LEZZETRamazanın lezzet sultanlığı başladıRamazan geldi. Canınız da şöyle Ramazan usulü bir pide, Beykoz kebabı ya da güllaç istedi. "Nereye gideceğiz?" diye düşünüyorsanız, işte size bol seçenekli bir Ramazan rehberi...MEHMET KENAN KAYAEkonomik kriz, terör, savaş derken Ramazan biraz "nahoş" geldi bu yıl. Ne eskiden olduğu gibi bol edebiyatlı geçmiş eğlenceler anlatıldı, ne de son yılların Ramazan modası "modern İslam" tartışıldı televizyonlarda. Hepi topu, "Amerika Ramazan’da savaşa mola verecek mi?" onu düşündük biraz.
Ama her yıl olduğu gibi bu yıl da yeme-içme sektörü Ramazan dersini iyi çalıştı ve birçok restoran özel Ramazan mönüsü hazırladı. "Peki mönüde ne var?" derseniz, işte meraklısı için Ramazan’ın lezzet rehberi...
Süreyya’da Boğaz manzarasıİstanbul’un 50 yıllık lokantası Süreyya geçen ay klasik çizgiler taşıyan dekorasyonunu modernize etmiş, Fransız yemekleri ağırlıklı mutfağını da füzyona çevirmişti. Süreyya’nın yeni yüzüyle karşıladığı bu ilk Ramazan’da mönü; peynir, reçel çeşitleri, bal, sucuk, hurma, kuru kayısı gibi iftariyeliklerle açılıyor. Günün çorbası, zeytinyağlılar ve böreklerden sonra da günün yemeği ve tatlılarla son buluyor. Boğaz manzarası eşliğinde yaşayacağınız bu keyifli akşamın karşılığı kişi başı 16 milyon lira.
(0212) 277 58 86
Kızkulesi’nden 11 iftar mönüsü İstanbul’un simge binası Kızkulesi, manzarası ve konumuyla bu Ramazan’ın gözde mekanlarından olmaya aday. Ramazan’a 11 farklı iftar mönüsüyle hazırlanan bu "aşk ve hüzün" kulesinde, iftar tabağı, çorba, börek, ana yemek, salata ve tatlıdan oluşan mönü kişi başı 17 milyon lira.
(0216) 342 47 47
Park Balık’ta şifalı otlarRezene, ısırgan, börülce, şevkibostan gibi otlarla yaptığı yemekler ve salatalarla dikkat çeken Park Balık da bu Ramazan’ın alternatif mekanlarından biri. Park Balık’ın içecekler dahil 15 milyon lira olan mönüsünde isteğe bağlı olarak palamut, lüfer ızgara, kuzu tandır, pastırmalı kuru fasulye ve sebzeli tavuk yemekleri ile güllaç, cevizli kabak gibi tatlılar da servis ediliyor. (0212) 328 20 48
Lale’de Direklerarası eğlencesiAdını Lale Devri’nden alan Feshane’deki Lale Lokantası’nda bu Ramazan boyunca pazartesi ve çarşamba geceleri Direklerarası eğlenceleri ve Gala Gecesi Konserleri eşliğindek geleneksel yemek ve tatlılar sunulacak. Fiyatı kişi başı 21 milyon lira. (0212) 501 73 26
OTELLERHilton’da Beykoz kebabı, Çırağan’da fasıl, Ritz-Carlton’da Ramazan pidesi...The Ritz-Carltonİstanbul’un yeni oteli The Ritz-Carlton Ramazan’ı bu yıl ilk kez karşılıyor. Şef McGowan’ın hazırladığı mönü hayli zengin ama favoriler pideler ve tatlılar. Fiyatı da kişi başı 38 milyon lira.
(0212) 334 44 44
Hilton İstanbulİstanbul’un
yarım asırlık oteli Hilton, bu Ramazan müşterilerini Roof Restaurant’da ağırlıyor. Türk ve Osmanlı yemeklerinden oluşan klasik bir Ramazan mönüsü hazırlayan otelde tatlılar da açık büfede... Hilton’da ayrıca canlı klasik Türk müziği de var. Mönü, kişi başı 29 milyon lira.
