18.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Serap Damgacı
Çeşit çeşit peynirleri ve tereyağları, ev yapımı reçelleri, salamı, pastırması, sucuklu yumurtası, kızarmış ekmekleriyle meşhurdur kahvaltı sofralarımız. Hafta içi geçiştirilen kahvaltıların acısını tek bir günde çıkarmak istercesine hafta sonu sabahlarına ayrı bir özen gösterilir. Kahvaltı klasiklerimiz arasına giren bazı tatlar masada sabit kalırken bazen bunlara yeni lezzetler eklenebiliyor. Amerikan kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden olan pankek (pancake) de bu yeni lezzetlerden biri.
Pankeki pek bilmeyenler onu hep tatlı sanıyor. Oysa bu lezzet, tatlı ve tuzlu malzemeler eklenerek istediğiniz gibi hazırlanabiliyor. Temelde yumurta, un, süt ve şekerle hazırlanan bu yiyecek, son zamanlarda o kadar popüler oldu ki sadece pankek yapan birçok mekan açıldı.
Tatlı ve tuzlu seçenekler
Moda’daki Munchies, pankek deyince akla gelen ilk mekanlardan. Sahibi Can Akdaşlı pankekin, kafelerin tatlı menülerinde alt sıralarda bulunan bir yiyecekken bugünlere geldiğini söylüyor. “İnsanların hayatına bu yeni lezzeti sokabilmek için çabaladık” diyor. Munchies’in pankekleri mevsim meyveleri, ev reçeli, fındık, fıstık ezmesi, Nutella ile servis ediliyor. Menüsünü tuzluya çevirmek isteyenler için çeşitli peynirler ve baharatlı soslarla da tüketilebiliyor. Hafta sonları kafede
15 liraya verilen Munchies kahvaltısı
çok ilgi görüyor. İçinde çeşitli soslar
ve meyveyle servis edilen dört pankek
ve sınırsız çay var.
Nutella, reçel, meyve ya da peynir eşlik ediyor
Kadıköy’de pankek üzerine çalışan diğer bir yer Cookline. Mekanda günün her saatinde yenebilecek menüler hazırlanıyor. Mekanın ortaklarından Ebru Elemen, “Pankek ne şekerli nede tuzludur. Siz üzerine nasıl bir tat sürerseniz ulaştığınız tat o olur” diyor. Elemen pankekin yurt dışında üzerine maple şurup (akçaağaç şurubu) dökülerek ve tereyağı ile tüketildiğini ama maple şurubun ülkemizde henüz yaygınlaşmadığını anlatıyor. Elemen pankekin yanında daha çok sıcak süt, sade filtre kahve ve çay içildiğini söylüyor. Cookline’ın pankekli kahvaltı menüsü reçeller, tereyağı, şarküteri ürünleri, peynir çeşitleri, çilek, muz, kivi, Nutella, siyah-beyaz çikolata, fıstık ezmesi, fındık kreması, domates ve salatalık gibi çeşitleri kapsıyor. Menü sınırsız çay ve sosla kişi başı 25 lira.
Yine Anadolu Yakası’nda, Kalamış’taki Maple Barrel Pancake&Crepe&Coffee de yeni açılan pankek mekanlarından. Sahibi Kaan Kıyak, pankekin Türk mutfağında otel ve restoranların menülerinde uzun zamandır bulunduğunu ancak popülerliğinin açılan mekanlarla arttığını söylüyor. Maple Barrel’da 12 adet sınırsız sos, serpme kahvaltı, sınırsız çay ve 4 adet pankeki kapsayan tuzlu menü sadece kahvaltılarda, tatlı menüsü ise günün her saatinde hazırlanabiliyor. Maple Barrel menülerinde kendi özel üretimi olan
süt reçelini de sunuyor. Tuzlu menüler
25, tatlı menüler ise 15 lira.
Seyyar arabada hazırlanıyor
Avrupa Yakası’nın pankekçisiise Bikrep. Karaköy Kemankeş Mahallesi’ndeki, sevimli dekorasyonuyla dikkat çeken mekanın yiyecekleri seyyar bir arabada hazırlanıyor. Mekanın Pan Kahvaltı adını verdiği kahvaltı servisinde 3 adet pankek ile servis edilen beyaz peynir, eski kaşar, dil peyniri, zeytin, domates, Nutella, bal, kaymak, fıstık ezmesi, beyaz çikolata ve meyve çeşitleri var. Fiyatı 22 lira. Diğer öğünlerde Bikrep’in spesiyalitesi, pankekle hazırlanan burger menü, Pan Burger da denenebilir. Fiyatı 17 lira.
Eyüp Kemal Sevinç’ten pratik pankek tarifi
MALZEMELER (4 kişilik)
l1 su bardağı süt
l1 su bardağı un
l1 yumurta
l1/2 paket kabartma tozu
l1 çay kaşığı şeker
l4 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
Bir kasede süt, un, yumurta, kabartma tozu, şeker ve sıvı yağı çırpma teliyle pürüzsüz hale getirin. Tavayı yağlayın ve orta ateşte kızdırın. Hamurdan bir kaşık alarak kızgın tavaya dökün. Hamurun üzerinde baloncuklar oluşmaya başlayınca spatulayla diğer yüzünü çevirin. Her iki yüzünü de pişirin. Servis tabağına alın. Akçaağaç şurubu, kakaolu fındık kreması, reçel çeşitleri ile servis edebilirsiniz.