21.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ebru Erke-erke.ebru@gmail.com/Food&Travel Genel Yayın Yönetmeni
Bahçe sezonu açıldığı an itibarıyle en önemli milli gastronomik alışkanlıklarımızdan biri de mangaldır. Mangal, statüsü olmayan bir keyiftir. İster bir piknik alanında isterse havuz kenarında çimlerin üstünde olsun fark etmez, kömür üstünde usulüne göre pişmiş iyi bir et, tavuk veya balık her yaştan insanı mutlu etmeye yeter.
Dünyanın her yerinde mangal “erkek işi” hatta babanın görevi olarak görülür. Açık ateş üzerinde et pişirmenin ilk çağlardan bu yana erkeklerin genlerine işlemiş olduğuna dair görüşler bile mevcut. Bu hafta sonu kolları sıvayıp siz mangalın başına geçin. Birkaç basit uygulamayla farklı tatlar yakalayarak da babanızın sofra keyfini katlayın.
Bol limonlu salata zararlı etkilere karşı
-Toz değil, büyük ve zor kırılan parça kömürlerden kullanın. Kömür iyice kor haline geldiğinde başlayın.
-Ateşi benzin ve benzeri kimyasallarla yakmayın. Çıra, kozalak gibi doğal malzemeler kullanın.
-Izgara telinizi ateşten en az 15 santimetre yukarıya yerleştirip pişirmeyi kısa tutmaya ve etten yağ akıtıp alev aldırmamaya çalışın. Böylece polisiklik aromatik hidrokarbon bileşenlerine mümkün olduğunca az maruz kalacaksınız.
-İşiniz bitince yağlı pamuk veya soğanla ızgarayı iyice temizleyin.
-Etinize limonlu salata gibi C vitamini bol gıdalar, antikanserojen maddeler içeren sebze ve meyveler eşlik ederse mangalın zararlı etkilerine karşı dengeleme yapabilirsiniz.
Ağaç yongalarından harika aromalar...
-Kiraz, ceviz ve meşe ağacı yongalarını soğuk su içinde bekletip, suyunu sıkıp etiniz pişmeye bir dakika kala kömürlerin üstüne serpiştirerek etlerinizi fümeleyebilirsiniz.
-Balık ve tavuk gibi beyaz etlerin pişmesine bir dakika kala limon veya portakal kabukları atarak etlerinize narenciye rayihası katabilirsiniz.
-Yumuşattığınız tereyağını ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz veya dereotu ve tuzla karıştırıp buzdolabında tekrar dondurduktan sonra ister ızgara etlerinizin üstüne koyabilir isterseniz mangalda közleyeceğiniz patatesleri tatlandırabilirsiniz.
-Mangalda sadece et değil, meyvelerinizi de pişirebilirsiniz. Her şey piştikten sonra ananas, şeftali, kayısı gibi meyveleri temiz bir ızgara teli üstünde pişirip yanında dondurmayla servis edebilirsiniz.
-İşiniz bitince mangalda kalan köz boşa gitmesin. Bostan patlıcanlarınızı daha sonra kullanmak üzere burada közleyin.
Lezzete lezzet katan marinasyon incelikleri
-Marinasyon işlemi etleri yumuşatıp lezzet katmak için yapılan dinlendirme işlemidir. Temelinde mutlaka bir çeşit yağ, asidik ve aromatik bir malzeme kullanılır. Yağ, aromaların etin içine hapsolmasını sağlar. Limon, sirke, şarap, yoğurt, domates gibi asitli bileşenler ise liflere etki ederek eti yumuşatır.
-Baharat olarak kırmızı etler için biberiye, kekik, mercanköşk; balıklar için maydanoz, dereotu, Frenk maydanozu gibi aromatik otları tercih edebilirsiniz. Tuz, etlerin içindeki suyun dışarı çıkarak sertleşmesine sebep olur, kullanmayın. Marinasyon süresi en az 1 saat olmalıdır.
-Etleri ızgaraya atarken yağını iyice süzün, damlayan yağlar bir anda ateşin alev almasına ve etinizin yanmasına sebep olur.
Izgaraların yanına nefis eşlikçiler
-AROMATİK SOS:4 domatesin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın, robottan geçirin. Püreyi 25 ml sızma zeytinyağı, 15 gr rendelenmiş soğan, kıyılmış yarım yeşil acı biber, taze kekik, kuru kekik, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve tuzla karıştırıp kırmızı etlerle servis edin.
-SALATALIKLI VE YEŞİL DOMATESLİ SOS: 400 gr yeşil domatesi ortadan bölüp ızgarada 10 dakika pişirin. Robota alın, 100 gr soyulup çekirdekleri çıkarılmış salatalık, 2 dal taze kişniş, 1 diş sarımsak, taze kırmızıbiber, tuz, 1 tatlı kaşığı sirke ve şeker ekleyip püre haline getirin. Beyaz et ve balığa çok yakışacak.
-KAPARİLİ ZEYTİNLİ KÖZLENMİŞ BiBER SALATASI:500 gr kapya biberi közleyin; kabuklarını soyup doğrayın. 2 diş doğranmış sarımsak, 30 gr kapari, 200 gr çekirdeksiz siyah zeytin, yarım limonun suyu ve kabuğunun rendesi, 4 dal taze kekik, birkaç fesleğen yaprağı ve 50 ml zeytinyağı ekleyin. Karıştırıp 2 saat dinlenmeye bırakın ve etlerin yanında servis edin.