PazarKadıköy neden bu kadar havalı?

Kadıköy neden bu kadar havalı?

17.10.2021 - 03:00 | Son Güncellenme:

Time Out dergisi, dünyanın en havalı semtleri listesinde 2018’den sonra bir kez daha Kadıköy’e yer verdi. Havasına hava katan Kadıköy’e çeviriyoruz rotamızı

Kadıköy neden bu kadar havalı

Bir semti ya da mahalleyi ‘havalı’ kılan, cazibe merkezi veya popüler hale getiren nedir? Bu soruya, herkesin farklı bir yanıt vereceğini tahmin etmek zor değil. Bu yüzden belki de en önemlisi, tüm farklı beklentileri karşılayan, sosyalleşme olanakları geniş, herkesin aradığını bulabildiği, kültürel ve sosyal çeşitliliği barındıran bir yaşam alanı sunabilmek. İstanbul’un tarihi semtlerinden Kadıköy’ün Time Out dergisi tarafından bu yıl bir kez daha en havalı semt ilan edilmesinin arkasında da böyle bir anlayış var. Tarihi mekanları, popüler kafeleri, denize nazır çay bahçeleri, geniş sahili, bisiklet yolları, alışveriş rotaları, kültür sanat faaliyetleri, şık restoranları ve bitmek bilmez enerjisiyle Kadıköy, İstanbul’un en gözde semtlerinden biri olmaya devam ediyor. Semtin “havalı” yanlarına birlikte bakalım.

Haberin Devamı

Sanatın kalbi

Kadıköy, pandemi döneminde büyük zorluklar çeken tiyatro sahnelerinin de merkezi. Oyun Atölyesi, Baba Sahne, Moda Sahnesi gibi büyük salonların yanı sıra irili ufaklı onlarca sahne ve kültür merkezine de ev sahipliği yapıyor. Semtin sembollerinden Rexx sineması bugünlerde kapalı olsa da yine tarihi bir salonun restorasyonuyla kapılarını açan Kadıköy Sineması, bu boşluğu dolduruyor. Operaseverlerin tartışmasız adresi elbette Bahariye Caddesi üzerinde bir kültür mirası olarak ışıldayan Süreyya Operası. Kısa süre önce Hasanpaşa’da hizmet vermeye başlayan yeni nesil kültür merkezi Müze Gazhane ise tiyatro sahnesinin yanı sıra bilim konuşmaları, spor faaliyetleri ve ücretsiz atölyeleriyle Kadıköy’ün havasına hava katan mekanlardan.

Haberin Devamı

Yeni nesil tatlılar

Moda’nın günün her saatinde kalabalık olan popüler kafelerine son dönemde yeni bir boyut kazandıran kuşkusuz yeni nesil tatlılar. Kruvasanın her halini bulabileceğiniz Brekkie, Portekiz’in dillere destan tatlısı natanın adresi Moda da Nata, bir Alman klasiği Berliner’i yüzde 80 orjinallik garantisiyle sunan Moda Berliner, çikolataseverlerin haftasonu önünden uzun kuyrukları eksik etmediği Asuman, önlenemez yükselişine şahit olduğumuz San Sebastian cheesecake üzerine uzmanlaşan Eywa Sebastian, semtte tatlı rüzgarları estiren başlıca mekanlar.

Veganların göz bebeği

İki kız kardeşin dört yıl önce açtığı Vegan Bakkal, geçen yıl vegan kasap konseptiyle tanışmamızı sağlayan Limonita, kentteki vejetaryen ve vegan popülasyonun kısa sürede göz bebeğine dönüşen noktalar. Ayrıca vegan Uzak Doğu mutfağı konseptiyle Yuzu Moda, Nişantaşı’ndan sonra Kadıköy şubesini açan Veganarsist, Yeldeğirmeni’nde lezzetli vegan menüleriyle hizmet veren Mahatma Cafe, veganların olduğu kadar fleksitaryenlerin de uğrak noktaları.

Sokak hayvanlarına duyarlı

Bir semtte sokak hayvanlarına yaklaşımın, o bölgenin yaşanabilirlik değerine dair önemli bir işaret sunduğunu düşünenlerdenim. Bir Kadıköy sakini olarak Moda sokaklarında dolaşmanın bana en huzur veren yanı, her köşe başında özenle doldurulmuş mama ve su kapları görmek, sokak hayvanlarının deyim yerindeyse “karnı tok sırtı pek” olduğunu bilmek. Semtte sokak hayvanlarına yönelik duyarlılığın bir başka göstergesi de Moda’nın sevilen sakinlerinden Tarçın’ın ölümü üzerine sanatçı İskender Giray tarafından yapılan ve Ferit Tek Sokak’a yerleştirilen heykeli.

Haberin Devamı

Ortak çalışma kültürü

Kadıköy Belediyesi’nin dört yıl önce hayata geçirdiği kolektif çalışma alanı İdea Kadıköy, pandemi döneminde yaygınlık kazanan evden çalışma kültürüne de bir alternatif. Moda’nın en güzel köşesinde, ücretsiz olarak faydalanılan denize nazır çalışma ortamı, sosyalleşmeden feragat etmezken işleri de aksatmamak için ideal bir seçenek sunuyor.

Kadıköy neden bu kadar havalı

Bir bedeli var

Kadıköy’ün artan popülaritesi, canlılığı ve dinamizmi onu ne kadar havalı yapsa da, bunun özellikle semt sakinlerince ödenen bir bedeli var. Yıllardır terzi, kitapçı ya da eczane olarak bölge halkına hizmet veren dükkanlar, bu ilginin kaçınılmaz sonucu olarak artan kira bedellerine karşı duramıyor ve yerlerini kafe, lokanta veya barlara bırakıyor. Bunun ilk örneklerinden birine 25 yıllık Alp Kitabevi’nin 2014 yılında kapanmasıyla şahit olmuştuk. En yakın örneği ise iki ay önce kapılarını kapatmak zorunda kalan 99 yıllık Altınoğlu Pastanesi oldu.