19.09.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bodrumun hemen karşısındaki Yunan adalarına her gün tekneler gidip geliyor. Bodrum yapısı ahşap teknelerle bu adalara 1,5-2 saatte ulaşılıyor. Ben bu adalardaki hayatı pek merak ediyordum. Tat uzmanı, yemek kitabı yazarı Engin Akın hanım davet etti. Eşi Nuri Akının teknesiyle Bodrumun hemen karşısındaki üç adayı gezme imkanımız oldu. Bodrumun hemen karşısındaki Kos Adası 283 kilometrekare toprağa sahip. Yaklaşık 22 bin nüfusu var. Bunun 2 bin kadarının Türk kökenli olduğu söyleniyor. Adanın özelliği yılda 1 milyon turisti ağırlaması.1453ten 1912ye kadar Osmanlı yönetiminde kalan ada daha sonra İtalyan, İngiliz yönetimine geçmiş. 1947de Yunanlılara verilmiş.Bodruma karşı uzanan kıyıları boydan boya kumsal, plaj.Liman çevresinde ve plajların arkasındaki yol boyunca sıra sıra turistik lokantalar var.Tipik lokantalar ise yerleşim bölgeleri içinde. Nick the Fisherman isimli balıkçı lokantası bir aile lokantası. Baba Nick mutfakta, oğlu Larry serviste. Ahtapot, kalamar, midye gibi deniz ürünlerini farklı şekillerde pişiriyorlar. Kişi başı 10 euro dolayında ödeme yapılıyor.Limandan epey uzaktaki Platanio köyünün meydanında Türk yemekleriyle ün yapan lokantalar var. Ama bu Türk yemekleri bizim Türk yemeklerinden farklı.Platanionun en beğenilen lokantası Askliepios. Koslu bir Türk ailesinin işletmesi. Mutfakta Ali Hacı Süleyman ve eşi Ziynet duruyor. Ziynet hanımın kız kardeşleri Ayşe Bodur, Dilber Kocayusuf mutfağa yardımcı oluyor. Oğulları Hasan ve Ahmet servis yapıyor. Yalancı mantı, kabak çiçeği dolması, yaprak sarma, ahtapot köfte, İzmir köfte, musakka gibi yemekleri Yunan mutfağından esinlenmiş şekilde pişiriyorlar. Vlita otu gibi yerel otları, peynirli kırmızı biberli dolmaları (saganagi) özel yemekleri. Kişi başı 12 euro dolayında bir ödeme yapılıyor.Kos Adasının biraz ötesindeki Presimos Adası da üzerinde tek bir ağaç olmayan bir kaya kütlesi. Sarp yamaçlarında keçiler dolaşıyor. Girintili çıkıntılı koyları tertemiz ve masmavi. Bunun için gezi tekneleri bu koylara demir atıyor. İnsanlar denize giriyor. Kostaki lokantaların Türk yemekleri bizim Türk yemeklerinden farklı Presimosun yanındaki Kalimnos Adası oldukça büyücek bir yerleşim bölgesi. Bu kayalık adanın da çok sayıda koyu var. Güzel koylarından biri Vatis (Vathi) Koyu. Küçük bir balıkçı köyü var burada. Yüksek tepeler arasında tertemiz denizi ve güler yüzlü insanlarıyla turistik bir yerleşim bölgesi.Teknelerin yanaşmasına imkan veren güzel bir rıhtım, rıhtımın hemen yanında küçük bir plajı var. Çok sayıda balık lokantası kıyı boyunca sıralanmış. Bunların en şirini bayan Sabasti Kalikoztopyanın Popis Tavern isimli lokantası. Lokantanın önündeki bahçede çardak altında dizili masalara bayan Sabastinin torunları hizmet ediyor. Kocası mutfakta çalışıyor. Biz iri kesilmiş domates, enlemesine kesilmiş yeşil dolmalık biber, kuru soğan, yeşil çizik zeytin, beyazpeynir karışımı salata ile sangri (snapper) balığı yedik. Kilosu 30 euro idi. İki kiloluk kocaman balığı olduğu gibi ızgarada pişirmişler. Oval bir tepsiye koymuşlar. Üzerine zeytinyağı, limon, soğan, sarmısak karışımı bir sos gezdirerek masaya getirmişlerdi. Pek nefisti. İçki olarak 20 cl.lik küçük beyaz mantar tıpalı şişelerdeki Plavarion marka uzo ikram ettiler. Tatlı olarak ev baklavası verdiler. Sekiz kişi 120 euro hesap ödedik. Yemekler lezzetli, servis güler yüzlü ve çok iyi idi. Kalimnos Adasında çok sayıda balık lokantası kıyı boyunca sıralanmış Leros 53 kilometrekare toprağı olan 8 bin nüfuslu bir ada. Diğer Yunan adalarına göre özelliği az da olsa yeşilinin olması.Lerosun en yüksek tepesinde bin yıl önce Bizans döneminde yapılmış büyük bir kale var (The Panayia Castle). Bu ada da 1453 yılında Osmanlı yönetimine girmiş. 1912de İtalyanlar adayı Deniz Kuvvetleri üssü haline getirmiş. Adadaki Akıl Hastanesinin Avrupanın en büyük hastanesi olduğu söyleniyor.Adanın dört bir yanında gemilerin yanaşabileceği, bağlanabileceği koylar, denize girilebilecek plajlar var.Adanın en cazip koyu Panteli Koyu. Bu koyda kumsala dizilen masalarda yemek yeniliyor.Psaropoula Taverna ise Pantelinin en güzel balık lokantası. Salata, yerel küçük (hamsinin küçüğü) kıtır balık tava, peynir gibi basit bir yemek ve uzo için kişi başı 10-12 euro ödeme yapılıyor.Agia Marina ve Alinda da görülmeye değer, tertemiz denizi olan koylar.Adanın ortasındaki Platanos Meydanı köy kahvesi, pastanesi, manavı, kasabıyla tipik bir meydan.Lerosun bir başka özelliği de bu ada halkının yerleşik (yaz-kış yaşayan) Yunanlılar olması. Lerosun denizi temiz, balığı leziz