PazarKurs verenler anlatıyor

Kurs verenler anlatıyor

07.09.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni başlayanlar için bilgiler

Kurs verenler anlatıyor





Bu yazın en popüler sporlarından biri Scuba-satıhtan bağımsız aletli dalıştı. Özellikle bu sene kadınların rağbet ettiği scuba'yı, başlamayı düşünenler için araştırdık ve merak edilen soruları cevaplaması için Deniz Feneri Dalış Merkezi'nden 1 yıldız eğitmen Zeynep Dursun'la konuştuk. Dursun kendi merkezlerine başvuruların yüzde 100 arttığını, kadın öğrenci sayısının da geçen yıla göre iki katına çıktığını söylüyor.

"Türkiye karasularında tek bir köpekbalığı saldırısı olmadı"

Spor olarak kabul edilmesinin yanı sıra scuba'nın arama kurtarma anlamında da önemi arttı. Özellikle 17 Ağustos depreminden sonra bu tip çalışmaların yalnızca karayla sınırlı kalmaması, sualtında yapılması gerektiği anlaşıldı. Mesela bu amaçla Yeditepe Üniversitesi'nin arama kurtarma ekibine dalış dersleri verdik.


Geçen yaz dalış merkezimizde kayıtlı 350 öğrenci varken 2003 yazında bu rakam 600. Çok ciddi bir artış var. Kadınlarda da önemli bir artış söz konusu. Geçen seneye kadar tüm yılların toplamında kayıtlı 40 kadın öğrenci bulunurken bu sene bu rakam 90'ın üzerine çıkmış durumda.


Hayır, dalmak için illa da eğitim almak gerekmiyor. Discovery denilen bir keşif dalışı var. Sualtını ya da dalgıçlığı merak edenler, deneme amaçlı böyle bir şey yapabilir. Elinizi kolunuzu sallayarak, eğitim almadan da dalmanız mümkün.


Sportif dalışların da kuralları var. Bunlara uyulduğu sürece vurgun olması mümkün değil. Dalışın öncesi, sonrası hep planlanır. Zaten dalış bilgisayarlarımızla ve buddy ("arkadaş, ahbap" olarak çevrilebilir) sistemi sayesinde grup halinde dalıyoruz. Suyun altında herkes birbirine göz kulak olur. Tabii her şeyi eğitmenler yapıyor. Scuba karşıdan karşıya geçmekten daha güvenli.


Türkiye karasularında kaydedilmiş tek bir köpekbalığı saldırısı yok. Biz onlarla yüzebilmek için özel olarak Marmaris'e dalışa gidiyoruz.


Saroz popüler ve çok tercih edilen bir yer. Çünkü I. Dünya Savaşı'ndan kalma pek çok batık bulunuyor. Ayrıca suyu da çok berrak.


Dalış sezonunun bitmesi gibi bir durum söz konusu değil. Giydiğimiz özel giysilerle suyun altında soğuktan korunabiliyoruz. Özellikle kışın güneye gidiyoruz, sular sıcak oluyor. Bunun dışında, Kızıldeniz ve Kıbrıs'a turlar düzenleniyor.

Sadece kadın eğitmen isteyen tesettürlü öğrenciler...

Bu işin bir yaşı yok. 14 yaşını doldurmuş herkes dalabilir. Bizim 80 yaşında öğrencimiz de var. Ayrıca yüzme bilmeyen insanlar geliyor, dalmak istiyorlar ve çekinerek itiraf ediyorlar. Ancak suyun altına girdiklerinde yüzme bilen bir insandan çok daha iyi uyum sağlıyorlar. Çünkü yüzme bilenler dengelerini sağlamak için alıştıkları yüzme hareketlerini kullanıyorlar. Yüzme bilmeyen insanlar daha rahat dalıyor.


Bu yıl özellikle üniversite öğrencileri arasında popüler oldu. Ama belli bir profil vermek zor. Orta yaşlı işkadınlarından, kadın eğitmen isteyen tesettürlülere kadar her kesimden öğrenci var.


Öncelikle 1 yıldız kursuna katılmak gerekiyor. Fiyatlar kulüpten kulübe değişmekle birlikte, Deniz Feneri'nde kurs ücreti 200 milyon lira. Bu fiyata beş eğitim dalışı ve tüm dalış malzemeleri dahil. Dört dersten oluşan teorik eğitimden sonra verdiğimiz bröveyle dalış hayatınız başlar. Dalışlar 15 milyon, discovery 30 milyon lira. Ulaşım ve tekne fiyatı değişiyor. Dalış sporu artık sadece ekonomik imkanları yüksek olanların yaptığı bir spor olmaktan çıktı. Birçok üniversite öğrencisi harçlıklarından biriktirdikleri parayla dalabiliyor.


