kazandı"

Türkiye İş Bankası’nın 100. yıl dönümü dolayısıyla bu yılki Süper Lig’in daha da anlamlı hale geldiğini söyleyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, “Turnuva boyunca sergilediği mücadeleci ruh, sportmenlik anlayışı ve centilmenlik için tüm takımları tebrik ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’na, kulüplerimize, sporcularımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Tulay, genç yeteneklerin başarılarına da özellikle değindi: “GM Ediz Gürel ve GM Yağız Kaan Erdoğmuş gibi genç yeteneklerimizin inanılmaz başarılara imza atarak ülkemizi uluslararası arenada başarıyla temsil etmesi bizleri ve ülkemizi gururlandırıyor. Ediz, Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi’nde gösterdiği başarılı performansla Canlı ELO’da 2602 puana ulaştı. Şu anda Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Canlı ELO puanı sıralamasında 20 yaş altında dünyanın ilk 20 sporcusu arasında yer alıyor. Geçen hafta Astana’da düzenlenen 2024 FIDE Dünya Hızlı ve Yıldırım Takım Şampiyonası’nda da 1. Masa birincisi oldu. Ediz’in, satrançta başarılarını katlayarak artıracağından ve çok önemli yerlere geleceğinden eminim. GM Yağız Kaan Erdoğmuş, 12 yaşında satrançta “Dünyanın En Genç Büyükustası” ünvanına sahip oldu. Satranç tarihindeki en genç GM’ler arasına giren 12 yaşındaki Yağız, şu anda FIDE sıralamasına göre ‘Dünyanın En Genç GM’si. Yağız, böylece Türkiye’nin de ‘En Genç Büyükustası’ ünvanına sahip oldu. Dünyanın ilgiyle takip ettiği başarılı sporcumuz 11 yaşında ‘Dünyanın En Genç Uluslararası Ustası (IM) ünvanına sahip sporcusu olmayı da başarmıştı. Dünya satranç tarihinin en genç GM’leri sıralamasında da 4’üncü sırada yer alan Yağız, Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi’ndeki başarılı performansından sonra Canlı ELO’da 2599 puana ulaşarak, bu başarısıyla 20 Yaş Altı Dünya Sıralaması’nda ilk 20’ye girdi. Yağız satranç yaşamında büyük başarılara imza atacak ve adından sıkça söz ettirecek.”

Haberin Devamı

Satranç sporcularından 100.yıla yakışan hamle

Haberin Devamı

“Türk sporcular hayran bıraktı”

Süper Lig’in en üst seviyede sporculara ev sahipliği yaptığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “Satrançta ülkemizin son yıllarda kaydettiği mesafe, çocuklarımızın ve gençlerimizin gerekli imkanlara sahip olduklarında yeteneklerini nasıl ortaya çıkarabildiğini en güzel şekilde ortaya koyuyor. Türkiye’de satrancın yaygınlaşmasına ve daha çok satranç sporcusunun yetişmesine bağlı olarak çok güçlü Türk sporcuların yer aldığı; aynı zamanda dünyanın önde gelen satranç ustalarının takımları adına yarıştığı bir lig yaşandı. 100’üncü yılımıza yakışan mücadelelerle dolu bir lig oldu. Satranç, kazananı ve kaybedeni olmayan bir spor. Takımlarımızın her yıl bir öncekine göre daha üstün bir performans ortaya koyduğunu gördük. Hamle yapan tüm sporcularımıza emekleri için çok teşekkür ediyorum. Gelecek sene bizi daha da heyecan dolu bir ligin beklediğine eminim” ifadelerini kullandı.