16.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
İstanbullulara 25 yıldır Antep kebabını ve Antep yemeklerini sevdiren, Nezih Kebap ve Yuvalama’yı ünlendiren Hakkı Öztürk öldü.
Hakkı Öztürk her müşterinin dostu idi. Ama bizim Salı Grubu’ndaki arkadaşların bir başka dostu idi. Rahmetli Vehbi Koç, rahmetli Feyyaz Tokar ile birlikte, Hasan Pulur, Yılmaz Çetiner, Mehmet Barlas, Gürbüz Barlas, Selim Barlas, Mustafa Pakoğlu, Vitali Hakko bir masa etrafına dizilir, Hakkı Öztürk’ün her seferinde değişen Antep yemeklerini tadardık.
Antepli Ferhan ablam, "Hakkı, gözlükçü Cemil’in oğludur. Gözlükçü Cemil’in Antep’te kırtasiye dükkanı vardı. Kimse oğlunun İstanbul’a giderek kebapçılık yapacağını düşünemezdi" der.
<>
Hakkı Öztürk, İstanbul’a 1976’da gelince Tahtakale’de, Mercan’da Nezih Kebap Salonu’nu açmış. 11 yıl sonra Kadıköy’de, Kazasker Türkpetrol (eski Shell) benzin istasyonunun arkasındaki binanın altında küçük bir yer açmış. Buraya da Nezih adını vermiş. Biz Hakkı Öztürk’ü bu dükkanda tanıdık. Sevdik. Dükkanın hemen karşısında oğlu Galip Öztürk’e de bir baklavacı dükkanı açtı. Bir süre sonra Erenköy’de, Şemsettin Günaltay Caddesi üzerinde Nezih Kebap ve Yuvalama Salonu için iki katlı bir bina yaptırdı. Kazasker’deki kebap evinin yönetimini oğluna bıraktı. Kendi yeni salonun sorumluluğunu üstlendi.
Hakkı Öztürk her zaman işinin başında idi. Hem mutfak ile hem müşterileri ile meşgul olur, sık sık Gaziantep şehrine giderek kebap ve Antep yemekleri için gerekli malzemeyi satın alırdı. Son zamanlarda bunları özel olarak yörede ürettirmeye başlamıştı... İşte gene bu amaçla yaptığı bir gezide Nizip’te kalp krizi geçirdi ve genç yaşta öldü.
Şimdi oğlu Galip Öztürk, Nezih Kebap ve Yuvalama’nın da sorumluluğunu üstlenmiş durumda. Babasının çizgisini sürdürüyor. Babasını aratmamaya çalışıyor.
Nezih’te eğer masanın donatılmasını isterseniz Antep peyniri, Antalya tel peyniri, ezme, acur turşusu, kelek turşusu, sarmısak turşusu, koruk, patlıcan söğürme (közde pişmiş, kabuğu soyulmuş patlıcan) gavurdağı salatası, bostana, süzme yoğurttan cacık tabakları dizilir. Puf ekmek ile ziyafet başlar.
Daha sonra kıtır lahmacun getirirler. Antepliler kıtır lahmacunun içine patlıcan söğürmeyi koyar, öyle yerler. Besim Üstünel hocamız buna "sıçırtmalı lahmacun" der.
Sonra sıra yuvalamaya gelir. Bir tür yoğurt çorbası olan yuvalamanın içinde pirinç ve nohut taneleri vardır.
Nezih’te Antep’in cağırtlak kebabını pek güzel yaparlar. Cağırtlak kebabı ciğerdir. Maydanoz, soğan karışımı piyaz ile dürüm yapılarak yenilir.
Nezih’te ipe dizili halde görebileceğiniz haylan kabağı ve kuru patlıcanın içi et esaslı bir özel Antep harcı ile doldurularak pek sulu olmayan şekilde servis edilir.
Nezih’in semsekini de başka yerde yiyemezsiniz. Semsek denilen şey bir tür puf böreğidir. İçi kıymalı veya peynirli olabilir. Önemli olan içindeki tarhun otudur.
Alinazik kebabı ile küşleme Nezih’in klasik yemekleridir. Nezih’in baklavaları da güzeldir ama katmerinin benzeri yoktur. Katmer, kat kat çok ince baklava hamurundan yapılmış, kıtır kıtır, kıvır kıvır, içi fıstıklı ve kaymaklı bir Antep tatlısıdır. Antepliler bunu sıcak sıcak sabahları yer.
Hakkı Öztürk’e Tanrı’dan rahmet dileyelim. Ve dileyelim ki, oğlu Galip Öztürk babasının kurduğu müesseseyi, tadı, lezzeti sürdürsün...
Tel: (0216) 411 68 75, 360 55 42