Pazar“Keşke göremediğimiz her şey konuşsa”

“Keşke göremediğimiz her şey konuşsa”

06.06.2021 - 03:10 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü tabloların sesli betimlemelerinin yapıldığı “Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi” Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde açıldı. Açılışta görme engeli olan çocuklar, deneyimleri sayesinde hayal güçlerinin arttığını söyledi

“Keşke göremediğimiz her şey konuşsa”

Özlem Ülkü - Teknolojinin ilerlemesiyle görme engeli olanlar için destekleyici projeler karşımıza çıkıyor. Türk Telekom’un sosyal sorumluluk projesi Telefon Kütüphanesi kapsamındaki ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ de bunlardan biri. Sesli betimlemeli 30 tablodan oluşan sergi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde ziyarete açıldı. 

Haberin Devamı

30 Temmuz’a kadar açık olacak serginin açılış gününe Türk Telekom’un görme engeli olan çocuklara yönelik yürüttüğü Günışığı projesinde eğitim alanlar da katıldı. Günışığı projesiyle bugüne kadar 81 ilden az gören çocuklar ve ailelerine eğitim verilmiş, görme engelliler okulu yerine kaynaştırma eğitimine devam etmeleri amaçlanmıştı. Aynı zamanda Okulumda Günışığı projesi ile 5 bin eğitimciye az gören eğitimi verilerek projede farkındalık sağlanmıştı.  Bizler de bu projede yer alan ve sergiye katılan dört çocuğa yaşadıkları deneyimleri, sesli betimleme sayesinde hissettiklerini ve hayallerini sorduk.

Buket Naz Türker (16): “Hayatın her alanında olma arzum güçlendi”

Ankara Yenimahalle Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisiyim. Erken doğduğum için yüzde 90 oranında görme yetersizliğine sahibim. Sergide tabloların en ince ayrıntısına kadar betimlenmiş olması beni çok mutlu etti. Ayrıca tablo gözümde canlandı ve ressamın anlatmak istediklerini daha iyi algıladım. En çok aklımda kalan tablo Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” oldu. Daha önce biraz duymuştum bu tabloyu ama kaplumbağa terbiyecisinin eteklerinde çiçek işlemeler, yerde kaplumbağaların yediği yapraklar olduğuna dair detayları bilmiyordum. Bu sergi ile rahat ve özgür bir şekilde hayatın her alanında yer alabilme arzum güçlendi. Kolay hareket edebilmemiz için yolların, caddelerin, sokakların da betimlenmesini isterim. Bu proje hayal gücümü geliştirip bakış açımı değiştirdi.

Haberin Devamı

Yağmur Selçuk (9)

“Göremediğim her şeyin konuşmasını isterdim”

Doğuştan az görüyorum, hastalığım tavuk karası dejeneratif miyop ve teşhis konulamayan rahatsızlıklarım var. Pirsultan Abdal İlkokulu’nda 2.sınıfta okuyorum. Sergide sesli betimlemeleri dinlediğimde hayalimde çok rahatça canlandırabildim, betimlemeler öyle detaylı yapılmış ki, çok hoşuma gitti, hayal etmekte hiç zorlanmadım. Özellikle “Kaplumbağa Terbiyecisi” tablosunu çok beğendim, ilk defa konuşan bir tablo görmek beni çok da şaşırttı. Teknoloji sayesinde böyle göremediklerimi hissetmek çok hoşuma gitti. Göremediğim her şeyin konuşmasını isterdim belki bizim gibi az gören veya görmeyenler için daha güzel şeyler olabilir diye düşündüm.

Haberin Devamı

“Keşke göremediğimiz her şey konuşsa”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan açılışını yaptığı ‘Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi’ni görme engeli olan çocuklarla gezdi.

 

Mehmet Kocaman (13)

“Bu proje görüyormuşum hissi verdi”

Az gören bir birey olarak Muzaffer Bahri Kutluözen Okulu 6. sınıfta okuyorum. Böyle bir proje yapıldığı ve ben de bu sergiyi gezebildiğim için kendimi çok şanslı hissettim. Tabloların çok detaylı bir şekilde anlatılması çok güzeldi. En çok etkileyenler ise, “Kaplumbağa Terbiyecisi” ve “Buzda Kayanlarla Kış Manzarası”. Kafamda çok eğlenceli bir dünya canlandı. Herkes meydanda, buzda kayıyor, eğleniyor. Bu proje görmesem bile bana görüyormuşum hissi verdi. Tablodaki resimleri hayal etme imkânım oldu. Teknoloji sayesinde artık daha fazla şeye herkes gibi ulaşabiliyoruz ama daha erişemediğimiz de pek çok şey var.

Haberin Devamı

Arda Kaya (14)

“Herkesin bildiği tabloları ben de tanıyorum artık”

Süleyman Şah Mesleki Anadolu Lisesi’ne gidiyorum. Sergideki tabloların betimlemelerini dinlerken hiç zorlanmadım hatta daha iyi hissettim; biz engelliler için güzel bir şey. Sesi duyup hissettim. Özellikle Johannes Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” tablosundan etkilendim. Onu daha iyi hissettim, dinleyince her şeyi anladım. Kaşlarının yok denecek kadar sarı olduğunu duyunca da şaşırdım. Bu sergi ile herkesin bildiği tabloları artık ben de oldukça yakından tanıyorum. Tabloların konuşması çok eğlenceli. Keşke erişemediğimiz, okuyamadığımız, göremediğimiz her şey bu şekilde sesli betimlense. Okuduğum kitaplar, dolaştığım müzeler, sokak tabelaları...

Telefon Kütüphanesi’yle her yerde her zaman ulaşılabilir

“Tablolar Konuşuyor Dijital Resim Sergisi”nde dünyaca ünlü 30 tablonun sesli betimlemesi yer alıyor. Bunlar arasında “İnci Küpeli Kız”, “ Çığlık”, “Mona Lisa”, “ Kaplumbağa Te rbiyecisi” ve “Arles’teki Yatak Odası” da yer alıyor. Kenan İmirzalıoğlu da Namık Kemal İsmail’in
“Çanakkale Savaşı- Son Mermi” adlı tablosuna sesiyle hayat verdi. Projenin dikkat çeken yanlarından biri de görme engelli bireylerin bu eserlere diledikleri zaman Telefon Kütüphanesi mobil uygulaması ile ulaşabilmesi. Uygulamayla ziyaretçiler, sesli yönlendirme ve ikonlar aracılığıyla hem sergiyi hem kütüphaneyi ziyaret edebilir.