02.03.2025 - 02:01 | Son Güncellenme:
Feride Ağır
Diyetisyen Feride Ağır - 11 ayın sultanı ramazan geldi ve dün gece ikinci orucumuza niyetlendik bile. Ramazan ayı Müslümanlar için son derece kıymetli, mübarek, günahların affolunduğuna inanılan bir ay olmasının yanı sıra aslında Yaradan tarafından insanlığa “Oruç ile detoks yap” mesajının verildiği bir ibadet şekli. Sadece İslamiyette değil tüm dinlerde ritüelleri farklı olsa da oruç var. Farklı dönemlerde farklı zaman aralıkları ile uygulanıyor ancak tüm dinler orucu emrediyor. Haydi şimdi Müslümanların en önemli ibadetlerinden biri olan ramazan orucunu bir de beslenme bilimi ve sıhhat açısından inceleyelim...
Vücudumuzda doğduğumuz andan itibaren salgılanmaya başlayan ve ergenliğimiz sona erdiğinde salgısı duran bir hormon var: ‘Büyüme hormonu’. Büyüme hormonu 18 ila 20’li yaşlardan itibaren inaktif hâle gelir. Büyüme hormonunu vücutta yeniden aktif hâle getiren şey ise 12 saati geçen açlık sürecidir. Vücut, 12 saati aşkın aç ve susuz kaldığında kendini korumak ve onarmak amacı ile yıllar önce aktivitesini kaybetmiş olan büyüme hormonunu yeniden salgılamaya başlar. Amaç yeniden büyümek değil hasarlı hücrelerin tedavisi, onarımıdır.
Ağız kokusu fazla toksinlere işaret eder
Oruçla birlikte vücuttaki hasarlı hücreler tedavi edilmeye başlar, toksinler süpürülerek dışarıya atılır, dokulardan sökülüp kana verilen toksinler orucun ilk günlerinde müthiş bir baş ağrısına sebep olur. Oruç tutarken baş ağrınız ve ağız kokunuz ne kadar fazla ise vücudunuz o kadar kirlenmiş, bir o kadar da toksinlerle dolmuş demektir. 16 saatlik açlık boyunca sindirim enzimleri ve organları dinlenirken vücut içinde bir onarım başlar ve bu temizlenme ve onarım işlemi 30 gün boyunca devam eder.
Yeşil gıdalar arınmayı artırır
Yeşil yapraklı sebzeler ve yeşillik içeren salatalar bol miktarda klorofil içerir. Klorofilin sağlık üzerindeki etkileri, geniş bir yelpazeye yayılır. Araştırmalar, bu doğal bileşenin kanı temizleme, oksijen taşıma kapasitesini artırma ve hücre yenilenmesini destekleme gibi özelliklere sahip olduğunu gösterir. Klorofilin faydaları arasında, bağışıklık sistemini desteklemek de bulunur. Ayrıca kötü kolesterolün düşürülmesine ve sindirim sisteminin düzenlenmesine de destek olur. Bu değerli bileşik, vücuttaki oksijen seviyesini artırarak daha canlı ve enerjik hissetmemize yardımcı olur, bu da günlük performansımızı olumlu yönde etkileyebilir.
Klorofil, aynı zamanda güçlü bir antioksidan olarak da işlev görür. Vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önlemeye ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Bu etkileriyle, cildin sağlığını koruma ve genç bir görünümün uzun süre muhafaza edilmesine yardımcı olur. Sahurda ve iftarda klorofil içeren yeşil yapraklı sebzeler ve salata tüketimi oruçla birlikte arınmayı artırır.
Oruç tutmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
* Yağ yakımını hızlandırarak kilo kaybına destek olur
* Kandaki yağ, kolesterol ve diğer lipid türlerini düşürmeye yardım eder
* Oruç tutmak oksidatif stresi azaltıp bağışıklığı destekler
* Detoksifikasyonu artırarak zararlı toksinlerden arındırmayı destekler
* Karaciğer fonksiyonunda iyileşme sağlayabilir
* Vücuttaki enflamasyonu azaltır
* Mide ve bağırsakları dinlendirerek detoks etkisi yapar
* Kan şekerini düşürür
* Oruç tutmak zihinsel fonksiyonların işlevini artırır
* Cildi canlandırarak güç verir
* Oruç tutmak kalp sağlığını destekler
* Büyüme hormonu salgısını artırır
* Oruç tutmak kişinin irade, sabır ve empati gibi manevi yeteneklerini artırır
* Psikolojik olarak rahatlık verir
Sağlıklı sahur ve iftar menüsü örneği
SAHUR:
* Sahurdan 15 dakika önce 1 adet probiyotik + 1 adet omega3 bağışıklığı güçlendirir yağ yakımını hızlandırır.
* 1 bardak süt
* 1 dilim ıspanak böreği
* 1 haşlanmış yumurta
* 1 tabak mevsim yeşilliği
* 1 kivi
* En az 4 bardak su tüketimi öneririm
* 3 adet hurma ile orucu açmak kan şekerini hızlıca dengeler ve çok düşük kan şekeri ile aşırı yemek yemeyi önler.
* 1 kase mercimek çorbası
* 5 adet ızgara köfte
* 8 kaşık barbunya pilaki
* 2 dilim Ramazan pidesi
* Bol salata
Ara Öğün:
* 1 kupa sağlıklı Ramazan şerbeti
* 1 dilim güllaç + 1 bardak tarçınlı süt
Ara öğün:
* 1 kupa sağlıklı Ramazan şerbeti
* 2 meyve
* En az 6 bardak su tüketimi öneririm
Ramazan şerbeti tarifi
3 bardak kaynamış sıcak suya 1 tutam zeytin yaprağı, 1 tutam hibiskus, 1 çubuk tarçın, 1 parça meyan kökü eklenip 10 dakika demlenir ve süzülür. Soğutulup tüketilir.