PazarSabancı Üniversitesi’nde define avı ve rodeo

Sabancı Üniversitesi’nde define avı ve rodeo

11.05.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

BÜ’de bu şenlikler bir asırdır yapılıyor

Sabancı Üniversitesi’nde define avı ve rodeo





Sabancı Üniversitesi 3’üncü Yaz Şenliği’ni 24 Mayıs’ta düzenliyor. Power FM’in sponsor olduğu şenlikte İstanbul Kent Orkestrası da yer alacak. Ayrıca meraklıları için Nike’ın organizasyonu "Nike Cage" ve Johnnie Walker’ın düzenlediği "Define Avı" olacak. Festivalde gün boyunca karting, model araba yarışları, rodeo, insan langırtı, gladyatör savaşı, paintball, gölde yelken gösterisi, jenga turnuvası, duvar tırmanışı, araba test sürüşleri ve seramik sergisi gibi etkinliklerin dışında Kenan Doğulu, Teoman ve Duman konserleri var. Kapanış partisinin konuğu Kanadalı DJ Fred-Everything.

Üniversite festivalleri arasında çok özel bir yeri olan Boğaziçi Spor Festivali (namı diğer "Sports Fest") 26 Haziran akşamı Uçaksavar Stadyumu’ndaki açılışla başlayacak. 10-20 arası yabancı üniversitenin geldiği, yurtdışından gelenlerle birlikte 1000 kadar sporcunun katıldığı festival ziyaretçilerle birlikte 5 bine yakın kişiyi ağırlıyor.
Okulun Spor Kulübü Başkanı Taylan Taşpınar "Başka üniversiteler de spor şenliği düzenliyor ama bizimki kadar kapsamlı ve uluslararası olan yok. Bizimki şenlik gibi değil. Konseptimiz tamamen spor üzerine kurulu" diyor.
Bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek şenliğin adı, henüz ortada BÜ yokken, sadece Robert Kolej varken Field Day olarak geçiyordu. Taşpınar, Field Day’in başlangıcının 1898’e kadar uzandığını söylüyor. O zamanlar sadece atletizm yarışmaları yapılırken bu yıl Amerikan futbolu, karting, yelken gibi sporların da bulunduğu 20 branşta karşılaşmalar var. Ayrıca cuma, cumartesi ve pazar günleri partiler verilecek. Taşpınar organizasyonun tümünün 13 kişilik BÜ Spor Kurulu ve 400 kadar gönüllü tarafından yapıldığını söylüyor.

UEFA Birinci Asbaşkanı Şenes Erzik de Field Day’i yaşayanlardan: "Robert Kolej Yüksek Okulu’nda iktisat okuduğum sırada okulun Spor Kurulu başkanlığını yaptım. Hatta 1964 yılında bizim Field Day’de prens bile seçildim. Eşimi de prenses seçtim. Field Day tamamen sportifti. Bir gün süren Field Day’de gündüz atletizm müsabakaları yapılıyordu. Gece de o günün anısına balo vardı. Prens seçimi bizim hayatımızda girdiğimiz ilk demokratik seçimlerdir. İsteyenler aday oluyordu. Hem lise hem yüksek okul öğrencileri oy veriyordu."

İTÜ Makine Fakültesi organizasyon kulübünün düzenlediği ve bu yıl yedincisi yapılan üç günlük şenliğin bugün son günü. Bugün PlayStation, tavla, jenga, bilek güreşi turnuvalarının yanı sıra Latin dansları, halk oyunları ve konserler de izlenebilir.
İTÜ Metalurji ve Mühendislik Kulübü’nün düzenlediği şenlikte ise 22 Mayıs’ta MFÖ konseri olacak. Bilet fiyatı 7 milyon 500 bin lira.

"Aslında burada yapılanlar bahar şenliği diye açıklanamaz. Çünkü diğer üniversitelerle uymayan bir yapısı var. Her fakülte kendi içinde etkinlikler düzenliyor." diyor İstanbul Üniv. Öğrenci Kültür Merkezi Müd. Prof. Tülin Polat. Her fakültede değişik etkinliklerin olduğu ve konser verecek isimlere öğrencilerin karar verdiği üniversitede bu sene 20 Nisan’da başlayan şenlik mayısın sonuna dek sürecek. 16 Mayıs’ta Fen Fakültesi’nde halk oyunları şenliği, 17 Mayıs’ta Avcılar kampusunda düzenlenecek etkinlikler izlenebilir.

Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi’nde şenliklere yaklaşık 4-5 bin öğrenci katılıyor. Üniversiteden Güven İçel mayıs sonuna kadar sürecek olan şenliklerde heykel ve fotoğraf sergileri açılacağını, yazarlar ile söyleşiler düzenleneceğini, tiyatro oyunları sergileneceğini ve öğrencilerin yarıştığı bir sessiz film yarışmasının yapılacağını söylüyor.
Şenlik kapsamında ayrıca piyano, caz, klasik müzik, Türk sanat müziği, Türk halk müziği konserleri var. Organize edilebilirse şenlik sonuna kadar Sezen Aksu ve MFÖ’nün de konser vermesi planlanıyor. Tüm konserler ücretsiz veya çok ucuz olacak.

Dillere destan kıyafet balosu artık bahar şenliği kapsamında değil. Ama Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin şenliği konserler, dans ve tiyatro gösterileri, atölye çalışmaları ile sürüyor. Bu yıl 26 Mayıs-1 Haziran arasında yapılacak şenliğin tüm programı belli olmasa da Dekan Yardımcısı İrfan Aydın, Ukrayna’dan bir dans topluluğunun katılacağını söylüyor.

Mizahçı Metin Üstündağ, Mimar Sinan Üniversitesi’ne 1985’te girdi: "Bahar şenliklerinde sınıfsal sorunlar çıkardı. Genelde; zengin bir aileden olup üniversiteye giremeyenlerle, yetenekli olmasına rağmen bir üniversiteyi kazanamayan çocukların okuduğu bir okul olduğu için başlangıçta sorunlar oluyordu. Buna rağmen öğrenciler şenliklerde kaynaşırdı. Şenliğin konserleri Kabataş Parkı’nda verilirdi. Bizim için Bahar Şenliği getirdiği neşeyle aslında sonbahara kadar sürerdi."

Yıldız Teknik Üniversitesi ilk defa bu yıl şenliğine sponsor alıyor. 26-30 Mayıs arasında düzenlenecek olan ve ünlü grupların katılmasının beklendiği şenlik ücretsiz. Kulüpler Kurulu Başkanı İlker Elibol "Ünlü gruplar sayesinde insanları Davutpaşa kampusuna çekip, öğrencilerin yaptıklarını görmelerini sağlayacağız" diyor.
Okuldaki 32 kulübün de birer etkinlikle katılacağı şenlikte, arama kurtarma kulübünün itfaiye araçlarının yardımıyla yapacağı tatbikatlar da yer alacak.

Marmara Üniversitesi’nde 1983 yılından beri şenlik yapılıyor. Bugüne kadar her kampusta ayrı ayrı yapılıyordu ama üniversitenin kültür sorumlusu Volkan Kanburoğlu "Diğerlerine fazla rağbet gösterilmediği için bu yıl ağırlık Göztepe kampusunda olacak" diyor. Kesin tarihi belirlenmeyen şenlikte konser vermesi beklenen ünlüler arasında Teoman ve Athena var.

Komite bir ay önceden festival gününü alır, Ziraat Fakültesi’nden ineği kiralar. İnek bahçeye bağlanır, üzerine okulun "ineklerinin" resimleri ve karikatürleri yapıştırılır vs. diye devam ediyor İnek Bayramı’nın programı. Ankara Ünv. Siyasal Bilgiler Fakültesi İdari İşler Müdürü Timurhan Öztürk bayramın bu yıl 23-24 Mayıs’ta yapılacağını söylüyor. Bölümlerin birbirine çamur attığı fermanlar, konserler ve stand-up gösterileriyle devam eden organizasyon iki gün sürüyor.

