23.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
vmilorster@gmail.com Eğer niyetiniz buysa Sunset bu beklentilerinizin tümüne değil ama bazılarına cevap verebilir.Saat 21.00'deki rezervasyonumuza, yeri bulmakta çektiğimiz güçlüklere rağmen sadece 10 dakika gecikme ile varıyoruz. Rezervasyon yaparken günün önemi belirtilmiş. Sağ olsunlar, not almışlar. Patron olduğu belli, orta yaşlı, kibar bir bey, biraz beklersek bizi cam kenarına yakın bir masaya oturtacağını söylüyor. Neden olmasın? Şık bir barda egzotik ve iyi hazırlanmış kokteylleri yudumlayarak geceye giriş yapmak ideal değil mi? Çok özel bir günde çok özel birini yemeğe davet ettiniz. Gönlünüz zengin ama orta hallisiniz. 300 YTL'yi bu özel gün için gözden çıkardınız. Beklentiniz ne olabilir? Üç saat için bile olsa kendinizi bu ülkenin kralı gibi hissetmek mi? Nefis bir manzara karşısında, etrafınız güzel ve iyi giyimli insanlarla çevrili bir ortamda "enfes" tatlarla karşılaşmak ve "muhteşem" bir ziyafet mi? Masamız terasa en yakın masalardan birinin hemen arkasında. En azından ikimizden biri Boğaz manzarasına tam olarak hakim. Masa örtüsü, tabaklar, bardaklar, her şey "optimum". Tüm akşam boyunca hafif tebessüm ve kibarlığı ile iyi not alan esmer bir bey hafif bir reverans ile şarap listesini elime tutuşturuyor. Dudağım uçukluyor. Çok özel Bordeaux ve Bourgogne şarapları. En iyi senelerin üstü çizilmiş. Belli ki meraklıları bu şişeleri tüketmişler. 2500 ile 3500 YTL arası bu şaraplar. Bazıları Uzan koleksiyonundan. Acaba bunlardan birini ısmarlasam, sonra da faturayı Milliyet'te patronlarıma yollasam? Ama bir sekte-i kalbe neden olmak ve kovulmak istemiyorum! Sadece 65 YTL'lik bir yerli şarapta karar kılıyorum. İçki listesi harika Yemek seçimi ayrı bir keyif. Mandalinalı kaz ciğerine ne dersiniz özel bir günde? Hanımlar bazı "fazlalıkların" daha bilincinde. Partnerim ahtapot carpaccio ısmarlıyor garsonun da tavsiyesi ile. Kaz ciğeri benim çok iyi bildiğim bir ürün. Ne de olsa Mekteb-i Sultani bizleri Fransız kültür ve mutfağına duyarlı yaptı. Kaz ya da ördek, "foie gras" deyince akar sular durur benim için.Beklemediğim kadar güzel bir sürprizle karşılaşıyorum. Sunset gerçekten en iyi kalitenin bir altında (yani çok iyi) bir ciğer bulmuş (kaz ciğeri taze olmazsa beş para etmez). Aşçıbaşı da çeşitli turunçgiller ve anason sosu ile, kıvamında, nefis pişirmiş. Korktuğum gibi çok pişirmemiş. O kadar lezzetli ki yanında gelen kızarmış ekmeği, tabağı iyice temizlemek için son kırıntısına kadar kullanıyoruz ve tabak deterjan reklamlarındaki gibi oluyor! Kaz ciğeri çok iyi Tabii ahtapotu da paylaşıyoruz. Çok ince kesilmiş, olması gereken şekilde. Üzerine beyaz turp ve kereviz de çok yakışmış. Sosu da kıvamında ve akıllıca: Zeytinyağı, soya, biraz sarımsak. Ancak maalesef ahtapot sert ve hiç lezzeti yok. Aklıma İtalya ve İspanya'da, deniz kenarındaki basit ve ucuz lokantalarda yediğim inanılmaz taze ahtapot ve o tip (kalamar, sübye vs.) carpaccio'lar geliyor. Sadece zeytinyağı ve kaya tuzu ile naturel şekilde sunulan. Nostalji... Ahtapot sert ve lezzetsiz Ana yemek olarak misafirimin dikkatini kuzu tandır çekiyor. Ancak garsonumuzdan tandırın önceden pişip sipariş gelince tekrar ısıtıldığını öğreniyorum. Benim stilim değil. Fırınlanmış antrikot ve ızgara kuzu yemeklerinde karar kılıyoruz.Kuzu sanırım sırttan bir parça. Kalitesi Beyti ayarında değil ama iyi. Yanında sunulan garniler ise alışılmış standartların çok üstünde. İçi patlıcan beğendi ile doldurulmuş kırmızı biber hem çok lezzetli hem de kuzu ile çok iyi bütünleşmiş. Kuzunun sosunda kullanılan taneli hardal ve gene aynı tabaktaki mantar ve pazı dolması da çok başarılı.Buna karşılık karamelize arpacık soğan ve kırmızı şarap sosu ile sunulan dana antrikot vasat. Etin kalitesi şöyle böyle, arpacık soğan çok pişmiş ve karamelizeden çok, yorgun ve sönük bir halde, adeta sterilize edilmiş. Aklıma Mabeyin'deki nefis soğan kebabı geliyor. Bu arada şarap sosu da hayal kırıklığı yaratıyor. Bu kadar güzel şarap listesi olan bir lokantanın, kaliteli Fransız lokantalarında olduğu gibi, iyi bir şarapla lezzeti damakta kalan, görünüşü transparan bir bordo renginde zengin bir sos hazırlamasını bekliyorsunuz. Şarap sosu hayal kırıklığı yaratıyor Tatlılar iyice. Hurma sufle, ki soğuk sunuluyor, lezzetli. Frambuaz sos ve portakallı sorbe ile gelen çikolatalı tart, sorbesinin ve sosunun sıradan olmasından ötürü bellekte bir iz bırakmıyor.Her güzel şeyin bir sonu var. Hesabı istiyoruz. 338 YTL. Hesabı inceliyorum ve yüzde 15 garsoniye eklediklerini görüyorum. Hımm. Eğer günün birinde arabamı satıp Petrus içmeye gidersem önceden pazarlık edip şarap fiyatını garsoniyeye dahil etmemelerini teklif edeyim diye geçiriyorum içimden! Yüzde 15 garsoniye DEĞERLENDİRME: 6/10 Değerlendirme yaparken yurtdışında yediğimiz benzer yemeklerin de kalitesini ve lezzetini göz önünde tutuyorum. Bu lokantalara not (buçuk da olacak) verirken ölçütler şöyle olacak: 1. Malzeme kalitesi. 2. Yemeğin ana ve yardımcı unsurları arasındaki uyum ve eğer varsa, kontrastların ne ölçüde başarılı olduğu. 3. Orijinallik ve yaratıcılık. 4. Teknik başarı ve uygulanan tekniklerin yemeğin lezzeti için en gerekli yöntem olması.9-10: Dünya çapında. Paris, Roma gibi şehirlerde bile ön sıralara çıkar.8: Kesinlikle tavsiye edilir. Çok iyi.7: Oldukça iyi. Tavsiye edilir.6: Vasatın üstü.5: Vasat.3-4: Tavsiye edilmez.1-2: Uzak durun. NOTLARIN ANLAMI