10.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:
vmilorster@gmail.com Jak ile damak zevkimiz birbirine çok uygun. Yerine göre iyi bir kokoreç ya da tuzlamayı Beluga havyarı ya da Fransız trüfüne yeğleyecek biri. Öyle süslenip püslenmiş sunum şekillerinden de etkilenmiyor. İşin özüne bakıyor. Uluslararası yemek deneyimi takdire şayan.Davetliler arasında çocukluk arkadaşım ve şarap uzmanı Esra Onat da var. Ben yurtdışında ünlenmiş çok şarap uzmanı ve üreticisiyle birlikte oldum. Kanımca şarapla ilgilenen hanımlar biz erkeklerde olmayan meziyetlere sahip. Koku duyguları bizden farklı gelişmiş oluyor, özellikle zarif ve kadifemsi şaraplara gereken değeri veriyorlar. Benim eşim ve Esra'nın arkadaşıyla birlikte beş kişiyiz.Önce beş değişik başlangıç söylüyoruz: Puruhi (ıspanaklı mantı), yaprak dolma, patlıcan sarma, arnavutciğeri ve peynirli suböreği. Peru Fahri Konsolosu Jak Hayim beyin davetlisi olarak Kanyon Alışveriş Merkezi'nde açılan Konyalı'da güzel bir öğle yemeği yedik. Başlangıçları ısmarlar ısmarlamaz Esra ve ben soluğu lokantanın arkasındaki şarap kavında alıyoruz. Isı ve rutubet mükemmel. Darısı başka lokantaların başına.Seçtiğimiz 80 YTL'lik 2004 Barbera geliyor. Maalesef ikincil fermantasyondan geçmekte şişe içinde (neredeyse gazoz gibi köpürmüş). Benim tahminim, çok sıcakta beklemiş lokantaya gelmeden önce. İkinci bir şişe getirtiyoruz. O da bozuk. Garsonlar son derece terbiyeli ve durumdan üzgün. Şarap listesini istiyoruz. Esra 2003 Frescobaldi Chianti ısmarlıyor. Bu arada başlangıçlar da geliyor.Lokanta ilk falsoyu bu sırada veriyor. Frescobaldi gelmek bilmiyor. İtalya'dan kendisi uçakla mı gelecek diye şakalaşıyoruz aramızda. Biz başlangıçları bitirdikten çok sonra garson elinde iki Chianti şişesiyle geliyor. İkisi de başka yıllar; üreticileri ve tabii ki fiyatları farklı. 2001 Castello d'Albola olsun ama hemen aç diyoruz.Başlangıçlar arasında da bazı falsolar var. Arnavutciğeri yenmeyecek kadar kötü. Hem yanmış hem beklemiş. Geldiği gibi gidiyor. Patlıcan sarmanın içindeki pirinç fazla sert. Buna karşılık yaprak dolma enfes. Kullanılan asma yaprağı taze ve içi ne aşırı diri ne de çok yumuşak. Tam kıvamında. Puruhiden de kimse yakınmıyor. Suböreği ince ve sütle haşlanmış. Ben fazla katlısını tercih ederim ama hepimiz kaliteden memnunuz. Lokantanın ilk falsosu Eşime kuzu tandır tavsiye ediliyor. Ön kol ve yağlı kısmından olsun diyoruz. Ben yoğurtlu kebap (İskender) ısmarlıyorum. Ayrıca ortaya kuzu pirzolası ve patlıcan beğendi de getirtiyoruz.Esra'nın arkadaşı beğendili kebaptan çok memnun. Hepimiz tadına bakıyoruz. Uzun süredir bu kadar ve hakkını vererek yapılanını yememiştim. Ellerine sağlık. Ortaya gelen domatesli pilav da çok iyi.Döner vasat. Yarısı kuzuymuş ama kuru. Pidesi çok gevşemiş. Kullandıkları yoğurt ve domates sosu çok kaliteli. Hiçbir dönercide görmediğim kadar kaliteli bu ikisi. Ama yoğurt ve ev yapımı salça için 28 YTL biraz fazla!Eşimin ısmarladığı kuzu tandır çok kötü. Son derece kuru. Mutfağa girmek istiyorum. İzin vermiyorlar. Camekandan mutfağa bakıp garsonla konuşuyorum. Başka bir yerde pişip buraya geliyormuş ve benmaride bekletiliyormuş tekrar ısıtılmadan önce. Pes doğrusu. Herhalde Paris ya da Roma'da şehrin önde gelen lokantalarından biri aynı şeyi yapsa bu bir skandal olur. Dönerin de neden vasat olduğu anlaşılıyor. Odun ateşinde değil, düpedüz doğalgazla pişiyor. Nedeni alışveriş merkezlerinde buna izin verilmemesiymiş. Olabilir ama o zaman alışveriş merkezinde kurulmaması lazım Türk mutfağını en iyi şekilde temsil etmek isteyen pahalı bir lokantanın. Kuzu pirzolayla moralimiz yerine geliyor. Bir tek tuzu eksik (kaya tuzu yaraşır). Kullanılan et çok iyi. Tam istediğimiz gibi orta az pişmiş. İstanbul'da yediğim en iyi pirzolalardan. Ismarladığımız Chianti şarabı da kuzu pirzolayla çok iyi gidiyor. Şişesinin 160 YTL olduğunu öğreniyorum. Yurtdışında 20 avro olabilir lokantalarda.Şerbet ikramından sonra hesap geliyor. Gözucuyla bakarak Jak'ın 620 YTL falan fakirleştiğini görüyorum. nTel: (0212) 353 04 50 Beğendili kebap lezzetli DEĞERLENDİRME: 6,5 / 10 Tatlılar da çok iyi. Konyalı'nın höşmerim helvası aslına uygun. Su muhallebisi güzel ve yanında gelen çilekler benim artık manavlarda bulabildiğim kalitenin çok üstünde. Portakallı baklava özellikle enfes. İçinde tatlı portakal kabukları var. Aşurenin malzemesi gereğinden fazla. Fırın sütlaç ise kusursuz. Fırın sütlaç kusursuz Yeni lezzetler Fenerbahçe Park Residence'ın girişinde açılan Mr. Grill Restaurant'ın mönüsünde ızgara et ve balık çeşitlerinin yanı sıra salatalar, makarnalar, çorbalar, tatlılar da bulunuyor. Haftanın her günü 12.00-24.00 saatleri arasında hizmet veren mekanın mini bir barı da var. Fenerbahçe'de ızgara keyfi İstanbul'un en ünlü restoranlarından biri olan Ulus 29'da, artık yalnızca akşam yemeklerinde değil, öğle yemeklerinde de suşi siparişi verebiliyorsunuz. Ulus 29'da suşi zamanı Mövenpick Hotel Istanbul, AzzuR Restaurant'ta 16 Aralık tarihine kadar Tayland Yemekleri Festivali düzenleniyor. Mönüde hindistancevizli tavuk çorbası, istiridye soslu kızarmış dana eti, deniz mahsullü kızarmış pilav gibi lezzetlere yer veriliyor. Tayland yemekleri festivali