17.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gizem Coşkunarda / gizem.coskunarda@milliyet.com.tr
İlk önce şunu sormak istiyorum, Mardinli misiniz ve neden Mardinliler bu işin üstadı?
Safkan Mardinliyim. Bu soru yıllardır soruluyor, çok önemli bir nedeni var. Çünkü el işçiliği gerektiriyor. Çok ince bir işçilik ve Mardinliler iç pilavını da çok iyi yapar. Yani hem el marifeti hem damak tadı işi olunca ortaya bu çıkıyor.
Midye Ermeni mezesidir
Peki Mardin’de bunu ilk kim başlatmış? Bir hikayesi var mı bunun?
Kendimden örnek vereyim: Benim ailem bu işi İzmir’de öğrenmişler. Sonra İstanbul’a gelip devam etmişler biz de onlardan öğrendik. Genelde hikaye böyle gelişiyor ama özünde bu Rum ve Ermeni mezesidir.Onların yapım şekli daha ağır ve yoğun bir meze gibiydi. Bana kalırsa öyle yakışmıyor. Biz bunu biraz daha hafifleştirip,kendi damak zevkimize uygun hale getirdik.
Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz? Günlük satışlarınız ne kadar?
8 yaşından beri yapıyorum yani 30 yıl oldu. Midyeci arabasından böyle bir dükkana geçiş daha önce olmamış biz bunu yapmış olduk. Bizim satışlarımız dünyada rekorlar kırar şu anda. Guinness’e başvuru yapmayı düşünüyoruz. Günlük 30- 70 bin arasında satışımız var.
Çalışma saatleriniz nasıl? Genelde gece kulübünden çıkan insanlar mı geliyor ?
Öğlen 11 gibi açıp sabah 3-4 gibi kapatıyoruz.O artık değişti. Sabahın köründe bile gelip midyeyle kahvaltı yapıyorlar.
Midyeler nereden geliyor? Fiyatları nedir?
Çiftlikte yetiştiriyoruz ve Marmara Adası’ndaki bir çiftlikten geliyor. Profesyonel bir sistem ile hijyenik şekilde yetiştiriliyor. Maliyeti bize diğer midyecilerden daha fazla oluyor ve midyeye göre fiyatı değiştirmeden 1 liraya satıyoruz.
Avrupa'da şube açacağım
Yanınızda kaç kişi çalışıyor?
Şu anda 43 sigortalı elemanımız var bazen yoğunluğa göre saatlik çalışan da alıyoruz, 70-80’i buluyor. Öğrenciler de var, üniversite mezunları da, yanımızda çalışan bir psikolog bile var.
İleriye dönük hedefleriniz nedir?
Benim hedefim nasıl bize hamburgeri, pizzayı sevdirdilerse ben de onlara midye ve kokoreçi sevdirmeyi planlıyorum. Zaten gelen yabancı turistler çok beğenerek yiyor. Midyeci Ahmet’in diğer şubelerini franchise olarak vermeyi planlıyorum. Hatta hedeflerim arasında ilk önce Avrupa’da bir şube açmak var.
Aşırı tanınıyorsunuz ve herkes sizinle fotoğraf çektirmek istiyor. Bu konuyu nasıl idare ediyorsunuz? Sıkılmıyor musunuz?
Bunun boyutlarını akşam 10’dan sonra görmelisiniz. Kucaktan kucağa atıyorlar beni resmen. Çok mutluluk verici insanların sizi sevmesi. Sonuç olarak ben şarkı söylemiyorum, resim yapmıyorum sadece midye yapıyorum ama midyeden ünlü olan tek adamım. Bu beni daha da mutlu ediyor. Dükkan açmadan önce de tezgahta Beyoğlu’nda satış yaparken popülerdim, orada da tezgaha gelen herkes beni tanır, sohbet ederdi.