Normal gündüz dalışının yanı sıra batık dalışları var, mağara dalışı, gece dalışı, akıntı dalışı, irtifa dalışı... Hepsinin manzarası ayrı.


Hep sualtını merak ederdim. 15 yaşındayken abim dalmaya başladı ve bana da teklif etti. Şu an 23 yaşındayım, o gün bu gündür dalıyorum.


İnsanlar yarım saat suyun altında kalabilmek için o kadar yolu kat ediyor. İşte dalış böyle bir tutku. Sualtındayken karadaki yaşam unutulur. Orada dedikodu yok, çıkar yok, sahte hiçbir şey yok. Bir balık size yalan söyleyemez, bir mercan iyi niyetinizi kullanamaz. Tel: 0532 307 80 30

"Dalıcı sayısı bir yılda 5 bin yükseldi"
Altuner Peker (Türkiye Sualtı Sporları Can Kurtarma Sukayağı ve Paletli Yüzme Federasyonu-SCSPF)
Yeni başlayanları bilgilendirmeyi amaçlayan CD'lerimiz, kitaplarımız, yeni hazırladığımız bir internet sitemiz (www.scspf.gov.tr) var. Dalış kulüpleriyle ilgili her türlü bilgiye oradan ulaşılabilir. Geçen sene Türkiye'de 35 bin dalıcı vardı. Bu rakam bu sene 40 bin civarı. Federasyon geçen sene 189, bu sene ise 190 dalış merkezine yetki belgesi verdi.
Tel: (0312) 310 41 36-309 65 41

"Kadınların oranı yüzde 60'a çıktı"
Savaş Yapman (Kadıköy Sualtı Merkezi-İstanbul)
Bu sene dalış öğrenmek için başvuranların sayısında yüzde 100 artış var. Özellikle kadınlar ve 25-45 yaş arası kesim çok fazla. Geçen yaz yüzde 30'larda olan kadın öğrenci sayısı bu yaz yüzde 60'lara kadar çıktı. Discovery dalışı 15 milyon. 1 yıldız kurs ücreti 300 milyon lira. Buna ulaşım, eğitim dalışları, yemek, otelde konaklama ve dalış malzemeleri dahil.
Tel: (0216) 336 12 96

"Genelde iş sahibi orta yaşlılar geliyor"
Tunç Yavuzdoğan (Ayışığı Dive Center-İstanbul)
Bu sene öğrenci sayısında geçen seneye göre yüzde 30-40 artış var. Kadın öğrencilerimiz her zaman daha fazla oluyor. Dalışa gelenler genelde iş sahibi orta yaş kesimi. 1 yıldız kurs ücreti 140 milyon lira. Bu sadece eğitim ücreti. Tel: 0532 594 11 23

"Yerli turistlerin ilgisi artıyor"
Ufuk Gürsel (Nautilus Diving-Kaş)
Geçen seneye göre Türkler daha fazla ilgi göstermeye başladı. Meraklılar genelde üniversite öğrencisi. Doktor, mühendis gibi mesleklerden de önemli talep var. Tiyatrocu ve sinemacılar da ilgi gösteriyor. Dalıcılar çoğunlukla Kaş'a özel olarak dalış için geliyor. Tatile gelmişken bir de dalmayı deneyenler de oluyor. İlk basamak kursu 310 euro. Tel: (0242) 836 25 80

Bir dalıcı önce 1 yıldız olur. Bu kategoride derinlik sınırı 18 metredir. Bu seviyede 20 dalışını tamamladıktan sonra 2 yıldız kursuna başvurabilir. 2 yıldız dalıcı için derinlik sınırı 30 metredir.
En yüksek amatörlük derecesi 3 yıldızdır. Bunun ardından sırasıyla 1, 2 ve 3 yıldız olmak üzere eğitmenlik dereceleri başlar.
Sportif dalış sınırı 30 metredir.
Dalış merkezlerindeki fiyatlar malzeme ya da eğitim dalışlarını kapsamayabilir.
Sınavı geçip 1 yıldız olduktan sonra dalıcıya dalış pasaportu, duvar diploması, dalış kayıt defteri ve dalış brövesi verilir. Dalıcı bunlarla dünyanın her yerinde dalabilir.

KEŞFETYENİ
Neşe Tevetoğlu'nun yıllar önceki sözleri gündem oldu!
Neşe Tevetoğlu'nun yıllar önceki sözleri gündem oldu!

Cadde | 18.04.2025 - 11:02

Neşe Tevetoğlu'nun oğlundan gururla bahsettiği sözleri yıllar sonra yeniden sosyal medyada gündem oldu.

Yazarlar