PazarMiss Pizza'nın pizzaları nefis

Miss Pizza'nın pizzaları nefis

05.03.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hem lezzetli hem de sağlıklı pizzalar yemek isterseniz, Cihangir'deki Miss Pizza'yı ziyaret edebilirsiniz

Miss Pizzanın pizzaları nefis

vmilorster@gmail.com Ne yazık ki kötü malzemeli ve dondurulmuş hamurdan yapılan pizzalar günümüzde geniş bir pazara hitap eden muazzam bir endüstri haline geldi. Bu işi bir endüstriyel dal haline çevirenler de tabii pizzanın anavatanı İtalyanlar değil, "fast food" kavramını ortaya çıkaran ve daha çok yaşamak için yemek yiyen Amerikalılar. Pizza deyince aklınıza ne gelir? Benim aklıma öğrencilik yılları, uzayıp giden geceler ve bir yandan ders çalışmaya çalışırken bir yandan da telefonla ısmarladığımız lastik gibi mozzarella peyniri ve kötü domates salçası ile doldurulmuş deve hamurunu sırf karın doyurmak için mideye indirmek geliyor. Sonra da taş gibi bir mideyle uyumaya çalışmak! Amerika'da ne zaman bir şirkette ya da üniversitede öğle yemeği vakti gelse ve dışarıda yenecek vakit olmasa hemen Domino's, Papa John's gibi şirketlerden birinden pizza ısmarlanır ve binlerce boş kalori şuursuzca bir şekilde galonlarca kola içerek mideye indirilir. Sonra da yetişsin imdata diyet endüstrisi!Ne yazık. Çünkü iyi bir pizza hem sağlıklı hem lezzetli bir hamur işi çeşidi. Bu işin merkezi tabii ki bir zamanlar Maradona'nın tahtını kurduğu İtalya'nın Napoli şehri ve civarı. Napoli'ye yolunuz düşerse göreceksiniz ki binlerce insan öğlenleri ince yağlı kağıda sarılmış ve mendil gibi dürülmüş güzelim pizzaları büyük iştahla yerler. Pek kilolu insan da göremezsiniz.Son derece ucuza yiyebileceğiniz bu pizzaların tadına bakın yerlilerin rağbet ettiği bir pizzacıda. Hamur oldukça ince ve kenarı iyi pişmiş, kıtır, ortası ise yumuşak, sulu, adeta bir bulut gibi hafif. Pizzayı ağzınıza yaklaştırırken içinize güzel hafif ekşimsi maya ve külleşmiş odun kömürü aromalarını çekiyorsunuz. Ağzınızda da, eğer domatesli pizza yiyorsanız, hayatta yiyebileceğiniz en güzel domatesin, San Marino denen domates çeşidinin emsalsiz lezzeti kalıyor.Öyle 100 çeşit abur cubur yok yediğiniz pizzada. Mutlaka sebze ya da salata (mesela roka) var ve çok lezzetli. Orta büyüklü bir pizzayı yedikten sonra kendinizi kuş gibi hissediyorsunuz. Tabii fast food bu ama İtalyan işi! İtalyan işi fast food Eğer Napoli'yi ziyaret etmek kısa süreli planlarınız arasında değilse şöyle bir Cihangir'e uzanmanızı öneririm. Orada iki genç hanımın işlettiği küçücük bir pizzacı var: Miss Pizza. Gözünüze ilk ilişen güzel taş fırın. Hamur elle açılıyor. Fırın odun fırını. Harıl harıl yanıyor. Sade ama yaptıkları işi çok ciddiye alan bir yer burası. Her müşteriyi hoşnut kılmaya, ayakta kalanlara bir şekilde yer bulmaya çalışıyor iki hanım. Tabii tezgahta yer varsa oraya da ilişip pizzaların yapılmasını seyredebilirsiniz.Her şey taze yapıldığı için pizzanızı beklerken güzel bir roka salatası ısmarlayabilirsiniz. İnce dilimlenmiş Reggiano peyniri, balzamik sirkesi ve nar taneleri ile geliyor. Düşünüyorum. Ucuz balzamik yerine nar ekşisi kullanmak daha akıllıca değil mi?Pizzalar beklediğinize değiyor. Hamurun dışı kıtır, içi sulu. Malzemeler iyi. Salamlar İtalya'dan ithal edilmiş ve pizzada kullanmak için uygun. Pizza Funghi çok iyi. Pizza Roka da oldukça iyi. Kullanılan malzemeler, kestane mantarı ya da kiraz domates, kaliteli ve kıvamında. Peynir aşırı kullanılmamış ama mesela kullanılan gorgonzola peyniri standart üstü. Ayrıca eğer isterseniz ufak tefek değişiklikler de yapıyorlar listedeki pizzalarda. Örneğin dayımın yaptığı gibi tek bir pizza ısmarlayıp iki ayrı pizzayı yarımşar porsiyon olarak da tadabilirsiniz. Biz bu şekilde Pizza Cotto'yu mu Pizza Milano'yu mu daha çok seveceğimize karar verecektik. Karar veremedik! İkisi de çok iyiydi. Beklediğinize değiyor Daha iyisi olabilir mi? Napoli'nin en iyi pizzacıları çok özel zanaatkar unları kullanıyor ve bildiğim kadarıyla doğal maya ile mayalama yapıyorlar. Bu yöntemle tabii verim düşük oluyor çünkü fermantasyon çok uzuyor, 36 saati bile buluyor. Ayrıca kullanılan domates, dediğim gibi, çok özel bir ürün. Miss Pizza'da yediğim pizzalar bu düzeye ulaşmıyor. Ama Napoli ve civarını saymazsanız Miss Pizza benim diyen pizzacı ile boy ölçüşür.Bir de ısmarlama stratejisi önemli. Katkı maddesi konulmadığı için pizzalar çabuk soğuyor ve lastikleşiyor. Diyelim dört kişisiniz ve dört pizza ısmarlayacaksınız. Önce iki tane ısmarlayın, onlar gelir gelmez diğer ikisini ısmarlayın. Tabii ayakta bekleyen aç insanlar varsa, bu stratejiyi başarıyla uygulamak için biraz vurdumduymaz olmanız lazım. Pizzalar genellikle 13-15 YTL. Korkum şu ki Miss Pizza çok popüler olup genişlemeye ya da kapasite artırmaya çalışırsa kalite bozulabilir. İnşallah böyle olmaz ve mis gibi pizzaları yemek için İtalya'ya gitmek gerekmez. Tel: (0212) 251 32 78-9 Katkı maddesi yok DEĞERLENDİRME: * * * * Değerlendirme yapılırken, sadece ve sadece yemeğin kalitesi notlanıyor. Mekanlar bir ile beş yıldız arası değerlendiriliyor. * Kötü** Vasat*** İyi**** Çok iyi***** Türünün en iyisi YILDIZLAR