PazarRoman gibi bel kıvırmak için kurs

Roman gibi bel kıvırmak için kurs

03.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

“Cennet Mahallesi”, “Romantika” gibi yapımlarda oyunculara Roman dansı eğitimi veren Tuncay Okyar’ın hızlandırılmış kursu bu hafta başlıyor. Okyar “Televizyondaki dans yarışmaları ve Romanlarla ilgili diziler bu dansa ilgiyi artırdı” diyor

Roman gibi bel kıvırmak için kurs

Bir “Roman furyası” almış başını gidiyor. “Romanstar” ve “İlle de Roman Olsun” gibi yarışmalar, uzun süre reyting birincisi olan “Cennet Mahallesi” gibi diziler... 34 yıldır halk dansları ile uğraşan, özellikle Trakya havalarıyla ilgilenen Tuncay Okyar bütün bunların Roman dansına olan ilgiyi ve dans kurslarına talebi iyice artırdığını söylüyor. İstanbul Dancetrum Dans Platformu’nda Roman dansı kursları veren Okyar’a göre aslında bu işin ciddi bir tekniği var. Roman dansının ikinci dönem kursları 5 Ağustos’ta başlayacak, haftada iki defa yapılacak.

Roman dansı denince akla sadece “göbek atmak” gelir...
Evet ama öyle değil. Roman dansları bel hareketlerine dayanır. Mesela kolunuzla yaptığınız hareketin belinizle yaptığınız hareketle yüzde yüz ilintisi var. Kıvraklık önemli. Roman dansının ciddi bir tekniği var. Bu kültürü tanıtmak, kabul ettirmek için çok mücadele ettim.

Ne mücadelesi?
Mesela Milli Eğitim Bakanlığı’nın halk dansları yarışmalarında “Romanlar bizim kültürümüzden değil” diye eleniyorduk. Trakya’da Pomaklar, Patriotlar, Romanlar, Gacallar var. Bütün bunların arasından Roman kültürünün neden “Bizden değil” diye elendiğini anlamıyorum. Bunlar oranın insanları oysa. Ancak biz mücadeleye devam ettik ve insanlara Roman dansını kabul ettirdik. Pek çok öğrenci yetiştiriyorum. Bu okullar yarışmalara katılıyor. 

Bugüne kadar kimlerle birlikte çalıştınız? Hangi yapımlarda yer aldınız?
Ney Dans Grubu’nun kuruluşunda yer aldım, Balkan danslarını öğrettim. “Romantika” müzikalinde Tan Sağtürk ile birlikte çalıştık. “Cennet Mahallesi”nin oyuncularına da Roman danslarını ben öğrettim. 

Dancentrum’daki kurslara ilgi nasıl?
Çok büyük. Televizyondaki Roman şarkı ve dans yarışmaları sayesinde de bu kültürün tanınması sağlandı. Genellikle iş kadınları ilgi gösteriyor. Sanıyorum stres atmak için bunu tercih ediyorlar. 25’ten 50 yaşına kadar pek çok öğrencim var.

“Çamaşır yıkamak, tıraş olmak gibi hareketlerden çıkan figürler var”

Roman dansındaki kıvraklık öğrenilebilir mi yoksa doğuştan gelen bir yetenek mi bu?
Yetenek önemli ama dans sonradan öğrenilebilir de. Ama bence ne kadar öğrenirseniz öğrenin, gerçek bir Roman gibi dans etmeniz zor. Çok iyi dans edebilmeniz için yıllar gerekiyor. Bu bir karakter ve tavır dansıdır. 

Tango denince aşk, tutku gelir akla. Roman dansının da anlattığı bir şey var mı?
Romanlar aslında dans ederek mesajlaşırlar. Yapılan figürler hayatta yaşananlarla ilgili. Mesela çamaşır yıkamak, tıraş olmak, paçaları düzeltmek gibi şeylerden çıkan bir sürü hareket var. Yemek yaparken kesme hareketi var mesela. Romanlar eğlenceli insanlar oldukları için de hiç hüzünlü mesajlar yoktur onların danslarında. Danslarda günlük hayatlarını, neşelerini, anlatırlar. Dans ederken konuşurlar aslında. Mesela “çatla da patla” hareketini yaparlar. n

Öğrenciler ne diyor?

Banu Polat (Ev hanımı)
Hem oryantal hem Roman dansları aldım. Romanlar çok neşeli insanlar oldukları için ilgimi çekiyorlar, danslarını da seviyorum. İki torunum var, biraz da kendimi ispatlamak istedim. Geçen kursa katıldım, yeni açılan Roman dansı kursuna yine katılacağım. 

Emine Döşlü (Reklamcı)
Geçen dönem iki toplantı arasında bile derslere geliyordum. Dansı spor olarak görüyorum. Yarım saat Roman oynamak yarım saat yüzmek gibi. Roman dansı bir karakter dansı. Başka dansların aksine buna kendinizden hareketler ve yorum katabiliyorsunuz. Bu çok güzel.