(0212) 315 60 00
Polat RenaissancePolat Renaissance İstanbul, Ramazan ayını fasıl müziği eşliğinde Mangal ve Marmara lokantalarında karşılıyor. Otelde Ramazan’a özgü tatlılar ise Polat Renaissance Patisserie’de servis ediliyor... Fiyatlar: 22.5-25 milyon lira. (0212) 663 17 00
Çırağan Kempinskiİstanbul’un bir başka ünlü oteli Çırağan Kempinski’nin Ramazan programı otel bünyesindeki Laledan ile saraydaki Tuğra restoranlarda. Tuğra’da fasıl; Laledan’da ise cumartesi ve pazar İftar Büfesi, diğer günlerde de Ramazan Mönüsü var. Tatlılar da Tuğra’nın meşhur tatlı arabasından... Fiyatlar 40-45 milyon lira. (0212) 258 33 77 - 7235
Four Seasons’da çocuklara indirimEski Sultanahmet Cezaevi, Four Seasons Otel’e dönüştüğünden beri yalnız İstanbul’un değil Avrupa’nın da gözbebeği oldu. Geçen ay Conde Nast Traveler dergisi tarafından Avrupa’nın en iyi oteli seçilen Four Seasons’da her Ramazan’da olduğu gibi bu yıl da iftariyelikler, geleneksel Türk yemekleri ve tatlılardan oluşan zengin bir mönü var. Cuma, cumartesi ve pazar günleri ut ve kanun eşliğinde geleneksel Türk müziğiyle renklenecek bu iftar yemeklerinin karşılığı ise (kişi başı / açık büfe) 25 milyon lira. 12 yaş üstü çocuklara da yarı yarıya. (0212) 638 82 00
Armada’da sağlıklı mönüSon yıllarda hazırladığı farklı iftar mönüleriyle dikkat çeken Armada Oteli’nde bu yıl da sağlıklı ve hafif yemekler dikkati çekiyor. Otelde, masada demlenen çay eşliğinde, sahanda soğanlı yumurta, tepsi böreği, mevsim zeytinyağlıları, piliç kavurma gibi yemeklerden oluşan mönü Ahırkapı Lokantası’nda 15 milyon, Sera’da 18 milyon lira. (0212) 638 13 70
KEBAPÇILARTarihi köşkte Güneydoğu mutfağıBu yıl Ramazan dersini iyi çalışanlar arasında İstanbul’un ünlü kebapçıları da var. Levent’teki şubesiyle 7 yıldır popülaritesini hiç yitirmeyen Köşebaşı, bu Ramazan’a Fenerbahçe ve Maslak’taki şubeleriyle de merhaba diyor. Eski Ramazanlar’ı özleyenlere tüyo vermek gerekirse, Köşebaşı’nın Fenerbahçe’deki tarihi Kurukahveciler Köşkü’nde hizmet veren şubesi bu nostaljiye çok uygun. Yaldızlı tavanları, ahşap merdivenleri ve bol ağaçlı bahçesiyle İstanbul’un "en süslü" kebap mekanı olan Fenerbahçe Köşebaşı’nın mutfağında da ünlü kebapçı Sezai Usta var. Tulum peyniri, zeytin, hurma ve pastırmayla açılan mönü ise çorbadan lahmacuna, gavurdağı salatasından çöp şişe, kebaptan künefeye kadar Güneydoğu mutfağının bütün sırrına sahip. Köşebaşı’nın iftar mönüsü kişi başı 15 milyon lira.
Fenerbahçe: (0216) 363 58 56, Levent: (0212) 270 24 33
İskender isteyenler Bursalı Kebapçı’ya...Bursa mutfağının İstanbul’daki temsilcisi Bursalı Kebapçı, bu Ramazan’a kendi mönüsüyle Ramazan yemeklerini harmanlayarak giriyor. Bursalı Kebapçı’nın Ramazan pidesiyle açılan mönüsünde turşu tabağı, çentik böreği, İskender kebap ya da köfteyle tatlı ve limitsiz çay-kahve servisi de var, ücreti ise kişi başı 13 milyon lira. (0212) 264 63 98
PAZAR