"Bir üniversite festivalinden çok bir kent festivali yaratmak..." Bilgi Üniversitesi’nden Özgür Sağmal "Bu sene 10 bin kişinin katılmasını bekliyoruz" diyor, 4 Haziran’da başlayıp üç gün sürecek şenlikleri için. "Kent üniversitesi olduğumuz için ciddi manada bir kampusumuz yok. Onun için son gün Parkorman’da yapıyoruz."
Bilgi’nin şenliği Türk ezgilerinden DJ performanslarına, rock gruplarından Roman şarkılarına kadar uzanan bir müzik etkinlikleri yelpazesine sahip. Duman, Emre Altuğ, Candan Erçetin konser verecekler arasında. Sadece hafta sonu olacak organizasyonlar paralı, bilet fiyatı da 10 milyon lira olarak belirlendi.
Sağmal "Buna sadece Bilgi Üniversitesi’nin şenliği olarak bakmak yanlış olur. Geçen yıl 7 bin 500 kişi katıldı. Bu kadar kişinin katıldığı bir festival İstanbul’da zaten olmuyor" diyor.

1962’de Mülkiye’den mezun olan gazeteci Hıncal Uluç anlatıyor: "Üniversite olayları başlayana kadar Mekteb-i Mülkiye’nin Bahar Şenlikleri dillere destandı. Siyasal Bilgiler’de o zaman üç şube vardı: mali şube, idari şube ve siyasi şube. İnek Bayramı’nın esprisi mali ve idari şubelerin birbirine savaş ilan etmesiydi. Savaş Mülkiye’nin yatakhanesinde yapılan minder savaşıyla sona ererdi. Savaşın galibine de hakem olan siyasi şubedekiler karar verirdi. Şenliklerde Mülkiye hayatına adapte edilmiş bir mevlüt de okunurdu. Mülkiye’nin sembolü olan ineği en çalışkan öğrenci yularından tutar; Ankara sokaklarında önde inek, arkada biz öğrenciler dolaşırdık.

Anadolu üniversitelerinde şenlik takvimi
•   Adnan Menderes Üniversitesi: Şenlik 12-19 Mayıs arasında.
•   Atatürk Üniversitesi: 26 Mayıs’ta Erzurum’da başlayacak şenlikler bir hafta sürecek. Çeşitli animasyon etkinlikleri olacak.
•   Balıkesir Üniversitesi: 12-23 Mayıs arasında yapılacak şenlikte tiyatro, sinema gösterilerinin yanı sıra söyleşiler ve konserler de olacak.
•   Celal Bayar Üniversitesi: Şenlikler 26-30 Mayıs arasında yapılacak. Manisa’daki etkinlik kapsamında öğrenci grupları, folklor ekipleri çıkacak.
•   Çukurova Üniversitesi: Şenlik 12-18 Mayıs arasında yapılacak.
•   Ege Üniversitesi: Şenlikler 20-23 Mayıs arasında yapılacak. İzmir’de amatör 45 müzik grubunun yanı sıra Düş Sokağı Sakinleri, Feridun Düzağaç, Mor ve Ötesi de sahneye çıkacak.
•   Gazi Üniversitesi: Şenlikler 20-23 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Öğrenci gruplarının vereceği konserlerin yanı sıra folklor ve tiyatro gösterileri de olacak.
•   Gaziosmanpaşa Üniversitesi: 4-16 Mayıs arasında Tokat’ta yapılacak şenliklerde tiyatro gösterileri, halk oyunları ve sergiler yer alacak.
•   İnönü Üniversitesi: Şenlikler Malatya’da 12-16 Mayıs arasında yapılacak.
•   Karadeniz Teknik Üniversitesi: 20-27 Mayıs arasında Trabzon’da yapılacak şenliklerde fakülte bölümleri arasında spor karşılaşmaları, amatör grupların müzik ve tiyatro gösterileri yapılacak.
•   Kocaeli Üniversitesi: Bu üniversitede şenlikler çeşitli tarihlere bölünmüş durumda. 23 Mayıs’a kadar okulda futbol, satranç ve tiyatro yarışmaları yapılacak. Yıl sonu partisi ise 13 Haziran’da.
•   Muğla Üniversitesi: 13 Mayıs’a kadar sürecek şenliklerde konserler, tiyatrolar ve sergiler yer alacak.
•   Pamukkale Üniversitesi: Denizli’deki şenlikler 20-23 Mayıs arasında yapılacak.
•   Selçuk Üniversitesi: 12-15 Mayıs arasında Konya’da yapılacak şenliklerde Nil Karaibrahimgil ve Nalan sahneye çıkacak.
•   Süleyman Demirel Üniversitesi: Isparta’daki şenlikler ay sonuna kadar devam edecek.
•   Yüzüncü Yıl Üniversitesi: Şenlikler Van’da 16 Mayıs’a dek sürecek.