16.01.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:
CEYDA ULUKAYA ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr / Milliyet Pazar’da “Adil’e Sor” köşesiyle kadın-erkek ilişkilerine dair güncel soruları ele alan ilişki koçu Adil Yıldırım, yeni kitabında kişisel itiraflara odaklanıyor. “40+ İtiraflar” kitabında Yıldırım, kendisinin de dahil olduğu 40 yaş üzeri 10 kişiyle yaptığı “itiraf” içerikli görüşmelere yer veriyor. “İtirafta bulunan herkes 40 yaşın üstünde çünkü bu yaş itibariyle yüzleşmek mümkün. Bence insan kırkından sonra farklı biri oluyor” diyen Yıldırım’la Karakarga Yayınları’ndan çıkan yeni kitabını konuştuk.
Sizi itiraf gibi “karanlık” bir alana yönelten ne oldu?
İtiraf yüzleşmek demektir ve bir insan yüzleşmeden hayatında yol alamaz. Başkalarına söylediğimiz yalanlar belki bizi kötü biri yapabilir ancak kendimize söylediğimiz yalanlar zavallı yapacaktır, kendine karşı bile dürüst olamayan bir insanın onurlu bir yaşam sürmesi mümkün değildir. Dolayısıyla itiraf karanlık olsa da insanı aydınlığa götüren bir karanlıktan bahsediyoruz. Bu yola çıkmak isteyen insanlar itirafta bulundukları zaman ruhen özgürlük hissinden bahsederler, bu özgürleşme onlara iyi gelir ve olgunlaştırır. Bir eşik gibi düşünün, o eşiği geçtiğiniz zaman artık hiçbir şey eskisi gibi olmaz ve siz de farklı biri haline gelirsiniz.
Kitapta yer verdiğiniz hikayeler yakın çevrenizden ve hepsi 40 yaş ve üzeri. Bu yaş grubunun itirafla nasıl bir ilişkisi var?
Bu kitabı yazarken sadece tanıdığım insanların itiraflarına isimlerini değiştirerek yer verdim. Bana danışan insanların hikayelerini kullanmayı asla düşünmedim; çünkü tanıdığım insanları aslında tanımadığımı görmek beni dehşete düşürdü ve bunun çok yoğun bir deneyim olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz 6 Ocak’ta 40 yaşıma bastım ve itirafta bulunan herkes 40 yaşın üstünde çünkü bu yaş itibariyle yüzleşmek, birçok anı biriktirmek ve hataları analiz etmek mümkündür. Bence insan kırkından sonra farklı biri oluyor.
Görüşmelerde itiraf etmenin kişiye nasıl hissettirdiğini de soruyorsunuz ve haliyle farklı yanıtlar alıyorsunuz. Sizce itiraf etmenin nasıl bir gücü var?
Günah çıkartmak iki konuda insana huzur verir, kendine yalan söylemeyi bırakırsın ve bu seni rahatlatır. Bir başkasına bunu anlatmak ve onun seni yargılamadan dinlemesi ise sana dünyada yer olduğunu gösterir. Hatalarınla ve pişmanlıklarınla bu dünyada sana yer vardır ve aslında seni en çok pişman eden olay bile koskoca insanlık tarihi boyunca işlenmiş suçlara bakılacak olursa hiçbir şey değildir. Bazen yanlışlarımızı çok büyütür ve kendini yargılama yoluna gideriz, bunun büyük bir hata olduğunu fark etmek için itiraf çok etkili bir yöntemdir. Günümüzde sosyal medya sanal mükemmellik yarattı ve herkes hatasız olmaya çalışıyor ama bu mümkün değil çünkü insan zaaflarıyla hayatına devam eder.