12.10.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
14 çocuğu bulunan dede Casaretto, sultanın daveti üzerine küçük çocukları ve karısıyla İstanbula göç ediyor. Galatada Casaretto isimli bir han inşa ediyor. Bu handaki imalathanesinde Osmanlı sarayına ve şehrin önemli simalarına makarna üretiyor. Ancak savaşın çıkmasıyla Casaretto ailesi İtalyaya geri dönüyor. Cumhuriyetin ilanından sonra İtalyaya gidenlerin bir kısmı İstanbul ve İzmir gibi şehirlere geri geliyor. Ancak Casaretto ailesinden bir daha makarnacılıkla uğraşan kimse olmuyor. Makarnalarıyla ünlü Pasta Presto Snack, makarnaseverlere dört yıldır Nişantaşı Valikonağı Caddesinde hizmet veriyordu. Bu mekanın yaz başında bir kardeşi oldu: Pasta Presto Ristorante Italiano. Restoranın sahibi Hakan Oray. Orayın İtalyan ortağının ismi ise Fabrizio Casaretto. Casaretto, Sultan Abdülaziz tarafından İstanbula getirilen, pesto sosuyla ünlü Agostino Casaretto ailesinin son kuşağından. Cenovalı makarna ustası Agostino Casarettonun torunu. Altıncı nesil Casaretto, ailesinin bıraktığı işe tesadüf eseri 32 yaşında girmiş. Şimdi de Sultan Abdülazizin, İtalya seyahati sırasında Casarettonun restoranında tattığı fesleğenle yapılan pesto soslu el yapımı makarnasının lezzetini Pasta Presto Ristorante Italianoda sürdürüyor. Burada tadabileceğiniz pesto soslu makarna 150 yıllık özel bir tarife sahip. Annesi Fransız, babası İtalyan olan ve İstanbul doğumlu Fabrizio Casaretto makarna işine girişini şöyle anlatıyor: "Büyükannemin, büyük büyük dedem Agostino hakkında anlattıklarıyla büyüdüm. Evde makarna yapmak bizim için bir aile geleneği. Küçükken mutfağa girer, annemin makarna yapışını izlerdim. 150 yıllık pesto sosunu hâlâ aynı tarifle yapıyorum. Evde arkadaşlarıma makarna partileri veriyordum. Ticaretle uğraşsam da hayalimde hep bu eski aile mesleğini yaşatmak vardı. Arkadaşım Hakan Oray, Pasta Presto Snackin ardından Pasta Presto Ristorante Italianoyu açmaya karar verince beni aradı ve el yapımı makarnayı öğretmemi istedi. Evinde hazırladığım makarnaya bayıldı ve beni ortağı yaptı."Pesto soslu makarnanızın sırrı nedir diye sorduğumuz Casaretto bu makarnanın içinde fesleğen, çam fıstığı, zeytinyağı ve sarmısak bulunduğunu söylüyor. Ancak tarifi vermiyor. "Sosun sırrı içindeki malzemenin kıvamında" diyor. En çok domates soslu makarna yeniyor Casaretto "Burada 18 çeşit makarna var ama en çok domates soslu makarna satılıyor. Çocukların en sevdiği makarna bolonez soslu olanı. Acı sevenler Arabbiatadan vazgeçemiyor" diyor. Mekanın en sevilen pizzası ise kapalı pizza Calzone Mista. Pasta Presto Ristorantenin tiramisusu da seviliyor. Ameretto ve mascorpone peyniriyle hazırlanan bu tatlının dışında elmalı pay da bulunuyor. Mekanın ünlü müşterileri arasında Yaşar Kemal, Tamer Karadağlı, Arzum Onan, Mehmet Aslantuğ ve Selin Toktay gibi ün-lüler var. Yaşar Kemal, Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ da sık sık gidiyor